Δημοσκόπηση GPO: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ και Χατζημάρκου στα Δωδεκάνησα

Δημοσκόπηση GPO: Μεγάλο προβάδισμα  ΝΔ και Χατζημάρκου στα Δωδεκάνησα

Πολύ μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Παραπολιτικά») στο (ένθετο “Secret”). Στην ίδια δημοσκόπηση η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στους δύο νομούς δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της περιφερειακής αρχής και του Γιώργου Χατζημάρκου. 

Η δημοσκόπηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα και στην αξιολόγηση του έργου της περιφερειακής Αρχής, ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάζονται συνολικά, αλλά και ξεχωριστά, στις δύο εκλογικές περιφέρειες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Με βάση λοιπόν τα ευρήματα, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με την καθαριότητα να αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα σε ποσοστό 50,3% για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων και τα έργα υποδομής με 31,6% για τους πολίτες των νησιών των Κυκλάδων.

Στις Κυκλάδες, εκτός των έργων υποδομής, οι πολίτες ιεραρχούν ως ιδιαίτερα σημαντικά τα ζητήματα της καθαριότητας με 22% και του κυκλοφοριακού με 20,1%.

Η πλειονότητα των κατοίκων της περιφέρειας δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένη σε ποσοστό 55,2% από το έργο του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάκρου έναντι 39,6%, που εμφανίζονται λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι.

Η εικόνα για τον κ. Χατζημάκρο είναι καλύτερη στα Δωδεκάνησα, όπου συγκεντρώνει το 58,5% των θετικών απόψεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις Κυκλάδες βρίσκεται στο 51,1%.

Την ίδια στιγμή, το 40,3% των κατοίκων των Δωδεκανήσων, το 39% των Κυκλάδων και το 39,8% του συνόλου αναγνωρίζουν ότι η γενική κατάσταση στην περιφέρεια έχει βελτιωθεί επί της θητείας του κ. Χατζημάρκου, με το 44,4% να δηλώνει ότι έχει παραμείνει περίπου ίδια και το 13,2% να βλέπει επιδείνωση.

Αναλυτικά, ανά τομεά δράσης, τις περισσότερες θετικές απόψεις συγκεντρώνει η πολιτική προστασία με 48% και ακολουθούν η κοινωνική πολιτική με 37,5% και τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος με 37,2%. Δυστοκία καταγράφεται στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με το 62,9% των πολιτών να δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο από την παρούσα κατάσταση.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η Ν.Δ. συνεχίζει να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα και στις δύο εκλογικές περιφέρειες, αφού στα Δωδεκάνησα καταγράφει ποσοστό 36,4% έναντι 21,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις Κυκλάδες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 36,6% και 22,3%.

Στις Κυκλάδες, τα υπόλοιπα κόμματα το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 7,5% το ΚΚΕ 3,6%, η Ελληνική Λύση 1,8%, ο ΜΕΡΑ 25 2,2% και τα άλλα κόμματα σύνολο 5,9%. Ποσοστό 14,4% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης δηλώνουν αναποφάσιστοι.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ GPO ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε.
Εντολέας: Όμιλος «Παραπολιτικά»
Σκοπός: Δημοσκόπηση-έρευνα κοινής γνώμης στην εκλογική περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Χρονική περίοδος: 27-29/09/2021
Δείγμα: 800 άτομα ηλικίας 17+ ετών, με δικαίωμα ψήφου
Μέθοδος Δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων με αναλογία ψηφοφόρων ως προς τις δημοτικές ενότητες της περιφέρειας,  το φύλο και την ηλικία.
Μέθδοος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση συστήματος  CATI και CAWI με γραπτό, δομημένο ερωτηματολόγιο».