Σαν σήμερα, 3.5.1930, εφ. Δωδεκάνησος: " Ο καπετάν Νικήτας Μαυράκης"

Σαν σήμερα, 3.5.1930, εφ. Δωδεκάνησος: " Ο καπετάν Νικήτας Μαυράκης"
Ο πρώτος που πέρασε τη Διώρυγα του Παναμά, ήταν ο Κασιώτης καπετάνιος Νικήτας Μαυράκης.
Ο καπετάν Νικήτας Μαυράκης έγραψε τη δική του σελίδα στη δεύτερη σημαντική φάση της ιστορίας του καναλιού. Ήταν στις 15 Αυγούστου του 1914, όταν οι Αμερικανοί με κάθε επισημότητα έκαναν τα εγκαίνια του καναλιού. Από δεκάδες υποψήφιους επιλέχθηκε ομόφωνα ο καπετάνιος Νικήτας Μαυράκης γεννημένος στην Κάσο το 1859.
Όπως αναφέρουν τα ιστορικά αρχεία η επιλογή του έγινε όχι μόνο γιατί ήταν ο καλύτερος καπετάνιος αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του η οποία τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό την εποχή εκείνη στη χώρα. Έτσι το αμερικανικό SS Ancon διέσχισε με επιτυχία το κανάλι και γράφτηκε στην ιστορία ως το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη διώρυγα του Παναμά. Η μόνη ένσταση από την πλευρά των διοργανωτών ήταν ότι το όνομα του μοναδικού ικανού να πραγματοποιήσει με επιτυχία τέτοιο εγχείρημα δεν θα έπρεπε να παραπέμπει σε άλλη χώρα και έτσι άλλαξαν το όνομα του Νικήτα Μαυράκη σε John Constantine. (πληροφορίες από σχετική έρευνα του δημοσιογράφου
Δημήτρη Παρούση για το ΑΠΕ). Στο παρακάτω άρθρο-νεκρολογία που δημοσιεύει η εφ. Δωδεκάνησος στις 3.5.1930, αναφέρεται στην περιπετειώδη ζωή του.