Δεν πρόκειται για μια άγνωστη ιστορία όμως κάθε φορά που συμβαίνει φέρνει χαρά και χαμόγελα αισιοδοξίας.
Το βράδυ της Τρίτης, 28 Ιουλίου 2020, μια Θαλάσσια χελώνα βγήκε στην μεγάλη παραλία στην πρωτεύουσα του νησιού για να γεννήσει τα αυγά της και σήμανε ο πιο γλυκός συναγερμός!
Ήταν περίπου 22:00 όταν την πρόσεξε η κα Τούλα Χηράκη και αμέσως ειδοποίησε την Ένωση Φίλων Ζώων Καρπάθου, την Αστυνομία και το Λιμενικό. Η Ένωση με τη σειρά της επικοινώνησε με τον Φορέα Διαχείρισης Β. Καρπάθου, που χρόνια τώρα ασχολείται με τέτοια θέματα και έχει μεγάλη εμπειρία. Αμέσως βρέθηκε στο σημείο ο Ντίνος Πρωτόπαπας και φρόντισε για να τηρηθεί σωστά η διαδικασία. Η χελώνα δεν θέλει φως, πρέπει να είναι σκοτεινά κι όπως χαρακτηριστικά μας είπε:
” Περίπου σε 54 μέρες, όταν θα βγουν από τα αυγά τους τα χελωνάκια, αν υπάρχει φως πάνω από την παραλία, εκείνα θα μπερδευτούν και δεν θα πάνε προς τη θάλασσα όπως είναι η σωστή ακολουθία”.
Δεμ είναι η πρώτη φορά όπου αυτή η θαλάσσια χελώνα ξεγεννάει σε εκείνη τη θέση, μάλιστα υπάρχει ακόμη μια που επιλέγει να γεννά λίγα μέτρα πιο κάτω!
Όπως μας ενημερώνει ο Φορέας Διαχείρισης το τέλος καλοκαιριού είναι μια χρονική περίοδο όπου οι χελώνες γεννούν για αυτό πρέπει να προσέχουν εκείνοι που επιλέγουν να κολυμπούν σε απόμερες παραλίες να μην τις ενοχλούν. Επίσης χρειαζόταν μεγάλη προσοχή σε εκείνους που κατεβαίνουν με τρίτροχες ή τετράτροχες μηχανές στην παραλία των Πηγαδίων ώστε να μην περάσουν πάνω από τη φωλιά και σπάσουν τα αυγά της χελώνας.
Η εμπειρία λέει ότι κάνουν περίπου 100-120 αυγά και από αυτά μπορεί να επιβιώσει ακόμη και το 70%! Αποφύγαμε να γράψουμε νωρίτερα και περιμέναμε να σιγουρευτούμε ότι τα χελωνάκια βγήκαν από τα αυγά και πήραν το δρόμο προς τη θάλασσα. Τα χελωνάκια περιμένουν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια έως ότου η άμμος δροσίσει τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και τότε εξέρχονται μαζικά και τρέχουν προς τη θάλασσα. Το φως των αστεριών τους οδηγεί προς το νερό.
Αξίζει λοιπόν να επαναλάβουμε ότι η Κάρπαθος είναι ένας παράδεισος, που ζουν, ή καλύτερα αξίζει να ζουν όλα τα πλάσματα.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ:
“Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά τα 3 είδη μόνο η Καρέττα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας είναι στη Ζάκυνθο (Κόλπος του Λαγανά), Πελοπόννησο (Κόλπος Κυπαρισσίας και Κόλπος Λακωνικού, περιοχή Κορώνης) και την Κρήτη (Ρέθυμνο, Κόλποι Χανίων και Μεσσαράς). Οι παραλίες της Ζακύνθου έχουν μια ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα φωλιών. Η πυκνότητα σε μια παραλία (Σεκάνια) μπορεί να φθάσει περίπου 1.500 φωλιές ανά χιλιόμετρο και είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Το καβούκι της Καρέττα έχει σχήμα καρδιάς με 5 ζεύγη πλευρικών πλακών. Το χρώμα του καβουκιού είναι καφέ-πράσινο. Το πλάστρον είναι αχνό κίτρινο. Χελώνες που έχουν μαρκαριστεί στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σε μια ευρεία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ακόμη σε αποστάσεις 1.500 χλμ. σε Ιταλικά, Τυνησιακά, Λιβυκά ύδατα, κάτι που υποδεικνύει σκόπιμη και όχι τυχαία μετακίνηση. Οι περισσότερες παρατηρήσεις είναι από τον Κόλπο του Γκαμπές στην Τυνησία και από το Βόρειο τμήμα της Αδριατικής Θάλασσας, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί οι κόλποι είναι περιοχές διαχείμασης χελωνών που ωοτοκούν στην Ελλάδα. Οι σοβαρότερες απειλές για τις Καρέττα στη Μεσόγειο είναι η τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία.”