Μανόλης Παραγυιός: Ένα σπουδαίο έργο θα γίνει στην Κάρπαθο!  

Μανόλης Παραγυιός: Ένα σπουδαίο  έργο θα γίνει στην Κάρπαθο!  

Χθες 28-2-2024 το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση της ΜΠΕ ενός πολύ σπουδαίου έργου, της επέκτασης της πίστας του Αεροδρομίου και συνόδων αυτού έργων .

Έχει κόστος περίπου 7 εκαττομυρίων ευρώ, θα το υλοποιήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα που έχουν δρομολογηθεί για τον τόπο μας .

Για την δρομολόγηση του , έχω ενημερώσει και παλιότερα όταν εξασφαλίστηκε η πίστωση, έγιναν τα παρακάτω βήματα :

1) Μετά από επανειλημμένες ενοχλήσεις στην ΥΠΑ , η υπηρεσία δεν προχωρούσε στην ανάθεση της μελέτης του έργου .

Έτσι μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Καρπάθου το 2021 με την παρουσία του τότε Υφυπουργού Υποδομών και του τότε Υπουργού Επικρατείας έθεσα το θέμα επί τάπητος και ανέλαβα την ευθύνη της επιμέλειας για την προώθηση του ( Σχετικό 1 ) .

2) Σε συνεννόηση με τον Φρούραρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Βάσο απεστάλη αίτημα προς την ΥΠΕΠΑ ( Υπηρεσία Μελετών της Πολεμικής Αεροπορίας ) με το οποίο ζητείτο να εκπονηθεί από αυτήν η απαραίτητη μελέτη καθώς εκτός από εμπορικούς λόγους συντρέχουν και επιχειρησιακοί λόγοι που καθιστούν το έργο αυτό απαραίτητο .

3) Έπειτα, κατόπιν δικής μας παρεμβάσεως, δόθηκε εντολή από το Αρχηγείο της Αεροπορίας η ΥΠΕΠΑ να εκπονήσει την μελέτη κατά προτεραιότητα . Έτσι ακριβώς κι έγινε και άμεσα επισκέφθηκαν την Κάρπαθο οι μελετητές ( σχετικό 2 ) . Μέσα σε διάστημα 6 μηνών είχε εκπονηθεί η μελέτη .

Η μελέτη παραδόθηκε από την ΥΠΕΠΑ στο Υπουργείο Υποδομών , την περίοδο που ο κ. Γεραπετρίτης είχε προσωρινά αναλάβει και Υπουργός Υποδομών . Με δική του υπογραφή εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 6.850.000 ευρώ και το έργο πήρε το δρόμο του ( Σχετικό 3 )

 

Μετά την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων ( κυρίως της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οποία υποχρεωτικά γνωμοδοτεί και το ΔΣ του οικείου Δήμου ) θα ακολουθήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου .

Η επέκταση της πίστας του αεροδρομίου βρισκόταν στο masterplan του από το 2005, χωρίς όμως ποτέ να έχει ξεκινήσει κάποιο από τα προηγούμενα στάδια .

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αφενός θα απομακρύνει τον κίνδυνο κορεσμού που θα επέρχετο την επόμενη τριετία και αφετέρου, δίνει βιωσιμότητα στο αεροδρόμιο μας για τις επόμενες δεκαετίες .

Θα το καταστήσει δε ως ένα από τα μεγαλύτερα Περιφερειακά αεροδρόμια ( σε χώρους στάθμευσης αεροσκαφών ) με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω αξιοποίηση του αλλά και την επιχειρησιακή του ικανότητα σε περίπτωση κινδύνου .

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί επιμελήθηκα προσωπικά κάθε στάδιο από το 2021 που ανέλαβα την ευθύνη έως και τον Οκτώβριο του 2023 που, όπως μπορείτε να δείτε στο έγγραφο της ΥΠΑ, μία σκεψη και μία φιλολογική συζήτηση μετατράπηκε πλέον σε ΕΡΓΟ μελετημένο και χρηματοδοτημένο και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης του ( Σχετικά 4 και 5 ) .

Είμαι διπλά υπερήφανος γιατί την περασμένη τετραετία έγιναν “άλματα προόδου” για την αναβάθμιση των υποδομών και στις δύο πύλες εισόδου του νησιού μας, και σε πολλά από αυτά είχα άμεση συνεργασία με τα κατάλληλα πρόσωπα κάθε βαθμίδας .

Στο συγκεκριμένο έγιναν όσα δεν είχαν ποτέ ξεκινήσει παρόλο που περιλαμβάνονταν στο masterplan του αεροδρομίου και επιπλέον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ενώ για το λιμάνι έχουν παρθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και επίσης έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση .

Οι πύλες εισόδου, Λιμάνι και Αεροδρόμιο , είναι τα κομβικότερα μέρη στην ανάπτυξη ενός τόπου και η αναβάθμιση τους αναβαθμίζει αυτόματα το τουριστικό προϊόν ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης σε μεγαλύτερο όγκο τουριστικών ροών .

Και πάλι,ας επαναλαμβάνομαι , θα κλείσω αναφέροντας την καθοριστική συνεισφορά του συμπατριώτη μας Υπουργού κ. Γεραπετρίτη σε άλλο ένα μεγάλης σημασίας έργο καθώς με τις παρεμβάσεις του και την διπλή του ιδιότητα τότε ως Υπουργός Επικρατείας και Υποδομών , έδρασε καταλυτικά σε κάθε στάδιο με κύριο αυτό της χρηματοδότησης .

Υ.Γ. : Στην διάθεση κάθε ενός έγγραφα και επίσημες παρεμβάσεις ( επιπλέον οσων παραθέτω ) που αποδεικνύουν τα άνωθι .

Μανόλης Ι. Παραγυιός

29-02-2024

29.2.2024

Καρπαθιακα Νέα