Κάρπαθος: Το τμήμα Περιβάλλοντος "ξέθαψε" ταμπέλες με τα ονόματα των οδών στα Πηγάδια!

Κάρπαθος: Το τμήμα Περιβάλλοντος "ξέθαψε" ταμπέλες με τα ονόματα των οδών στα Πηγάδια!

Μια απίστευτη υπόθεση που αφορά την ονοματοδοσία δρόμων στην πρωτεύουσα της Καρπάθου φέρνει στην επιφάνεια το τμήμα Περιβάλλοντος και ο προϊστάμενος Γιάννης Σακελλιάδης!

Μέχρι σήμερα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν ονόματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι και σημειώστε ότι πρόκειται για αποφάσεις του… 2008!

Οι ταμπέλες βγήκαν από την αποθήκη και ξεσκονίστηκαν, ενημερώθηκε αμέσως ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος, ο οποίος και ζήτησε άμεσα να τοποθετηθούν ωστόσο υπάρχει κόλλημα κι αυτό είναι το google map όπου στους σχετικούς δρόμους, που αναφέρεται η τοποθέτηση των ονομάτων οι οδοί παρουσιάζουν, άγνωστο το γιατί, άλλο όνομα! Το ζήτημα της ονοματοδοσίας  προς το παρόν “πάγωσε” μέχρι να βρεθεί λύση και η google να αναφέρει τα ορθά ονόματα για να μην υπάρξουν μπερδέματα.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ελάχιστοι δρόμοι της πρωτεύουσας είχαν όνομα και μάλιστα η Κοινότητας Καρπάθου συνεδρίασε στις 9 Αυγούστου 2021. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης: Περί ονοματοδοσίας οδών Κοινότητας Καρπάθου.

Και παλαιότερα η Κοινότητα Καρπάθου είχε ασχοληθεί με αυτό το θέμα και μάλιστα είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη, αυτή τη φορά ο στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε το συντομότερο να αποκτήσουν οι δρόμοι των Πηγαδίων ονόματα! Να όμως που τα αρκετοί δρόμοι στα Πηγάδια έχουν ονόματα! 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι δημοσιεύουμε και μια από τις αποφάσεις ονοματοδοσίας που είχε γίνει το… 2008 με δήμαρχο τον κ. Μιχάλη Ιωαννίδη!

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ονόματα από τις πινακίδες που πρόσφατα “ξέθαψε” το τμήμα Περιβάλλοντος:

Οδός Ρόδου

Οδός Σύμης

Πλατεία Κων. Φιλιππίδη

Πλατεία Συντάγματος

Πλατεία Νικ. Διακονή

Οδός Γεωργίου Παπανδρέου

Όδος Αναπαύσεως

Οδός Σπύρ. Μουστακλή

Οδός Αθ. Διάκου

Οδός Πρωτέα

Οδός Ακροπόλεως

Οδός Γεωργίου Παπανδρέου

Οδός Θ. Σοφούλη

Οδός Ελ. Βενιζέλου

Οδός Ελευθερίας

Οδός Δημοκρατίας

Οδός Πεσόντων Καρπαθίων

Οδός Δήμητρας

Οδός Σωκράτους

Οδός Νίκης

Οδός Καστελλόριζου

Οδός Ιων. Φιλιππίδη

Οδός Μητρ. Απόστολου

Οδός Πατρ. Γρηγορίου

Οδός Νικ. Πλαστήρα

Οδός Αλ. Υψηλάντη

Οδός Ούλοφ Πάλμε

Οδός Κύπρου

Οδός Λάμπρου Κατσώνη

Οδός Ανδρέα Μιαούλη

Οδός Παπαφλέσσα

Οδός Γ. Λοϊζου

Οδός Αμερικής

Οδός Κων. Φελλουζή

 


Από το Πρακτικό της με αριθμό  11 / 2008 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου. Αριθμός Απόφασης: 217/08.

Θέμα:  Ονοματοδοσίες Δημοτικών δρόμων. ( Εξέταση αιτήσεων κ.λ.π.).

Κάρπαθος και στο Δημοτικό Κατάστημα (Ξενώνας)  σήμερα στις 18 του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2008 ημέρα της εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 19:00 μ.μ. συνήλθε σε Δημόσια  Τακτική εξ αναβολής Συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, ύστερα από την έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του  Δημοτικού Συμβουλίου, της 12ης   Σεπτεμβρίου  2008 που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα με αποδεικτικό επίδοσης στους Δημοτικούς Συμβούλους, σύμφωνα με τα άρθρα (94 και 108 Π. Δ. 410/95) του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη νόμιμης απαρτίας για τη συζήτηση του θέματος, διότι σε σύνολο 17 Δημοτικών Συμβούλων βρέθηκαν παρόντες  14 Δημοτικοί Σύμβουλοι  και σε σύνολο 08 Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων Δημοτικών Διαμερισμάτων βρέθηκαν παρόντες  02  ήτοι:

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                     ΑΠΟΝΤΕΣ

