Διάσωση θαλάσσιας Χελώνας που ζήτησε βοήθεια έξω από την Αμοοπή

Διάσωση θαλάσσιας Χελώνας που ζήτησε βοήθεια έξω από την Αμοοπή

του Μανώλη Δημελλά

Το σκάφος ΣΑΡΙΑ, του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου Σαρίας, είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης 1η Οκτώβρη 2020, από τα Πηγάδια με προορισμό την Κάσο.  Στο τριμελές πλήρωμα, ο Ντίνος Πρωτόπαπας, οι δύτες Νικόλας Παραγιός κι ο Γιώργος Πρεάρης, στο πρόγραμμα ήταν η συνδρομή στις ενάλιες έρευνες που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Κάσο.

Στο ύψος της Αμοοπής η ομάδα διέκρινε μια θαλάσσια χελώνα, όμως, όπως μας περιέγραψε ο Ντίνος Πρωτόπαπας:

“έδειχνε να φωνάζει βοήθεια κι εμείς δε χάσαμε χρόνο. Βουτήξαμε και την ανεβάσαμε στο σκάφος”.

Η χελώνα έμεινε μαζί τους αρκετή ώρα και όταν έφτασαν στην Μπούκα της Κάσου εκείνη με τη βοήθεια τους έδωσε μια, βούτηξε στο νερό και έφυγε ευχαριστημένη. Ο Ντίνος Πρωτόπαπας έδωσε την άποψη του για την περίπτωση της τραυματισμένης χελώνας που ζητούσε βοήθεια:

“Κάποιο πρόβλημα την απασχολούσε, ίσως κάτι να είχε κολλήσει στο λαιμό της ή κάτι άλλο, όμως με το ανέβασμα στο σκάφος φαίνεται πως το ξεπέρασε. Η θαλάσσια χελώνα ήταν αδύνατη αλλά όταν έφευγε δεν έδειξε σημάδια δυσκολία, δεν φάνηκε κάποιο άλλο πρόβλημα” 

Κι αυτή η εμπειρία συγκαταλέγετε στις ξεχωριστές στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας φίλος των ζώων στην Κάρπαθο. Είναι χαρακτηριστική η κουβέντα του Νικόλα Παραγυιού:

“”Ολα οκ ξεκουράστηκε και συνέχισε την αφήσαμε στην Κάσο……. Πολλές φορές έχουμε βοηθήσει ζώα και πάντα τα συναισθήματα είναι τα ίδια….. Ειρήνη στο μυαλό και την ψυχή…”

Δείτε το σχετικό video από τον Νικόλα Παραγυιό

https://www.facebook.com/1036019286/videos/pcb.10221712186247346/10221712180607205