Τα νέα από τον Σκακιστικό Όμιλο Καρπάθου είναι ευχάριστα

Τα νέα από τον Σκακιστικό Όμιλο Καρπάθου είναι ευχάριστα
γράφει ο Ιωάννης Χαλκιάς
Μετά από πραγματικά σκληρή δουλειά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση δύο εφαρμογών που σχεδιάστηκαν εξολοκλήρου από τον Σκακιστικό Όμιλο Καρπάθου! Οι δύο εφαρμογές αναμένεται να αλλάξουν πολλά στον χώρο του σκακιού και να έχουν διεθνή απήχηση.
Η πρώτη από τις εφαρμογές, αφορά την αποστολή ασκήσεων προς τους μαθητές. Οι ασκήσεις θα διορθώνονται αυτόματα και ο προπονητής θα ενημερώνεται για τις ασκήσεις που δυσκόλεψαν τους μαθητές. Εκτός τις σκακιστικές ασκήσεις, όπου η εφαρμογή θα αναλαμβάνει τον ρόλο του αντιπάλου εκτελώντας τις κινήσεις ώστε να ελεγχθεί ο μαθητής σε όλες τις δυνατές γραμμές, ο προπονητής θα μπορεί να στέλνει και ασκήσεις πολλαπλής επιλογής, οι οποίες επίσης θα διορθώνονται αυτόματα και ο προπονητής θα ενημερώνεται και πάλι στο mail για τα αποτελέσματα των μαθητών -τους οποίους θα μπορεί να χωρίσει και σε τμήματα για την πιο εύκολη και γρήγορη αποστολή ασκήσεων. Επίσης, η εφαρμογή προσφέρει την δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων ανάπτυξης αλλά και αποστολή φωτογραφίων, σε περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε ασκήσεις από κάποιο βιβλίο, μέσω φωτογραφιών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή, που θα ονομάζεται “chessy“, θα μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από προπονητές σκακιού, αλλά γενικότερα θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην διάθεση κάθε εκπαιδευτικού.

 

Ακόμη, όσοι έχουν συλλόγους, γνωρίζουν πόσο θα μειωθούν τα έξοδα, αφού πλέον δεν θα χρειάζονται εκτυπωτές, χαρτιά, μελάνια κ.τ.λ. και έτσι είναι προφανές και το οικολογικό όφελος προς το περιβάλλον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες μπορούν να κάνουν κάποια παρόμοια πράγματα, αλλά σε καμία περίπτωση όσα η “chessy” και μάλιστα, ενώ εκείνες είναι ιδιαίτερα ακριβές για τους συλλόγους, οι δικές μας εφαρμογές θα διατεθούν δωρεάν! Ακόμη, για τις εφαρμογές μας χρησιμοποιήσαμε την xamarin, οπότε θα είναι άμεσα διαθέσιμες σε οποιαδήποτε συσκευή και λογισμικό (υπολογιστές, ios ή android).

Η δεύτερη εφαρμογή μας, στηρίζεται στην βάση της μεθόδου του Grandmaster Ευστράτιου Γρίβα και αφορά αυτό που ο ίδιος ονομάζει, “ακτινογραφία”. Προς τιμήν του, ονομάσαμε αυτήν την δεύτερη εφαρμογή “chess-rays” και ήδη βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών. H ιδέα της μεθόδου αφορά την αναγνώριση των αδυναμιών του σκακιστή, ώστε στην συνέχεια να προχωρήσουμε στην περίθαλψή τους. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε από τον GM Γρίβα για να παράγει grandmasters σε χώρες που στερούνταν, και τον καλούσαν αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Φυσικά, η δική μας εφαρμογή είναι αναβαθμισμένη καθώς συμπληρώσαμε αρκετά στοιχεία από βιβλία κορυφαίων προπονητών -και του ίδιου του GM Γρίβα, και από συζητήσεις με grandmasters προσκείμενους στον όμιλο μας (επιπέδου elo 2600+). Ένα άλλο πλεονέκτημα της εφαρμογής, είναι η εύκολη καταχώρηση των δεδομένων και η αυτόματη διαδικασία διεξαγωγής των αποτελεσμάτων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, κάποια site έχουν δοκιμάσει να αναπαράγουν την μέθοδο του GM Γρίβα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι “παραείναι αυτόματα”, με αποτέλεσμα να εξάγουν αμφισβητήσιμα αποτελέσματα και πολλές φορές άτοπα. Αντίθετα, στο κέντρο της δικής μας εφαρμογής, βρίσκεται ο άνθρωπος, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα λάθους εάν είμαστε πρόθυμοι να είμαστε κριτικοί με τον εαυτό μας, ως οφείλει να είναι κάθε σκακιστής.


Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, καθώς ο Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου επέλεξε τα τελευταία δύο χρόνια να παραδίδει τα μαθήματα δωρεάν για όλα μας τα παιδιά -με κάποιες εξαιρέσεις από ανθρώπους που επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθειά μας, κάποια στιγμή φαινόταν ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την δημιουργία των συγκεκριμένων εφαρμογών, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αυτό, λόγω της απόφασής μας να διευκολύνουμε όλους όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και επειδή τα προηγούμενα έσοδα μας διατέθηκαν κυρίως στην δημιουργία του σωματείου μας, την αναγνώρισή του από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, την συμμετοχή αθλητών μας σε αγώνες εκτός Καρπάθου, τώρα στην δημιουργία αυτών των εφαρμογών κ.α. Ευτυχώς, όμως, όπως γίνεται πάντα σε κάθε αγαθή προσπάθεια, δύο σημαντικοί χορηγοί βρέθηκαν να υποστηρίξουν την δημιουργία των εφαρμογών μας:
ο καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού Νίκος Σισαμής  και ο εξαιρετικός οδοντίατρος Δημήτρης Σπανός
Νίκος Σισαμής
Δημήτρης Σπανός
Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Μιχαέλα Βιτώρη που με τις καλλιτεχνικές δεξιότητες και γνώσεις της σε ειδικά προγράμματα, σχεδίασε τα λογότυπα των εφαρμογών που τις έκαναν πιο ελκυστικές. Χωρίς την βοήθεια των χορηγών μας και όλων όσων μας στηρίζουν, τίποτα δεν θα ήταν δυνατό.