Σαν σήμερα, 20.8.1953 εφ. ΠΡΟΟΔΟΣ

Σαν σήμερα, 20.8.1953 εφ. ΠΡΟΟΔΟΣ

150 Κασιώτες της Αιγύπτου, εργαζόμενοι στη διώρυγα του Σουέζ μαζί με τις οικογένειες τους, αποκλείστηκαν στην Κάσο! Οι ομογενείς είχαν φτάσει στο νησί με το ατμόπλοιο ΚΟΡΙΝΘΙΑ και μάταια περίμεναν αυτό το πλοίο να περάσει να τους επιστρέψει στον τόπο της εργασίας τους.

Το επιβατηγό πλοίο “Κορινθία” ναυπηγήθηκε το 1911 στην Ολλανδία. Έφερε αρχικά το όνομα “Oranje Nassau”. Το Φεβρουάριο του 1939 λίγο πριν το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αγοράστηκε από τις “Ελληνικές Μεσογειακές Γραμμές” και μετονομάστηκε σε “Κορινθία” υψώνοντας ταυτόχρονα την Ελληνική Σημαία.

Ήταν ένα από τελευταία καράβια που κατάφεραν να διαφύγουν κατάφορτα από Έλληνες και Βρετανούς στρατιώτες εν μέσω σφυροκοπήματος από τους βομβαρδισμούς των γερμανικών Στούκας. Άλλα πλοία δεν τα κατάφεραν όπως το ατμόπλοιο “Ελλάς” που βυθίστηκε χτυπημένο μέσα στο λιμάνι, κατάφορτο κι αυτό από στρατιώτες.

Το “Κορινθία” ύστερα από περιπέτειες κατάφερε να φτάσει στην Αλεξάνδρεια. Σε αυτό εγκαταστάθηκε το προσωπικό της βάσης συμμαχικών υποβρυχίων. Στη Βηρυτό, στην Αλεξάνδρεια και στη Μάλτα βρέθηκε το “Κορινθία” κατά την πολεμική περίοδο εκτελώντας διάφορες αποστολές ως βοηθητικό πλοίο του στόλου.

Το “Κορινθία” μετά τον πόλεμο συνέχισε τα ταξίδια του και στάθηκε ένα από τα πλοία εκείνα, που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της καλής φήμης της “ΕΛΜΕΣ”, που την έκανε ανταγωνιστική εταιρεία έναντι των ξένων εταιρειών.

Από το επιβατηγό αυτό είχε περάσει ως ασυρματιστής και ο ποιητής Νίκος Καββαδίας. Το πλοίο διαλύθηκε το 1959.

πηγή korinthostv.gr