Παρέμβαση της Καρπάθου για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα στην 11η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στην Ρόδο

Παρέμβαση της Καρπάθου για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα στην 11η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στην Ρόδο

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος βρέθηκε χθες στην Ρόδο και μίλησε στην 11η Συνδιάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο ΥφΑΑΤ υπογράμμισε στην ομιλία του το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν υπέστη μείωση στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, κάτι το οποίο όπως τόνισε «αποτελεί μια προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής μας».

Στη συνδιάσκεψη μετείχαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, o Δήμαρχος Ρόδου, εκπρόσωποι Α΄ και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές της Ν.Δ., εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων αγροτών, καθώς και υπηρεσιακοί φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από τον Δήμο Καρπάθου ορίστηκε και έκανε παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Γιάννης Λαχανάς, ο οποίος και αναφέρθηκε για το υπερεπείγον θέμα της ανεπιτήρητης βόσκησης των αιγοπροβάτων. Μάλιστα ο κ. Λαχανάς στην τοποθέτηση, αφού εξήγησε το μέγεθος του προβλήματος, ανέφερε ότι 11 νησιωτικοί Δήμοι, μαζί με την Κάρπαθο, έχουν πάρει την πρωτοβουλία και έχουν συντάξει πρόταση η οποία και θα σταλεί στο Υπουργείο ώστε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που έχει φέρει τις μικρές κοινωνίες των νησιών στα όρια τους.

Από την πλευρά του ο ΥφΑΑΤ έδωσε έμφαση στην τεράστια ευκαιρία που έχει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα περίπου 102 δισ. ευρώ τα οποία θα «πέσουν» στην ελληνική αγορά την επόμενη εξαετία μέσω της νέας ΚΑΠ, του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Στύλιος τόνισε δε ότι «οι πόρτες του Υπουργείου μας είναι ανοικτές για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα»

Στην ομιλία του στάθηκε και σε ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική αγροτική οικονομία, που δεν είναι άλλο από τον κατακερματισμό του κλήρου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «ο μέσος όρος του κλήρου στη χώρα μας είναι περίπου στα 15 στρέμματα, όταν ο Μ.Ο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάνω από 150 στρέμματα».

Τέλος, ο κ. Στύλιος έκανε αναφορά σε ένα ακόμη θέμα που δίνει ιδιαίτερη έμφαση η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στην κλιματική κρίση, προσθέτοντας ότι «είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η ΚΑΠ επιδιώκει να συναντήσει την Πράσινη Συμφωνία 2020-2030 και να συμπορευτούν τα επόμενα χρόνια».

.