Σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου πρώτο επεισόδιο Καρπάθου της εκπομπής "Η ζωή αλλιώς"

Σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου πρώτο επεισόδιο Καρπάθου της εκπομπής  "Η ζωή αλλιώς"

Δείτε σήμερα: «Όλυμπος, γένους θηλυκού»
          Eπεισόδιο 13 στις 17:00

“O θρύλος λέει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ονομάστηκαν Αρπάθεοι και μετά Καρπάθιοι, γιατί από τη λατρεία για τον τόπο τους έκλεψαν τους θεούς του Ολύμπου και τους έφεραν στο νησί. Αν είσαι θεός πάντως, τέτοιο μέρος θες για να ζήσεις. Απόκοσμο, άγριο και απρόσιτο…

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με βαθιά ιστορία και πολύ ισχυρή, Δωρική ταυτότητα. Μόνο που η εδώ η Όλυμπος είναι γένους θηλυκού. Άγριο θηλυκό. Αυτή η αγριάδα του τοπίου ίσως οδήγησε και τους πρώτους Ολυμπίτες να εγκατασταθούν εδώ, μιας και ο οικισμός δημιουργήθηκε στα χρόνια των άγριων πειρατειών και ήταν ο λόγος που χτίστηκε σε αυτό το απότομο πλευρό του βουνού Όλυμπος.

Με σπίτια «κεντημένα» πάνω στο βουνό, πολύχρωμα, στολισμένα. Εκκλησίες, μικρά δρομάκια, αγέρωχοι άνθρωποι, δωρικοί. Παραδοσιακές φορεσιές και έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Με τον Γιώργο κάναμε ένα νοερό ταξίδι στην ιστορία αλλά και στα πέρατα του κόσμου όλου, όπου βρέθηκαν οι Καρπάθιοι.

Με την Ευγενία και την κα. Καλλιόπη, τη μητέρα της, βρεθήκαμε στο Ολυμπίτικό τους σπίτι και μάθαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει μητροκρατία και κανόνες.

Με τον Παπαγιάννη θαυμάσαμε την εκκλησία του χωριού, αλλά εντυπωσιαστήκαμε και με τη δική του ιστορία. Που από οικοδόμος του χωριού που χόρευε και τραγουδούσε, αποφάσισε να γίνει κληρικός στα 52 του χρόνια! Με αυτόν μάθαμε και για τα γλέντια του νησιού, που είναι κυριολεκτικά κάτι ιερό, μία ιεροτελεστία. Γι αυτό κι όταν επιτελείται ένα γλέντι πρέπει να επικρατεί άκρα ησυχία. Πρέπει οι γυναίκες να είναι σοβαρές, σχεδόν αγέλαστες. Γι΄αυτό και στις αυτοσχέδιες μαντινάδες τους, απαγορεύεται αυστηρώς η επανάληψη!

Με τον κύριο Μανώλη φτάσαμε στην Αγγλία, τον τόπο που δημιούργησε την οικογένειά του, και με τον γιο του τον Γιάννη, τον επιτυχημένο ροκ σταρ, νιώσαμε όπως νιώθει κι αυτός όταν επιστρέφει στο χωριό, εκεί στην “τρύπα” του, μετά από περιοδείες και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Για να εμπνευστεί, για να χαρεί, για να ακούσει Ολυμπίτικα.

“Εκείνος που θα το σκεφτεί στην Όλυμπο να ζήσει
Πρέπει να είναι δυνατός, να τον φοβάται η φύση.”

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ινα Ταράντου

https://www.facebook.com/ina.tarantou/videos/10224983271951113

https://www.ertflix.gr/