Η παιδεραστία και το προφίλ του παιδεραστή

Η παιδεραστία και το προφίλ του παιδεραστή

Γράφει ο Dr. Δημήτριος Γ. Κίμογλου Ψυχοθεραπευτής Counseling Psychology Level 7 BTEC Edexcel. Clin. hyp Level 8. Dipl criminal investigation level 7 . Dipl Eγκληματολογίας Ofqual/ NCFE

Οι παιδόφιλοι δεν έχουν σημάδια στην πλάτη τους ή βέλη νέον που δείχνουν πάνω από τα κεφάλια τους. Είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε ότι ο «βρώμικος γέρος στο πάρκο» και όχι ο καθαρός οδηγός στον δρόμο είναι παιδόφιλος.

Στην πραγματικότητα, βρίσκονται οπουδήποτε ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, εκπαίδευση, επάγγελμα, τάξη, κοινωνική θέση ή εισόδημα.

. Η παιδοφιλική διαταραχή ταξινομείται ως ένας τύπος παραφιλικής διαταραχής στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) , το κύριο διαγνωστικό εργαλείο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας

Οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχουν φτάσει σε σημείο κρίσης στο διαδίκτυο, εξαπλώνοντας με πρωτοφανείς ρυθμούς εν μέρει επειδή οι τεχνολογικές πλατφόρμες και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με το πρόβλημα. Αλλά λιγότερα είναι κατανοητά για το θέμα που κρύβεται πίσω από όλα: Τι ωθεί τους ανθρώπους να κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά;

Αντίθετα, το κοινό τεκμήριο ότι οι ίδιοι οι παιδόφιλοι κακοποιήθηκαν ως παιδιά έχει τώρα λιγότερη υποστήριξη. Τα παιδιά θύματα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικής κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψης, επίμονου τραυματικού στρες ή εγκληματικής επιθετικότητας παρά να γίνουν κακοποιοί. Η συντριπτική πλειοψηφία των παραβατών αρνούνται οποιαδήποτε σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, παρόλο που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν συμπάθεια στο δικαστήριο με αυτόν τον τρόπο, λένε οι ειδικοί. «Μια χαοτική παιδική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα μιας χαοτικής ενηλικίωσης, οποιουδήποτε είδους»

Χαρακτηριστικά ενός Παιδόφιλου

Δεν υπάρχει σκληρό και γρήγορο προφίλ ενός παιδόφιλου.

• Άτομο Δημοφιλές τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

• Φαίνεται αξιόπιστο και αξιοσέβαστο. Έχει καλή θέση στην κοινότητα.

• Προτιμά την παρέα των παιδιών. Νιώθει πιο άνετα με τα παιδιά παρά με τους ενήλικες. Ελκύεται κυρίως από προεφηβικά αγόρια και κορίτσια. Μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλος, ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος.

• δίνει στα παιδιά χρόνο, βιντεοπαιχνίδια, πάρτι, καραμέλα, παιχνίδια, δώρα, χρήματα.

• Ξεχωρίζει τα παιδιά που φαίνονται προβληματικά και χρειάζονται προσοχή ή στοργή.

• Συχνά βγαίνει ραντεβού ή παντρεύεται γυναίκες με παιδιά που είναι στην ηλικία των προτιμώμενων θυμάτων του.

• Εξαναγκάζει ένα παιδί σε σεξουαλική επαφή. Συνήθως μέσω της εμπιστοσύνης και της φιλίας. Η σωματική επαφή είναι σταδιακή, από το άγγιγμα, στο σήκωμα, στο κράτημα στην αγκαλιά, στο φιλί κ.λπ.

• Αποκομίζει ικανοποίηση με διάφορους τρόπους. Για κάποιους, το ψάξιμο είναι αρκετό. Για άλλους αρκεί η λήψη φωτογραφιών ή η παρακολούθηση των παιδιών που γδύνονται. Άλλοι πάλι απαιτούν περισσότερη επαφή.

• Βρίσκει διαφορετικούς τρόπους και μέρη για να μείνει μόνος με τα παιδιά.

• Είναι κυρίως (αλλά όχι πάντα) άντρες, αρρενωποί, πιο μορφωμένοι, πιο θρησκευόμενοι από τον μέσο όρο, στα τριάντα τους και επιλέγουν θέσεις εργασίας που τους επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα παιδιά.

• Είναι συνήθως οικογενειάρχες, δεν έχουν ποινικό μητρώο και αρνούνται ότι κακοποιούν παιδιά, ακόμη και μετά τη σύλληψη, την καταδίκη, τη φυλάκιση και τη δικαστική απόφαση σε πρόγραμμα σεξουαλικών παραβατών. Ο γάμος συχνά ταλαιπωρείται από σεξουαλική δυσλειτουργία και χρησιμεύει ως προπέτασμα καπνού για τις αληθινές προτιμήσεις και πρακτικές του παιδόφιλου.

• Είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, οι ίδιοι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία.

• Ακόμα κι αν ο παιδόφιλος δεν έχει παιδιά, το σπίτι του είναι συνήθως φιλικό προς τα παιδιά, με παιχνίδια, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, υπολογιστές, ποδήλατα, σετ κούνιας, skateboard, αίθουσα αναψυχής, πισίνα, σνακ – πράγματα που πρέπει να προσελκύσουν τα παιδιά στο σπίτι του και να τα κρατήσουν επιστρέφω, επιστρέφοντας. Συνήθως τα αντικείμενα αντικατοπτρίζουν την προτιμώμενη ηλικία των θυμάτων του.

Μοτίβα και θεραπεία κατάχρησης

Ένας παιδόφιλος δεν θα σταματήσει μόνος του και δεν θα παραδοθεί, γιατί δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμπεριφορά του και αρνείται ότι κάνει οτιδήποτε βλαβερό. Θα κάνει κακοποίηση μέχρι να τον πιάσουν.

Ένα παιδί δεν αναγνωρίζει πάντα πότε κακοποιείται , χειραγωγείται ή καλλωπίζεται από έναν παιδεραστό. Εκτός κι αν ο παιδόφιλος είναι σεξουαλικός σαδιστής, δεν χρειάζεται να απειλήσει ένα παιδί να σιωπήσει. Η εμπιστοσύνη, τα δώρα, η μυστικότητα και η «σχέση» είναι αρκετά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θύτης θα εξαναγκάσει το παιδί να σιωπήσει λέγοντας ότι αν το μάθει κάποιος, θα πήγαινε φυλακή ή το παιδί, και ίσως οι γονείς του παιδιού. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται απειλές να βλάψουν το παιδί, τα κατοικίδια ζώα και την οικογένεια.