Ν. Σαντορινιός: «Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος στα νησιά της Δωδεκανήσου. Κατάθεση Ερώτησης»

Ν. Σαντορινιός: «Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος στα νησιά της Δωδεκανήσου. Κατάθεση Ερώτησης»

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός αναφορικά με την υποστελέχωση που παρατηρείται στο Πυροσβεστικό Σώμα των νησιών της Δωδεκανήσου.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως της πρωτοβουλίας για την κατάθεση της Ερώτησης προηγήθηκε συνάντηση με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου και του Νεκτάριου Σαντορινιού στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που απασχολούν το Σώμα, ενώ σειρά αναφορών κατατέθηκαν επίσης για επιμέρους υπηρεσιακά θέματα που ταλανίζουν τους Πυροσβέστες των νησιών μας.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, η οποία και συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και τους Αναπληρωτές Τομεάρχες, Διονύση Καλαματιανό και Χαρά Καφαντάρη, οι Πυροσβέστες σήμερα είναι επιφορτισμένοι όχι μόνο με την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και με ενέργειες έρευνας, διάσωσης και παροχής βοήθειας σε πάσης φύσεως καταστροφές. Τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει προβλεφθεί καμία ανάλογη πολιτική για την ενίσχυσή του Πυροσβεστικού Σώματος και την ώρα που αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των εν ενεργεία πυροσβεστών, καταγράφονται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, πανελλαδικά, φτάνουν ακόμη και τις 4.000 καθώς, ενώ οι ετήσιες προσλήψεις που δεν ξεπερνούν τις 200, δεν επαρκούν για να ενισχύσουν ουσιαστικά το Σώμα. Η σημερινή σοβαρή υποστελέχωση που παρουσιάζεται στην Πυροσβεστική, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έχει ακόμη πιο σοβαρό αντίκτυπο στην νησιωτική χώρα, όπου μεγάλος αριθμό κενών θέσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα έλλειψης προσωπικού στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των νησιών είναι η Λέρος, ένα νησί με πληθυσμό περίπου 8.000 κατοίκων, το οποίο όμως φιλοξενεί μόνο εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια, όσο δηλαδή διαρκεί η τουριστική σεζόν, αφήνοντας τον χειμώνα το νησί, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, δίχως επαρκή πυροσβεστική δύναμη με μόνη δυνατότητα να συνδράμουν δυνάμεις από την γειτονική Κω, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Επίσης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο χωριό Απόλλωνα της Ρόδου το έτος 2009 κατά την αντιπυρική περίοδο κάλυπτε τον τομέα ευθύνης του με 7 περιπολικά και αριθμούσε 64 πυροσβέστες (μόνιμους και πενταετείς), ενώ σήμερα έχει μόλις 3 περιπολικά και προσωπικό 40 πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί).

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η Νησιωτικότητα επιβάλλει την επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων σε όλα τα νησιά, ιδίως τα μικρότερα. Η πυρασφάλεια αναφέρει δεν πρέπει να οργανώνεται με όρους εποχικότητας ή ανάλογα με τον τουρισμό και την αντιπυρική περίοδο.

Αντιθέτως η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών της καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί και λόγω του ότι η Πυροσβεστική αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Σώμα που προσφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών, ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να απαντήσει με ποιο τρόπο προτίθεται να ενισχύσει την Πυροσβεστική Δύναμη με προσωπικό.

Επιπλέον πρέπει άμεσα να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για το αν υπάρχει πρόβλεψη από την πλευρά της Κυβέρνησης για την μετατροπή των εποχικών κλιμακίων, σε κλιμάκια ετήσιας λειτουργίας προκειμένου όλα τα νησιά ακόμα και τα πιο μικρά, να έχουν επαρκή πυρασφάλεια και οι μόνιμοι κάτοικοί τους να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι. Τέλος, διευκρινήσεις ζητούνται και σε σχέση με τον σχεδιασμό για την αναγνώριση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.