Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν οι επιβαίνοντες του πλοίου που έπλεε ανοιχτά της Καρπάθου

Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν οι επιβαίνοντες του πλοίου που έπλεε ανοιχτά της Καρπάθου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε πως οι 375 επιβαίνοντες του πλοίου με τουρκική σημαία που έπλεε σε διεθνή ύδατα έξω από την Κρήτη μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω

Μεταφέρθηκαν προσωρινά στο ΚΥΤ του νησιού – Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η επιχείρηση διάσωσης συνολικά 382  πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα. Από αυτούς οι 375 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω,  μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας, ενώ έξι ακόμη άτομα έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Οι διασωθένετες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους στο ΚΥΤ της Κω, καθώς  προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου. Στη συνέχεια θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή,καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.

metanastes_kws_art

Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί και σύμφωνα με καταγγελία του «Aegean Boat Report», οι 382 μετανάστες είναι τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά οτι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Μετανάστες ΚΥΤ Κως 31/10/2021

Το φορτηγό πλοίο που έφερε τουρκική σημαία, είχε εντοπιστεί να πλέει αρχικά ανατολικά της Κρήτης. Με τη συνοδεία σκαφών του Λιμενικού ρυμουλκήθηκε στην Κω και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού. Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την επιστροφή του σε τουρκικό λιμάνι, το οποίο αρνήθηκε η Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής. Συνηθίζει να συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στην αντεπίθεση ωστόσο πέρασε νωρίτερα ο  ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα». «Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Η Ελληνική Λύση είχε ανακοινώσει τα εξής: «Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ έπλεκε το εγκώμιο της Τουρκίας για την «συμβολή» της στο προσφυγικό, ενώπιον του «άφωνου» Έλληνα πρωθυπουργού, τουρκικό πλοίο με 400 παράνομους μετανάστες εισέβαλε σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης».

«Να σταματήσει το παιχνίδι που παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή 400 μεταναστών που βρίσκονται σε ακυβέρνητο πλοίο για 5η μέρα στα ανοιχτά της Κρήτης», ζήτησε το ΜέΡα25.

Xθες σήμανε συναγερμός, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης με 400 επιβαίνοντες.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Το φορτηγό πλοίο, με τη συνδρομή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο. Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

πηγή www.protothema.gr