Η παρέμβαση των ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καρπάθου

Η παρέμβαση των ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καρπάθου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου 2022, καταγράφουμε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Πρόεδρος κ. Μανωλάκης επέτρεψε να διαβαστεί, αν και φαίνεται ότι ίσως κάποιους να ενόχλησε αυτή η παρέμβαση, επιστολή από τους ΦΙΛΟΥΣ ΖΩΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, με θέμα τον απολογισμό δράσεων του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. Αλλά και το νέο πρόγραμμα στειρώσεων τους που προγραμματίζεται  8-11 Απριλίου σε συνεργασία με την Ε.Δ.Κ.Ε (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος) η οποία είναι μια σπουδαία οργάνωση που αποτελείται από Εθελοντές Κτηνιάτρους και θα στείλουν αποστολή 4 κτηνιάτρων και ενός βοηθού στην Κάρπαθο με σκοπό να γίνει ένας Μαραθώνιος στειρώσεων και φροντίδας αδέσποτων ζώων! Στο πρόγραμμα στειρώσεων συμμετέχουν και η Δρ Ντίνα Λαχανά και ο Δρ Ηλίας Πώχος οπότε πρόκειται για μια ομάδα 6 κτηνιάτρων και δεκάδων εθελοντών.

Η κα Ευαγγελία Φελλουζή, η οποία αφότου διάβασε την επιστολή, ζήτησε από τον Δήμο να αντιμετωπίζει ισότιμα της δυο εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κάρπαθο καθώς ως μέλος των Φίλων Ζώων Καρπάθου γνωρίζει όπως είπε εκ τον έσω τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών αυτών.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε παρέμβαση που έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Παραγυιός, στην τοποθέτηση της κας Φελλουζή, ανέφερε, προφανώς εκ παραδρομής, ότι τώρα που είναι νόμιμη η οργάνωση βεβαίως θα συνάψει συνεργασία ο Δήμος Καρπάθου μαζί της. Προβληματισμό έχει προκαλέσει αυτή η δήλωση του κ. Παραγυιού, αφού οι ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ είναι μια καθόλα νόμιμη οργάνωση από τις πρώτες ημέρες του ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 και μάλιστα σε περίοδο που στο νησί δεν υπήρχε καμιά Νόμιμη Φιλοζωική οργάνωση.

Η επιστολή των Φίλων Ζώων Καρπάθου έχει ως εξής:

Κύριοι

Δήμαρχε, Πρόεδρε Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι σύμβουλοι, Συμβουλοι

Προς ενημέρωση σας ενημερώνουμε τον απολογισμό 2021 του Σωματείου μας καθώς και την δράση στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς για το 2022.

Οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου προετοιμάζουμε  και για φέτος Πρόγραμμα Στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 8-11 Απριλίου σε συνεργασία με την Ε.Δ.Κ.Ε (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος) η οποία είναι μια σπουδαία οργάνωση που αποτελείται από Εθελοντές Κτηνιάτρους και θα μας στείλουν αποστολή 5 κτηνιάτρων!

Το 2021, με την βοήθεια εθελοντών, της ΕΔΚΕ και της δρ. Ντίνας Λαχανά καταφέραμε να στειρώσουμε 103 γάτες με απόλυτη ασφάλεια σε ένα μόνο διήμερο!

Και για φέτος ελπίζουμε να πετύχουμε έναν αντίστοιχο αριθμό στειρώσεων.

Στην περσινή μας δράση ο Δήμος Καρπάθου δεν είχε συμμετοχή. 

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι τα τελευταία δυο χρόνια και παρά τις αναρίθμητες εκκλήσεις μας, ο Δήμος Καρπάθου δεν τρέχει κανένα απολύτως πρόγραμμα περίθαλψης όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο.

Ακούμε για την πρόσπαθεια δημιουργίας καταφυγίου όμως, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τα καταφύγια αποτελούν την τελευταία λύση για τα ταλαίπωρα αδέσποτα. Η ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση του θέματος αποτελούν οι στειρώσεις και η περίθαλψη των ζώων.

Τόσο στα χωριά του νησιού όσο και στην πρωτεύουσα τα αδέσποτα παραμένουν αμέτρητα.

Άγνωστος αριθμός από γάτες, ενώ τακτικό φαινόμενο έχει γίνει πια η εγκατάλειψη κουταβιών στα βουνά και τα περίχωρα της πόλης.

Είναι αδήριτη η ανάγκη λοιπόν να τρέξει πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων το οποίο θα περιλαμβάνει σύμβαση με κτηνίατρο.

Εδώ και τώρα τα αδέσποτα της Καρπάθου να έχουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Οι νόμοι της χώρας μας είναι ξεκάθαροι.

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω τον απολογισμό μας και για την περσινή χρονιά:

Το 2021 περιθάλψαμε ζωακια 121 φορές, από τα οποία γατάκια ήταν 48 και σκυλάκια 73.

