Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων με τον γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων με τον γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής

Τη Δευτέρα 13/12,  ο   πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης,  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο Αρχιτέκτονας και μέλος του ΕΛΛΙΝΤ, κ. Παράσχος Καραβατάκης,  ο ιδιοκτήτης της εταιρείας METALMAN METAL κ. Λάζαρος Σαντουριάν, ο Μηχανικός κ. Χρήστος Βαχλιώτης, ο ιδιοκτήτης του PATMOSMARINE κ. Σώζων Καμίτσης και ο ναυπηγός κ. Κώστας Βασιλειάδης πραγματοποίησαν  ενημερωτική συνάντηση με τον  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.

Στη συνάντηση έγινε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε θέματα αρμοδιότητας του κ. Κυριαζόπουλου, για τα οποία  δρομολογήθηκαν περαιτέρω ενέργειες. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:

– Η διερεύνηση δυνατότητας διοργάνωσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης, διημερίδας την άνοιξη του 2022, στην Ηρωική Νήσο Κάσο, με θέμα της 1ης ημέρας την ιστορική επισκόπηση του ολοκαυτώματος του νησιού και της ναυμαχίας του Γέροντα, με παράλληλη απόδοση φόρου τιμής στους Κασιώτες καραβομαραγκούς και ναυτικούς αγωνιστές του 1821.

Κατά τη 2η ημέρα, τα θέματα θα είναι: η αντιμετώπιση του ζητήματος της τεχνικής εκπαίδευσης των νέων στο αντικείμενο της ξυλοναυπηγικής τέχνης, η  ίδρυση τεχνικής σχολής καραβομαραγκών και δημοτικού καρνάγιου στο νησί, η ίδρυση Δημόσιας Τεχνικής Σχολής Ξυλοναυπηγικής στην Αθήνα, η ηλεκτροκίνηση των αλιευτικών σκαφών και του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και η παράκτια ηλεκτροδότηση.

– Ενόψει της εκ νέου εφαρμογής του μέτρου για την οριστική απόσυρση μεγάλου αριθμού αλιευτικών σκαφών, περί τα μέσα του 2022, διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με τη Γ.Γ. Αλιείας, ώστε να αποτυπωθούν οι ναυπηγικές γραμμές σημαντικού αριθμού ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, πριν αυτά καταστραφούν οριστικά και επιπλέον να διασωθούν τα αξιολογότερα από αυτά με την απόδοσή τους σε καρνάγια ή σε Δήμους που διαθέτουν καρνάγια, για εκπαιδευτικούς και μελετητικούς ή μουσειακούς σκοπούς.

– Ο καθορισμός ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος και χρονικής διάρκειας για την απευθείας παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας ή χερσαίας ζώνης λιμένα ή εξομοιούμενης ζώνης λιμένα, με σκοπό την άσκηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας καρνάγιου/ταρσανά. Συναφές θέμα και η τροποποίηση των άρθρων 13, 16 και 16Α και η εκ νέου παράταση σχετικής ημερομηνίας τακτοποίησης των ζητημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Κυριαζόπουλο με τα  θέματα που απασχολούν τους απανταχού Δωδεκανησίους.

Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκομένους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.