 1. Τσαμπουνιεράκης Μιχαήλ.                                Νισύριος   Εμμανουήλ. 
 2. Γεργατσούλης Γεώργιος                                     Μακρής Ανδρέας          
 3. Λάμπρος Ηλίας.                                                  Τούμα Γεώργιος
 4. Παραγιός Κωνσταντίνος.   
 5. Νικολαΐδου Καλλιόπη.        
 6. Ανδρέου Νικόλαος.                                          
 7. Βασιλαράκης Γεώργιος.                         
 8. Φιορέντζης Ευστάθιος.
 9. Σισσαμής Γεώργιος.   
 10. Μανωλάκης Γεώργιος
 11. Δήμαρχος Γεώργιος.
 12. Χαροκόπος Ιωάννης.
 13. Σπανός Μιχαήλ                                    
 14. Χατζηκωστής Αριστείδης.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΤΟΠΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ  ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

 

                      ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                 ΑΠΟΝΤΕΣ

 1. Λυτός Ηλίας   ( Πρ. Βωλάδας).                           Κρητσιώτης Γεώργιος (Πρ. Όθους).
 2.     Αλεξιάδης Μηνάς  (Πρ. Αρκάσας).                    2.  Ρουσάκης  Νικόλαος  ( Πρ. Μενετών).        
 3. Λυτός  Βασίλειος  ( Πρ. Μεσοχωρίου).                               
 4.                                     Ορφανίδης  Νικόλαος (Πρ. Απερίου
 5. Λιγνός  Κωνσταντίνος   ( Πρ. Σπόων).             
 6. Καμαράτος  Γεώργιος (Πρ.  Πυλών).

                

Παρόντος  του  Δημάρχου Καρπάθου  κ. Μιχαήλ  Γ. Ιωαννίδη και  αφού  παραβρέθηκε  ο  Υπάλληλος  του  Δήμου κ. Γεώργιος Π. Μηνακάκης για  την τήρηση  των  πρακτικών, ο  Πρόεδρος  του  Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάμπρος Ηλίας αφού διαπίστωσε την ύπαρξη νόμιμης απαρτίας, έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Καρπάθου  ο οποίος  εισηγούμενος το θέμα ανέφερε:

«Κατόπιν αιτήσεων Δημοτών μας, σχετικές με ονοματοδοσίες Δημοτικών δρόμων και προκειμένου να αποφανθεί  η αρμόδια Επιτροπή που εδρεύει στη Ρόδο και συστήθηκε σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, θα πρέπει με απόφαση του το Δημοτικό μας Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επ’ αυτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων εισηγούμαστε στο Σώμα :

 • Ο Δημοτικός δρόμος εισόδου της πόλεως Καρπάθου (από Καφε – Μπαρ ΕΔΕΜ έως Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλους να ονομαστεί οδός «Δημάρχου Κωνσταντίνου Φελλουζή»,  σε εκτέλεση και της υπ’ αριθ. 218/2006 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.
 • Ο Δημοτικός δρόμος (Παραλιακή οδός) από Λιμένα Καρπάθου έως Κατάστημα Ενοικιάσεως οχημάτων –Α/φών Γκατούλη για ιστορικούς λόγους και ιδιαίτερα της ιστορικής ταύτισης της Πόλεως των Πηγαδίων με τον αρχαίο Θεό Ποσειδώνα να ονομαστεί οδός «Ποσειδώνος».
 • Ο Δημοτικός δρόμος από οικία Νταργάκη έως Αφετηρία Κ.Τ.Ε.Λ. να ονομαστεί οδός «Κωνσταντίνου Μηνά Λειβαδιώτη» για τους λόγους που αναφέρονται στην αίτηση του Σεβδαλή Βασιλείου.
 • Ο Δημοτικός δρόμος από οικία Αντωνάκης Φωτεινής έως πρώην Παιδική Χαρά να ονομαστεί οδός «Γεωργίου Πακάκη» για τους λόγους που αναφέρονται στην αίτηση του Πακάκη Ηλία.
 • Ο Δημοτικός δρόμος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκάσας από Κεντρική Πλατεία Αρκάσας έως περιοχή Ακόνια να ονομαστεί οδός «Κωνσταντίνου Παζαρζή» για τους λόγους που αναφέρονται στην υπ’ αρίθ. 11/2007 ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρκάσας.

Κατά την τοποθέτησή τους, ο Αρχηγός της μειοψηφίας κ. Μανωλάκης Γεώργιος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαροκόπος Ιωάννης αναφέρουν ότι η παραλιακή οδός της Καρπάθου (Πηγαδίων) για την οποία προτείνεται η ονομασία «Ποσειδώνος» θα πρέπει να έχει δοθεί κατά το παρελθόν επί Δημαρχίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Φελλουζή η ονομασία «Ανδρέας Παπανδρέου» και ως εκ τούτου προκειμένου να ελεγχθεί, προτείνει την αναβολή του θέματος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων.

Κατά τη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Καρπάθου αποδέχεται την πρόταση για την αναβολή της ονοματοδοσίας της παραλιακής οδού της Πόλεως της Καρπάθου (Πηγαδίων) σε οδό «Ποσειδώνος) προκειμένου να ελεγχθεί εάν προϋπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ονοματοδοσία της. Κατά τα λοιπά η εισήγηση κατατίθεται προς έγκριση ως έχει.

