Πρόγραμμα υποστήριξης εγκύων και νέων γονέων κατοίκων μικρών νησιών

Πρόγραμμα υποστήριξης εγκύων και νέων γονέων κατοίκων μικρών νησιών

Ο ερχομός ενός παιδιού επιφυλάσσει προκλήσεις για τους νέους γονείς, ειδικά όταν αυτοί κατοικούν μακριά από αστικά κέντρα, μακριά από βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η πραγματικότητα αυτή γίνεται αντίξοη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους μικρών ή απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας. Οι μόνιμοι κάτοικοι των μικρών νησιών φαίνεται ότι βιώνουν περισσότερες δυσκολίες στην αρχή της γονεϊκότητας, καθώς δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην απαραίτητη υποστήριξη για τη δημιουργία της νέας οικογένειας.

Το «Πρόγραμμα υποστήριξης εγκύων και νέων γονέων κατοίκων μικρών νησιών» της Αμκε Φαιναρέτη πρόκειται να φέρει τους κατοίκους των μικρών νησιών πιο κοντά στις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες που αφορούν την περίοδο της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού και των νέων γονιών.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε υποψήφιους ή νέους γονείς που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 μόνιμους κατοίκους. Οι ωφελούμενοι μπορούν να λάβουν δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες μαιευτικής φροντίδας – συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Δικαιούχοι των υπηρεσιών είναι μόνιμοι κάτοικοι των παρακάτω νησιών:

Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αγκίστρι, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρος, Αντίπαξοι, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Γυαλί, Διαπόντιοι νήσοι, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Θύμαινα, Ιθάκη, Ίος, Κάλαμος, Κάσος, Καστελόριζο, Καστός, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Λειψοί, Μεγανήσι, Νίσυρος, Οινούσσες, Παξοί, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκύρος, Σύμη, Σχοινούσα, Τήλος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά.

To πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια μέχρι τον Οκτώβριο 2023, υλοποιείται σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα:

Στο Πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή:

  • έγκυες γυναίκες και υποψήφιοι πατέρες,
  • νέες μητέρες και πατέρες με νεογνά και βρέφη έως 12 μηνών,
  • γυναίκες και άντρες που βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF) και
  • γυναίκες και άντρες που βιώνουν περιγεννητική απώλεια (αποβολή, ενδομήτριο ή περιγεννητικό θάνατο).

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2109319054 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 – 21.00 ή να στείλετε το αίτημά σας στο info@fainareti.gr.

Προσφερόμενες υπηρεσίες:

Α) Μαιευτική φροντίδα και συμβουλευτική πριν και μετά τον τοκετό.

Η υπηρεσία θα παρέχεται από μαίες και αφορά στην απαραίτητη προετοιμασία για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα αλλά και στην υποστήριξη των (μελλοντικών) γονιών:

α) σε ομαδικό πλαίσιο και β) σε επίπεδο εξατομικευμένης φροντίδας.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των υπηρεσιών μαιευτικής φροντίδας και συμβουλευτικής πριν και μετά τον τοκετό αφορούν στο σύνολο των ζητημάτων, συνθηκών ή/και προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τον τοκετό και στην αρχή της γονεϊκότητας. Ενδεικτικά, τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν τις σωματικές αλλαγές και την διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το μητρικό θηλασμό, την περιποίηση και την φροντίδα του νεογέννητου, την άσκηση πριν και μετά τον τοκετό αλλά και άλλα ζητήματα περιγεννητικής υγείας.

Β) Ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση.

Η υπηρεσία θα παρέχεται από ψυχολόγο ή/και ψυχίατρο αντίστοιχα με τη μορφή:

α) Ατομικών συνεδριών εκτίμησης, συμβουλευτικής, θεραπείας και παρακολούθησης της ψυχικής υγείας.

β) Ομαδικών συνεδριών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων αναφορικά τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (επιλόχεια κατάθλιψη, άγχος, κλπ), την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την ανατροφή των παιδιών, τη σχέση του ζευγαριού, καθώς και τη σχέση με τυχόν μεγαλύτερα παιδιά, την επιστροφή στην εργασία και τον αποχωρισμό από το βρέφος, τις περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς και πρόληψης ενδοοικογενειακής βίας κ.ά.

Δελτίο τύπου

20.2.2023

Καρπαθιακά Νέα