Ο Βασίλης Διακοβασίλης για το μυθιστόρημα του "Στη σκιά του ποιητή"

Ο Βασίλης Διακοβασίλης για το μυθιστόρημα του "Στη σκιά του ποιητή"

Ξεκινώντας τη συγγραφή ενός ακόμα διηγήματος, αυτή τη φορά με κεντρική ηρωίδα μία νέα κοπέλα η οποία προσδένεται με κάθε τρόπο στο άρμα ενός καταξιωμένου Έλληνα ποιητή, γρήγορα ανακάλυψα ότι η μικρή φόρμα δεν μπορούσε πια να καλύψει τις εκφραστικές και νοηματικές ανάγκες που είχα εκείνη τη στιγμή. Η απόρριψη αυτού του περιορισμού απελευθέρωσε τη γραφή μου και η αρχική ιστορία μου εύκολα εξελίχθηκε σε ένα μυθιστόρημα. Με δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα και με κυρίαρχο ήρωα τελικά τον μεγάλο ποιητή των Ελληνικών γραμμάτων, τον Κωνσταντίνο Καρδιανό.

Ο σπουδαίος Καρδιανός βρίσκεται νεκρός σε μια ερημική παραλία της ακριτικής Καρπάθου. Ο μυστηριώδης θάνατός του, παρακινεί τον δημοσιογράφο Νίκο Μιχαηλίδη, να αναζητήσει την άγνωστη ζωή του ποιητή με σκοπό να γράψει ένα βιβλίο. Στην προσπάθεια του έχει ως σύμμαχο την Μαρίνα Αναγνωστάκη, φιλόλογο της παροικίας των Καρπαθίων στον Πειραιά. Γρήγορα γίνεται γνωστή η σχέση που διατηρούσε στο παρελθόν ο ποιητής με την επίσης Καρπαθιά και καταξιωμένη ποιήτρια, την Νιόβη Μελασσιανού. Κομβικό ρόλο στο παζλ των αποκαλύψεων παίζει και η τελευταία γραμματέας του ποιητή, η Άννα Μιχαηλίδου.

Οι παραπάνω ήρωες κατά τη διάρκεια της συγγραφής, νωρίς το πρωί που μου αρέσει να γράφω αλλά και σε ανύποπτο χρόνο, βρίσκονταν συνεχώς κοντά μου. Άλλοτε προσπαθώντας να επιβάλουν τη δική τους άποψη, άλλοτε προσπαθώντας να μου εγχειρίσουν ελαφρυντικά στην συμπεριφορά τους, άλλοτε για να τους αντιμετωπίσω με συμπάθεια. “Πάλευα” μαζί τους όλη μέρα ακόμα και στον ύπνο μου, ώστε να μην με παρεκτρέψουν από αυτό που είχα ορίσει από την αρχή της προσπάθειας μου ότι ήθελα να πω. Και ποιο ήταν αυτό;

Μια δική μου απάντηση, στο πως μια νέα κοπέλα υποκύπτει τόσο εύκολα στη γοητεία ενός καταξιωμένου ανθρώπου των γραμμάτων, ακόμα κι αν αυτός της αφαιρεί το δικαίωμα στην εκπλήρωση του δικού της ονείρου. Η Νιόβη Μελασσιανού όμως κάποια στιγμή βρίσκει τη δύναμη να απαγκιστρωθεί από τη σκλαβιά της για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Αλλά τότε αναδεικνύεται, πόσο καταλυτικά μοιραίες έχουν καταστεί οι νεανικές της αποφάσεις για τη ζωής της.

 

 

Από τον μεγάλο ποιητή των ελληνικών γραμμάτων Κωνσταντίνο Καρδιανό, θέλησα να αφαιρέσω λίγη από την λάμψη που εξέπεμπε. Πίσω από τους εμπνευσμένους στίχους των ποιημάτων του κρυβόταν ένας άνθρωπος μοναχικός, μονόχνοτος, ανίκανος να αγαπήσει αληθινά. Κι όταν λίγο πριν το θάνατό του επιχειρεί να αναψηλαφήσει τη ζωή του αναζητώντας τη δική του αλήθεια, ακόμα και τότε στην “εξομολόγηση” του δεν διακρίνουμε την γαλήνη που αναζητούσε.

Συγχρόνως χρειαζόμουν και μια δεύτερη ιστορία για να δέσει η πλοκή. Σε αυτήν ανέδειξα τις συνέπειες που είχαν τα άλλοτε σφιχτά ήθη που επικρατούσαν στις κλειστές κοινωνίες της πατρίδας μας αλλά και πέρασα ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι όλα μπορούν να ανατραπούν προς το καλύτερο, φτάνει εσύ να το θελήσεις. Να αφήσεις το άδικο παρελθόν οριστικά πίσω σου και να αποδεχτείς το δικαίωμα στην ευτυχία. Όσο κι αν ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω σου, όσο κι αν όλα μοιάζουν αταίριαστα μεταξύ τους, όλοι έχουν δικαίωμα σε αυτήν. Αυτή είναι η ιστορία του Νίκου Μιχαηλίδη και της Μαρίνας Αναγνωστάκη.

Μια ιστορία πέντε ανθρώπων με τα αισιόδοξα νεανικά όνειρα τους, τον εγκλωβισμό τους σε αυτά, την αποδοχή ή όχι της μοίρας τους, τις συνέπειες αρνητικές ή θετικές για την ίδια τη ζωή τους. Διότι η ζωή δεν κινείται σε μία ευθεία γραμμή, αλλά διακρίνεται από την πολυπλοκότητα στις σχέσεις, το απρόοπτο που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, το ξύπνημα που μπορεί να μας αναστήσει οποιαδήποτε στιγμή. Ιστορίες που μιλούν για την μαγεία του έρωτα, το ξέφτισμα του αλλά και την ανάταση την οποία μπορεί να χαρίσει, αν είμαστε έτοιμοι να τον αποδεχθούμε στη ζωή μας.

πηγή www.fractalart.gr