Το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Κ.Υ. Σητείας στον Υπουργό Υγείας

Το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Κ.Υ. Σητείας στον Υπουργό Υγείας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη

Το μέλλον του Νοσοκομείου Σητείας διαγράφεται δυσοίωνο καθώς το ιατρικό προσωπικό μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Σητείας στην παρούσα φάση παραμένει με

 • 2 ειδικευμένους καρδιολόγους
 • 2 αναισθησιολόγους (στο άμεσο μέλλον προβλέπεται 1 συνταξιοδότηση)
 • 2 ορθοπεδικούς
 • 2 παιδιάτρους (επίσης στο άμεσο μέλλον προβλέπεται 1 συνταξιοδότηση και 1 απόσπαση ιατρού)
 • 1 ακτινολόγο
 • Η παθολογική κλινική ουσιαστικά μένει με 1 παθολόγου (μετά την παραίτηση 1 παθολόγου) και για την οριακή έστω λειτουργία της επέστρεψε με εντέλλεσθε αρχικά για ένα μήνα (Αύγουστο) και στη συνέχεια της επιδόθηκε και δεύτερο εντέλλεσθε για 2 ακόμα μήνες (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) παθολόγος που δικαιωματικά είχε μετατεθεί στο Βενιζέλειο λόγω πενταετούς θητείας σε Α΄ Άγονη και Προβληματική Περιοχή.

Οι παραπάνω συνθήκες καθιστούν αδύνατη τη μηνιαία κάλυψη των εφημεριών για τις ειδικότητες αυτές με τις συνεπακόλουθες συνέπειες για το Σητειακό λαό και όχι μόνο καθώς πολλάκις χρήστες των υπηρεσιών του αναγκάζονται να γίνουν ασθενείς από Κάσο, Κάρπαθο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές, εφόσον στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί τη μόνη επιλογή. Επίσης δυσχεραίνουν σαφώς και τη λειτουργία και των υπολοίπων κλινικών (χειρουργικής-μαιευτικής). Προκηρύξεις μπορεί κατά καιρούς να πραγματοποιούνται αλλά καθώς οι εργασιακές συνθήκες λόγω της υποστελέχωσης και οι μισθολογικές απολαβές αποτελούν μη ελκυστικά κριτήρια για την επιλογή τους, οι θέσεις παραμένουν ακάλυπτες.

Αντίστοιχη είναι και η υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε μόνιμο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπου και εκεί αναμένονται αρκετές συνταξιοδοτήσεις στο άμεσο μέλλον. Αναλυτικότερα, τη δεδομένη στιγμή στο Νοσοκομείο Σητείας εργάζονται 64 άτομα με επικουρική σύμβαση, 14 άτομα με σύμβαση μέσω Ο.Α.Ε.Δ. και 12 άτομα με Σ.Ο.Χ., εργαζόμενοι που αριθμούν ελάχιστα λιγότερο από το 1/2 επί του συνολικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου. Πέρα από το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και την αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον του πολύτιμου (λόγω εμπειρίας) αυτού προσωπικού, όπως είναι φυσικό θα καταστεί αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου στην περίπτωση που λυθούν οι συμβάσεις καθώς κλινικές και τμήματα θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν.

Αιτούμαστε

 • Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών ιατρικών θέσεων τουλάχιστον στις ειδικότητες πρώτης γραμμής
 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΎ
 • Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας
 • Επιπλέον μισθολογικά και όχι μόνο κίνητρα για τους ιατρούς του ΕΣΥ που επιλέγουν Α’ Άγονες και Προβληματικές Περιοχές
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

 

Εκ του ΔΣ

 

Η Πρόεδρος                                                               Η Γ. Γραμματέας

Φανουράκη Σταυρακάκη Ευφροσύνη                       Φανουράκη Σταυρακάκη Μαρία

21.9.2023

Καρπαθιακά Νέα