Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

του Αριστείδη Μιαούλη

Βιβλίο με ενδιαφέρον υλικό για τις γυναίκες αγωνίστριες του 1821 από την δημοσιογράφο Ευγενία Κατούφα. Μπορεί να είναι ανώνυμες, ως επι το πλείστον οι Δωδεκανήσιες που συμμετείχαν στον Αγώνα του 1821, αλλά μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε πλάι στα ονόματα των Ηρώων μας.

Η γνωστή και καταξιωμένη δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, μετά την αποχώρησή της από την ΕΡΤ αυτή τη στιγμή υπηρετεί ώς Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ανέλαβε την έρευνα με αντικείμενο Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και αποτέλεσμά της είναι η άρτι εκδοθείσα πνευματική κατάθεση ( ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου).

Όπως υπογραμμίζει στόχος της μεταξύ άλλων είναι να γίνει «ένα μικρό μνημόσυνο για τη μεγάλη ευγνωμοσύνη που τους οφείλουμε για τα διδάγματα που μας άφησαν».

Μας προσκαλεί «να περιδιαβούμε της δόξας το κοιμητήρι, αναζητώντας λίγα από τα ιερά λείψανα αυτών των γυναικών, για να τα παραδώσουμε στις νέες γενιές προς γνώση, τιμή και ευγνωμοσύνη».

Η κ. Κατούφα , αξιοποιώντας την αναφορά της Κούλας Ξηραδάκη «Γυναίκες του 21», (εκδ. Δωδώνη 1995 σελ. 242) μεταφέρει μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: «Κάνοντας περιοδεία στο Αιγαίο ο καπετάν Αντώνης Κριεζής είχε αράξει στην Κάρπαθο. Εκεί σε ένα ερημοκλήσι γινόταν ο γάμος της αρχοντοπούλας Χατζηφωτεινής, κόρης του προκρίτου του νησιού ξακουσμένης για την ομορφιά της. Έπαιρνε για άντρα της τον πλουσιότερο του νησιού Γιώργο Χατζηλιά Οικονόμου. Ο Κριεζής πήγε να παρακολουθήσει τον γάμο μαζί με το επιτελείο του. Ο κόσμος τα έχασε, αλλά εκείνος εξήγησε και παρακάλεσε τον παπά να αρχίσει τον γάμο και τους νεόνυμφους να τον δεχτούν για κουμπάρο. Μόλις τέλειωσε το μυστήριο, οι συγγενείς άρχισαν να χαρίζουν πλούσια δώρα στο ζευγάρι. Τότε η νύφη πιάνοντας το μαντήλι τα πρόσφερε όλα στον Κριεζή και του είπε: -Αυτά για το έθνος μας κουμπάρε, εμένα δε μου χρειάζονται! Έβγαλε επίσης την αρμαθιά φλουριά από τον λαιμό της και την έδωσε και αυτήν στον Κριεζή. Την επομένη συγκέντρωσαν δεκάδες ζώα και λάδι και τα φόρτωσαν στο καράβι του Κριεζή. Για το έθνος!!! «Οι ποταμοί του αίματος που χύθηκε για την ελευθερία της σχηματίστηκαν και από τα δύο φύλα» τονίζει η κ. Κατούφα.

Πολύ εύστοχα διαπιστώνει πως «οι άντρες πλημμύρισαν με το αίμα τους βουνά, τα καταράχια, τα κάστρα, τις θάλασσες και τα πεδία των μαχών,αλλά και οι γυναίκες τους γκρεμούς, τις σπηλιές, τα χωράφια, τα πηγάδια, τα σεράγια, τα ανόσια κλινάρια…

Οπως σημειώνει η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου που προλογίζει το βιβλίο, «οι γυναίκες επιστράτευσαν την αντοχή, την αξιοπρέπεια, την περηφάνεια, την καρτερία, την εφευρετικότητα, το πείσμα και τη γενναιότητά τους σε κάθε περίσταση και στιγμή, αλλά τα έργα τους παρέμειναν σιωπηλά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξ αυτού συχνά μη καταγεγραμμένα…».

Η συγγραφέας, αναζήτησε πληροφορίες γι’ αυτές τις γυναίκες, αλλά και τον τρόπο να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, ερεύνησα δεκάδες βιβλία ιστορικών, απομνημονεύματα αγωνιστών και άλλα αρχεία, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποτύπωσα τα ευρήματά της σε αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο μπορεί να το αναζητήσει ο αναγνώστης μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου. Depishalandriou@gmail.com