Βαγγέλης Ρουσσάκης: Βυθόμετρο

Βαγγέλης Ρουσσάκης: Βυθόμετρο

 Απλώνει το γκρίζο

ως πέρα στον ορίζοντα

τα πρίσματα έμελλε

να είναι

 η κατάρα σου

 

(αν ήτανε για χρώματα

το μώβ,

το θαλασσι,

το πράσινο

ποιός τόπος

ξόρκισε το βλέμμα σου;)

 

ραίνεις με φόβο

τα επτασφράγιστα

κύματα

 

αυτό τώρα

πιο πολύ απ’ όλα

μην κάνεις

ποιητή

 

να πιάσεις ξανά το

βυθόμετρο

αυτή είναι η λιτανεία σου

στον κόσμο

 

μέσ’ τους βυθούς

ποιός ξέρει

πόσα χρώματα

κρυμμένα

είναι να σώσεις

 

μην ξεγελιέσαι

ποιός είδε κόσμο

(τουλάχιστο ένα κόσμο

που ανασαίνει)

δίχως τα χρώματα


Ο Ευάγγελος Ρ. Ρουσσάκης, μεγάλωσε στην Κάρπαθο και σπούδασε στο Ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πραγματοποίησε την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής «Νύχτες Χωρίς» το 2012. Ακολούθησαν η «Νοσταλγία του ανεκπλήρωτου» και οι «Νυχτερινές Προσευχές».

Εξέδωσε επίσης την υπαρξιακή νουβέλα «Το σχοινί» (Φεγγίτης, 2020). Από μικρός έτρεφε ενδιαφέρον για την Τέχνη σε διάφορες μορφές της. Έφηβος, ξεκίνησε να δοκιμάζει την έκφραση μέσω της ποίησης. Ως άτομο βαθιά ευαίσθητο και επηρεασμένο από το νησιωτικό, ακριτικό περιβάλλον γράφει με λυρισμό και νόστο δημιουργώντας ονειρικές εικόνες.

Ταυτόχρονα, όμως, αγαπά να δοκιμάζεται στο διαφορετικό και να «χτυπά» τον αναγνώστη με στοιχεία ανοικείωσης. Πέρα από προσωπική έκφραση, η ποίηση αποτελεί γι’ αυτόν μέσο επικοινωνίας είδη παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης.

Μοιράζεται στιγμές αυθόρμητης σύνθεσης και αλληλεπίδρασης ποιημάτων με άτομα που φέρουν κοινό ενδιαφέρον και συνδυάζοντας με αυτό και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης όπως η ζωγραφική, η κίνηση, η δραματοποίηση του ποιήματος, η φωτογραφία. Ασχολείται ακόμα με την απόδοση ξενόγλωσσων ποιημάτων στα ελληνικά. Στο παρόν είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

6.2.2023

Καρπαθιακά Νέα