karpathiakanea.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο συνέδριο με θέμα "Καρπάθιοι στη Μικρά Ασία-Μικρασιατική καταστροφή" στην Κάρπαθο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο συνέδριο με θέμα "Καρπάθιοι στη Μικρά Ασία-Μικρασιατική καταστροφή" στην Κάρπαθο

Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου (Ι.Λ.Π.Κ.) του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, οργάνωσε στην Κάρπαθο τριήμερο Συνέδριο με θέμα «Καρπάθιοι στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική Καταστροφή»με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων (2022) από τον βίαιο και αιματηρό ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1922). Το συνέδριο έγινε στα χωριά Απέρι (29 Ιουλίου 2022), Μενετές (30 Ιουλίου 2022), Ολύμπος (31 Ιουλίου 2022).

Στο συνέδριο αυτό, μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Ινστιτούτου καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, παρέστησαν ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, κ. Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης και η σύζυγός του ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας κυρία Μαρία Κωνσταντουδάκη

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, την πρώτη ημέρα στο Απέρι, μετά την εισαγωγική αναφορά του διευθυντή του Ινστιτούτου, χαιρέτησαν το Συνέδριο ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος, η Έπαρχος Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου και η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΜΟΝΟΙΑ» Απερίου Σοφία Οικονομίδου. Έκαναν ανακοινώσεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Παραρτήματος του Ι.Λ.Π.Κ. του Ε.Κ.Π.Α. Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, ο πρ. Έπαρχος και πρ. Δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Χανιώτης. συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί Μανώλης Κρητσιώτης και Μιλτιάδης Μαντινάος. Στο τέλος των ομιλιών η Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Σοφία Οικονομίδη και τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν πλούσιο μπουφέ με τοπικά εδέσματα σε όλους τους παρισταμένους.

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου στις Μενετές, μετά την προλογική αναφορά του καθηγητή Μηνά Αλ. Αλέξιάδη, χαιρέτησαν το συνέδριο ο αιδεσιμολογιώτατος εφημέριος Μενετών Μιχαήλ Φράγκος, ο αντιδήμαρχος Καρπάθου Εμμανουήλ Παραγιός και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μενετών Εμμανουήλ Μιχ. Μαγριπλής. Ακολούθησαν σχετικές ανακοινώσεις από τον Ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη, τον Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέων, τον καθηγητή Εμμανουήλ Κασσώτη (αναγνώστηκε από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου), την οικονομολόγο Μαρία Ανδριανοπούλου, ενώ η κυρία Καλλιόπη Χατζηκώστα ανέγνωσε επίκαιρα δίστιχα της μητέρας της, τα οποία έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Στο τέλος της ημέρας αυτής οι Εκκλησιαστικές επιτροπές (ανδρών και Γυναικών) Μενετών προσέφεραν επίσης τοπικά αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα.

Ο εκπρόσωπος της επάρχου, σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής ενότητας Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης απευθύνεται στους παρευρισκόμενους

Ο εκπρόσωπος της επάρχου, σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής ενότητας Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης απευθύνεται στους παρευρισκόμενους

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022, κορυφώθηκαν στο Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου Καρπάθου, οι εργασίες του συνεδρίου κατά την τρίτη (3η) ημερίδα του.

Το προεδρείο αποτελέστηκε από τους Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, ακαδημαϊκό, ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, ομότιμο καθηγητή Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ε.τ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Ε.Κ.Π.Α., Μιχάλη Φρ. Χανιώτη, φιλόλογο-συνταξιούχο λυκειάρχη, πρ. δήμαρχο Καρπάθου και πρ. έπαρχο Καρπάθου και Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, πρόεδρο του Κεντρικού Παραρτήματος Καρπάθου του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Ε.Κ.Π.Α.

Τις εργασίες της συνεδρίασης διηύθυνε ο Μιχάλης Φρ. Χανιώτης. Συμμετείχαν οι σύνεδροι Γιάννης Γεωρ. Τσέρκης, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός-αγιογράφος, με θέμα “Η κεραμική τέχνη από την Ανατολή στα νησιά μας” και Ευμορφία Διακογεωργίου-Λιούγκου, Δασκάλα, Master Λαογραφίας Ε.Κ.Π.Α., την εργασία της οποίας με θέμα “Επιρροές και στοιχεία της λαϊκής τέχνης της κεντητικής του Μικρασιατικού Ελληνισμού στα κεντήματα της Καρπάθου» ανάγνωσε η αδελφή της Μαρίνα Διακογεωργίου-Πρεάρη.

Συμμετείχαν ακόμη η Μαριγούλα π.-Εμμ. Κρητσιώτη, συγγραφέας-λαογράφος, με θέμα «Τα κοχχάκια και άλλα αντικείμενα. Βιωματικές μνήμες συνέχειας του Μικρασιατικού στον Καρπαθιακό πολιτισμό» και η Ρούλα Κατωγυρίτη, Λογοπαθολόγος, με θέμα «Καρπάθιοι της Μικράς Ασίας. Μνήμες και μαρτυρίες» εκτενή αποσπάσματα από την εργασία της οποίας ανέγνωσε ο Καθηγητής Μηνάς Αλεξιάδης.

