Ε.Ε.: Ένα βήμα πιο κοντά στο “πράσινο διαβατήριο” για τον τουρισμό

Ε.Ε.: Ένα βήμα πιο κοντά στο “πράσινο διαβατήριο” για τον τουρισμό

Σε συμφωνία για την έκδοση του “πράσινου διαβατηρίου” που θα επιτρέψει να ανοίξει ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες, ήρθαν οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τετάρτη, 14 Απριλίου. Η συμφωνία αυτή συνιστά ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της θέσπισης του “πράσινου διαβατηρίου”, πλην όμως είναι αναγκαίο να συμφωνήσουν και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι τελικές διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο και, εφόσον δοθεί οριστική έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα, θα προχωρήσει η έκδοση των πιστοποιητικών, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα επιτρέπουν τις ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε πολίτες που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει από την Covid-19 και έχουν αναρρώσει, είτε διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Οι ευρωπαϊκές εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις, όπως αναφέρεται στην απόφαση των “27”, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν. Επίσης, η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.

Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους. Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της Ε.Ε..