Οι γυναίκες και φέτος κέρδισαν τους τρεις γύρους! Μοναδικές στιγμές στα σύρματα στο Σπόα Καρπάθου

Οι γυναίκες και φέτος κέρδισαν τους τρεις γύρους! Μοναδικές στιγμές στα σύρματα στο Σπόα Καρπάθου

 

Φωτογραφίες Φωτεινή Φράγκου

Το μοναδικό έθιμο των συρμάτων, στο Σπόα Καρπάθου, έγινε viral και κέρδισε την εκτίμηση και τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Την Λαμπρή Δευτέρα από νωρίς το απόγευμα όλο το Σπόα ήταν σε αναβρασμό και αναστάτωση. Μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άντρες, όλοι ήταν στις επάλξεις!

Το χοντρό σκοινί, που το λένε σάουλα, απλώθηκε στο στενό και πρώτοι τράβηξαν τα πιο μικρά παιδιά, αγόρια από τη μια και κορίτσια από την άλλη. Στη συνέχεια έγιναν τρεις γύροι για τους μεγάλους και σε όλους νίκησαν οι γυναίκες! Κατεργαριές, όπως κάθε χρόνο, υπήρξαν αλλά αυτές είναι μέρος αυτού του παιγνιδιού!

Πιο μεγάλες γυναίκες κρατούσαν μάτσα από τσουκνίδες και χτυπούσαν τα χέρια των αντρών έτσι αδυνάτησε η ομάδα των αντρών και οι γυναίκες, όπως κάθε χρονιά, είχαν το πάνω χέρι!

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, 50 γυναίκες και 50 άντρες, τραβούσαν τη σάουλα με τους επισκέπτες να ενθουσιάζονται και να τραβούν φωτογραφίες.

3-0 νίκησαν οι γυναίκες! Μας λέει ο Σποίτης ερευνητής Ηλίας Βασιλαράς, που έχει αναδείξει το έθιμο όσο κανένας άλλος! Κι όποιος το αμφισβητεί αν έχει τα κότσια ας μας πει ότι δεν έγινε έτσι.

Στη συνέχεια και μετά με τη μεγάλη νίκη των γυναικών, στην αυλή της εκκλησίας, ενωμένοι όλοι σε μια παρέα, οι Σποϊτες ετοίμασαν ένα όμορφο καρπάθικο γλέντι, όπως εκείνοι γνωρίζουν να ετοιμάζουν.  Τα καρπάθικα όργανα, Γιάννης Λιγνός,  ο Μεσοχωρίτης Γιάννη Σκουλάς, ο  Γιώργος  Εμμανουήλ Παναγιώτου στάθηκαν στη μέση της όμορφης πλατείας και ξεκίνησε ο χορός κυρίως από τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαία έθιμα της Καρπάθου που χάρις στην αγάπη των Σποϊτων αλλά και στην στήριξη του Ηλία Βασιλαρά αναβιώνει με μοναδικό τρόπο. Όπως μάλιστα μαθαίνουμε μετά τη φετινή πολύ μεγάλη επιτυχία θα υπάρξει ακόμη καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.

18.4.2023

Καρπαθιακά Νέα