Η ημερίδα αφιερώθηκε στον εξ Ολύμπου Καρπάθου καταγώμενο, αείμνηστο συμπατριώτη μας Εμμ. Ι. Σακέλλη, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Παρέστησαν και χαιρέτησαν το συνέδριο οι:
I. Αιδεσιμότατος παπα-Γιάννης Γεωρ. Διακογεωργίου, εφημέριος του ιστορικού Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου,

I. Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης, σύμβουλος Πολιτισμού της περιφερειακής ενότητας Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου, ως Εκπρόσωπος της Επάρχου Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου Πόπης Νικολαΐδου,
III. Νίκος Κων. Νταής, αντιδήμαρχος Βορείου Καρπάθου, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρπάθου Γιάννη Νισύριου,

Οι ξεναγούμενοι καθηγητές μπροστά στην καθεδρική εκκλησία της Όλυμπου

Οι ξεναγούμενοι καθηγητές μπροστά στην καθεδρική εκκλησία της Όλυμπου

IV. Γιώργος Κων. Χατζηπαπάς, αντιπρόεδρος κοινοτικού συμβουλίου  Ολύμπου δήμου Καρπάθου, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου Ολύμπου του δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία.

Παρέστησαν ακόμη και παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου οι:
1. Μαρία Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.,
2. Νίκος Ανδρεαδάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου,
3. Νίκος Εμμ. Πρεάρης, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός-Μουσικός,

4. Ευγενία Νταή – Σακέλλη, συνταξιούχος Φιλόλογος-επιχειρηματίας,
5. Εύη Μελά-Αλεξιάδη, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός-Λογοτέχνιδα,
6. Κωστής Εμμ. Παχούλης, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός-πρ. Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ολύμπου Καρπάθου,

7. Μανώλης Βασ. Κρητσιώτης, γεωπόνος – μουσικός,
8. Μιλτιάδης Κων. Μαντινάος, καθηγητής μουσικής,
Τίμησαν με την παρουσία τους το σπουδαίο αυτό, για το νησί μας, πολιτισμικό γεγονός οι:
• Γιώργος Ηλ. Ζωγραφίδης, πρ. γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ερευνητής και συγγραφέας,

• Νίκος Π. Κανάκης, Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α., πρ. Κοινοτάρχης Ολύμπου Καρπάθου,
• Σοφία Κόνσολα-Παραγιού, πρ. Πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου,
• Πολ Γεωρ. Βιττωρούλης, πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών (Πειραιά) “Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ”,

Η σύνεδρος Μαριγούλα π.-Εμμ. Κρητσιώτη παρουσιάζει την εργασία της

Η σύνεδρος Μαριγούλα π.-Εμμ. Κρητσιώτη παρουσιάζει την εργασία της

• Κωστής Ηλ. Χαψής, πρ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Ολυμπιτών Νέας Υόρκης Η.Π.Α. “Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ”,
• Νίκος Γεωρ. Αναστασιάδης, πρ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ”,

• Μαρία Κοντονικόλα-Τσαμπανάκη, Διευθύντρια της τριμηνιαίας τοπικής εφημερίδα “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ”, δημοσιογραφικού οργάνου της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” (Πειραιά),
• Γιάννης Βασ. Χατζηβασίλης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού-Αναπτυξιακού Συλλόγου Ολύμπου Καρπάθου «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ»,  Διευθυντής του Μουσείου Βασιλείου Νικ. Χατζηβασίλη και

• Μηνάς Ηλ. Λεντής, αρχαιοφύλακας Βορείου Καρπάθου.
Κάλυψαν κινηματογραφικά και φωτογραφικά τα συμβαίνοντα οι:
– Πολ Γεωρ. Βιττωρούλης, κινηματογραφιστής-συγγραφέας,
-Γιάννης Γεωρ. Πρεάρης, Διευθυντής-Ιδιοκτήτης του τοπικού ραδιοσταθμού “ΡΑΔΙΟ-ΟΛΥΜΠΟΣ” σε live streaming και

– ο καλλιτέχνης Γιάννης Βασ. Χατζηβασίλης, από το Μουσείο «ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ».
Αμέσως μετά την άφιξη τους στον ιστορικό οικισμό της Ολύμπου οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από τον Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, ενώ στην καθεδρική εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου τους ξενάγησε ο εφημέριος παπά-Γιάννης Γεωρ. Διακογεωργίου.
Με το πέρας των εργασιών του συνεδρίου παρατέθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου πλούσιο δείπνο σε όλους του συμμετασχόντες στο εστιατόριο «ΟΛΥΜΠΟΣ» ιδιοκτησίας Άννας Γιωργάκη-Λεντάκη.

Και οι τρεις ημέρες του συνεδρίου σημείωσαν μεγάλη επιτυχία δεδομένων των εντυπωσιακών ανακοινώσεων και των κατάμεστων αιθουσών όπου πραγματοποιήθηκαν οι ημερίδες.
Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου όλων των κομμάτων.
Θερμές ευχαριστίες από το Ι.Λ.Π.Κ. οφείλονται σε όλους τους φορείς, εκκλησιαστικούς, δημοτικούς, επαρχιακούς, συλλογικούς για την αμέριστη συμβολή τους στο λαμπρό αποτέλεσμα.

πηγή rodiaki.gr