Δευτερολογώντας ο Αρχηγός της μειοψηφίας κ. Μανωλάκης Γεώργιος, λαμβανομένου υπόψη της δευτερολογίας του Δημάρχου Καρπάθου, αναφέρει ότι συμφωνεί με την νέα πρόταση του Δημάρχου Καρπάθου  ως προς την αναβολή της ονοματοδοσίας της παραλιακής οδού της Καρπάθου (Πηγαδίων) προκειμένου να ελεγχθεί εάν προϋπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ονοματοδοσία της, συμφωνεί με τις ονοματοδοσίες δρόμων ως ένδειξη τιμής και μνήμης των αειμνήστων Δημάρχων Φελλουζή Κωνσταντίνου και Λειβαδιώτη Κωνσταντίνου καθώς και με την ονοματοδοσία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκάσας προς τιμή του αειμνήστου Παζαρζή Κωνσταντίνου για τις προσφορές του στο νησί της Καρπάθου.

Ως προς την ονοματοδοσία της οδού στην έδρα της; Πόλεως, από οικία Αντωνάκης Φωτεινής έως πρώην Παιδική Χαρά να ονομαστεί οδός «Γεωργίου Πακάκη» θα ψηφίσει Παρόν, διότι δεν αναφέρεται πουθενά αν η παραχώρηση τμήματος ακινήτου ιδιοκτησίας Πακάκη για την διάνοιξη δρόμου είναι δωρεά ή υποχρεωτική βάσει του Σχεδίου Πόλεως.

Το Δημοτικό συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση

Αποφαίνεται   κατά  πλειοψηφία

Εγκρίνει την  εισήγηση του Δημάρχου Καρπάθου αποφασίζοντας τις ονοματοδοσίες Δημοτικών δρόμων ως ακολούθως :

 • Ο Δημοτικός δρόμος εισόδου της πόλεως Καρπάθου (από Καφε – Μπαρ «ΕΔΕΜ» έως Ιερό Ναό Αγίων  Αποστόλους να ονομαστεί οδός «Δημάρχου Κωνσταντίνου Φελλουζή»,  σε εκτέλεση και της υπ’ αριθ. 218/2006 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.
 • Ο Δημοτικός δρόμος από οικία Νταργάκη έως Αφετηρία Κ.Τ.Ε.Λ. να ονομαστεί οδός «Κωνσταντίνου Μηνά Λειβαδιώτη» για τους λόγους που αναφέρονται στην αίτηση του Σεβδαλή Βασιλείου.
 • Ο Δημοτικός δρόμος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκάσας από Κεντρική Πλατεία Αρκάσας έως περιοχή Ακόνια να ονομαστεί οδός «Κωνσταντίνου Παζαρζή» για τους λόγους που αναφέρονται στην υπ’ αρίθ. 11/2007 ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρκάσας.
 • Ο Δημοτικός δρόμος από οικία Αντωνάκης φωτεινής έως πρώην Παιδική Χαρά να ονομαστεί οδός «Γεωργίου Πακάκη» για τους λόγους που αναφέρονται στην αίτηση του Πακάκη Ηλία.
 • Αναβάλει την εξέταση της ονοματοδοσίας της Παραλιακής οδού της Πόλεως της Καρπάθου (Πηγαδίων) σε οδό «Ποσειδώνος) προκειμένου να ελεγχθεί εάν προϋπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ονοματοδοσία της

Με την τοποθέτηση του Αρχηγού της μειοψηφίας κ. Μανωλάκη Γεωργίου, η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης  συμφωνούν και ψηφίζουν Παρόν εκτός του ιδίου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ. κ. Νικολαϊδου Καλλιόπη, Δήμαρχος Γεώργιος, Χαροκόπος Ιωάννης, Σπανός Μιχαήλ και Χατζηκωστής Αριστείδης.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 217/08

Αφού εξαντλήθηκε το θέμα  της ημερήσιας διάταξης, συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφηκε ως παρακάτω

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ηλίας  Α.  Λάμπρος

 

 

 

 

       ΤΑ ΜΕΛΗ

 

Τσαμπουνιεράκης   Μιχαήλ.                             

Γεργατσούλης  Γεώργιος

Παραγιός Κωνσταντίνος.

Νικολαϊδου  Καλλιόπη

Ανδρέου   Νικόλαος.

Σισσαμής   Γεώργιος.                                         

Βασιλαράκης Γεώργιος.                                    

Φιορέντζης Ευστάθιος.

Μανωλάκης  Γεώργιος

Δήμαρχος Γεώργιος. 

Χαροκόπος Ιωάννης.

Σπανός  Μιχαήλ

Χατζηκωστής Αριστείδης.

 

        Ο   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

   Γεώργιος  Π.  Μηνακάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Ακριβές απόσπασμα

 

     Ο Δήμαρχος  Καρπάθου

 

 

 

 

 

      Μιχαήλ  Γ. Ιωαννίδης

6.7.2023

Καρπαθιακά Νέα