Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο  "ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ 1965"  του Robert A. McCabe

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο  "ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ 1965"  του Robert A. McCabe

Παρουσιάστηκε χτες Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στον κήπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Κολωνάκι) το βιβλίο “ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ 1965” των Εκδόσεων Πατάκη.    

Οι δημοσιογράφοι Μαργαρίτα Πουρνάρα και Κατερίνα Λυμπεροπούλου και μαζί τους οι δημιουργοί του βιβλίου, Robert A. McCabe (φωτογραφίες), Νίκος Γ. Μαστροπαύλος (κείμενα) και Μαριλέν Φραγκούλη-Κέδρος (έρευνα), έφεραν το έργο, μέσα από τους διαλόγους τους, κοντά στο ενθουσιασμένο κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το δροσερό χώρο.

O Robert A. McCabe υπογράφει βιβλία.

Ήταν τον Αύγουστο του 1965 όταν ο, 31χρονος τότε, φωτογράφος, Robert A. McCabe βρέθηκε για μια εβδομάδα στην Κάσο προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες που θα εικονογραφούσαν ένα βιβλίο του Κασιώτη συγγραφέα, Ηλία Κουλουκουντή.

Οι φωτογραφίες εκείνες έμειναν στην πλειοψηφία τους καταχωνιασμένες στα αρχεία του φωτογράφου για πολλά χρόνια. Το 2013 αποφάσισε να ξανασχοληθεί μ’ αυτές, με αποτέλεσμα το εκπληκτικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και απαθανατίζει με πειστικό τρόπο την Κάσο της δεκαετίας του 1960. Τα στοιχεία που εντυπωσίασαν τότε τον καλλιτέχνη ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, το ήθος των ανθρώπων καιη αίσθηση του “ανήκειν” στην Κασιώτικη πολιτισμική κοινότητα.

O Robert A. McCabe έχει εκδώσει περισσότερα από 16 λευκώματα κι έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στις ΗΠΑ. Τα βιβλία του ασχολούνται με θέματα από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νέα Υόρκη, την Αβάνα, την Κίνα και την Ανταρκτική.

Πολλές οι παρουσίες μελών της Αθηναϊκής κοινωνίας στην επιτυχημένη εκδήλωση κι ανάμεσά τους μέλη της Κασιώτικης παροικίας της Αττικής και φίλοι της Κάσου.

Ο φωτογράφος Robert A. McCabe ανάμεσα στον Σύμβουλο Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη και τον δημοσιογράφο Νίκο Γ. Μαστροπαύλο.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Ανδρέας Πλαϊτάκης, ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας, ο Αντρίκος Ανδρ. Παπανδρέου, καθηγητής Οικονομίας του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Λούλα Χατζηελευθεριάδη-Κέρτσικωφ της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηρωικής Νήσου Κάσου Ντίνος Ζαχάρης, ο Σύμβουλος Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης και ο Γιώργος Στρατιώτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Παλμός του Κασιώτη” κ.α.

Από την παρουσίαση δεν έλλειψαν και τα Κασιώτικα όργανα!