Στειρώσαμε 110, εμβολιάσαμε 48, αποπαρασιτώσαμε εσωτερικά και εξωτερικά 71, δώσαμε ειδική φαρμακευτική αγωγή σε 30, πληρώσαμε 15 ημέρες νοσηλείας στα κτηνιατρεία, έγιναν εγχειρήσεις σε 3 ζωάκια.

Κάναμε ειδικές εξετάσεις αίματος 28 φορές, αγοράσαμε 30 εξειδικευμένα κτηνιατρικά προϊόντα, δώσαμε βιταμίνες σε 11 ζώα και βάλαμε μικροτσίπ σε 41.

Ταίζουμε καθημερινά δεκάδες αδέσποτα και όλα από δικές μας τροφές, ούτε μισό σακί από τις τροφές του δήμου δεν έχουμε πάρει ποτέ.

Εκδώσαμε 19 διαβατήρια, πραγματοποιήσαμε μια επείγουσα διακομιδή στην Αθήνα και μια μαγνητική τομογραφία σε ένα δύστυχο σκυλάκι.

Κάναμε 8 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων στην αστυνομία.

Δεν κατάφεραν να επιβιώσουν 6 και έγινε ευθανασία σε 3 ζωάκια μας…

Συνεργαστήκαμε με την σπουδαία οργάνωση, Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε) και την δρ. Ντίνα Λαχανά πραγματοποιώντας Πρόγραμμα Μαζικών Στειρώσεων στο νησί! Σε αυτόν τον απίστευτο και κοπιαστικό μαραθώνιο στειρώσεων οι γιατροί στείρωσαν 103 γάτες σε μόλις δύο ημέρες!

Γίναμε μέλη στην Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο), τον μεγαλύτερο φιλοζωικό οργανισμό στην Ελλάδα με το πολύ μεγάλο έργο και τις καθημερινές μάχες!

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα συνομιλήσαμε για τα ζωάκια με παιδάκια του νηπιαγωγείου Πηγαδίων, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί από την πανδημία.

Συμμετείχαμε στο Summer Camp του Ποσειδώνα Καρπάθου όπου συνομιλήσαμε ξανά με παιδάκια για τον εθελοντισμό, παρέα με κάποια από τα ζωάκια που είχαμε διασώσει!

Γιατί στοχεύοντας στην παιδεία θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα για το μέλλον!

Πραγματοποιήσαμε μια πολυδάπανη εγχείρηση για ένα απο τα σκυλάκια μας στην Γερμανία.

Τέλος βρήκαν τις παντοτινές τους οικογένειες μέσα από τη φιλοζωική μας 38 τυχερά πλασματάκια από τα οποία τα 26 ήταν σκυλάκια και τα 12 γατάκια!

Εδώ να σημειώσουμε ότι διασώζουμε πολλά ζωάκια τα οποία είναι άρρωστα, είναι κυνηγόσκυλα, μεγαλόσωμα ή μεγαλύτερα σε ηλικία.

Ζώα με αυξημένες ανάγκες και δυσκολίες που όμως εμείς δεν τους γυρνάμε την πλάτη. Τα αναλαμβάνουμε…

Κόβουμε τις αλυσίδες και τους δίνουμε μια ευκαιρία να ζήσουν όπως αξίζει σε όλα τα πλάσματα του Θεού!

Ειναι όμως όλα αριθμοί; Πώς μετράει κανείς την Αλίνα, τον Έκτορα, τον Άμπα, την Ήβη μας;

Ποιός μετράει τις ώρες που οι εθελοντές κλέβουμε από την οικογένεια μας, από τη δουλειά μας; Από τον σχεδόν ανύπαρκτο πλέον προσωπικό μας χρόνο;

Πώς μετριέται η ευτυχία κάθε φορά που λαμβάνουμε φωτογραφίες από πρώην αδέσποτα να χουχουλιάζουν σε αφράτα κρεβατάκια;

Ο καημός για όλα εκείνα που δεν καταφέραμε να σώσουμε;

Σας ευχαριστούμε όλους για την αγάπη σας, τις διασώσεις σας, την στήριξη, τις κοινοποιήσεις, εσάς που μεταφέρατε ζωάκια στις οικογένειες τους, σε εκείνους τους υπέροχους που μας βοηθάτε να βρούμε οικογένειες για τα ζωάκια μας.

Και ευχαριστούμε πάνω από όλα τους δωρητές μας! Οι δωρεές είναι η μόνη πηγή εσόδων μας άλλωστε.

Οι δωρητές είναι το άλλο μισό των εθελοντών!

Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να σώσουμε καμία ζωή, τα χέρια μας θα είναι δεμένα και τα ζώα αβοήθητα…

Με εκτίμηση,

Σουζάνα Ζότο

Πρόεδρος Σωματείου Φίλων Ζώων Καρπάθου