Βασίλης Α. Υψηλάντης: Έγινε δεκτή η πρότασή μου για μερική απασχόληση των εποχικά εργαζομένων, την περίοδο της ανεργίας τους, δίχως περικοπές

Βασίλης Α. Υψηλάντης: Έγινε δεκτή η πρότασή μου για μερική απασχόληση των εποχικά εργαζομένων, την περίοδο της ανεργίας τους, δίχως περικοπές

 

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, στη χθεσινή ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξ ορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»,  εξέφρασε μεταξύ άλλων την ικανοποίηση του,  λέγοντας, ότι βλέπει ένα αίτημα, που είχε διατυπώσει με παρεμβάσεις του, να υλοποιείται σε αυτό το νομοσχέδιο και στο άρθρο 181 για την σποραδική απασχόληση των τακτικώς επιδοτούμενων ανέργων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « Η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην απρόσκοπτη καταβολή των επιδομάτων καθώς και στην καταπολέμηση πιθανώς αδήλωτης εργασίας και σήμερα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που ένα αίτημα μας παίρνει σάρκα και οστά. Γι’ αυτό οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας. »

Ο βουλευτής επίσης εξήρε τη διάταξη του άρθρου 122, η οποία αναφέρεται στη χορήγηση εφάπαξ στους κληρικούς και αποκαθιστά μια ακόμη  στρέβλωση, που επέφερε ο Νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και για την αύξηση του ορίου  οφειλής ασφαλισμένων για τη στοιχειοθέτηση συνταξιοδότησης, για τη δυνατότητα εργασίας των  συνταξιούχων δίχως καμιά  περικοπή και για τη συνταξιοδότηση των ανηλίκων τέκνων αποθανόντος συνταξιούχου.

 

 

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το παρακάτω:

 

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

 

Από τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, αναδεικνύεται μια μεταρρύθμιση με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τόσο των συνταξιούχων όσο και των νέων ασφαλισμένων και μελλοντικών συνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζει θέματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ένα αίτημα που είχα διατυπώσει με παρεμβάσεις μου τόσο στο Υπουργείο όσο και δημόσια μέσα από το βήμα αυτό της Βουλής σήμερα να υλοποιείται με το άρθρο 181 για την σποραδική απασχόληση των τακτικώς επιδοτούμενων ανέργων. Προβλέπεται εφεξής ότι δεν θα αναστέλλεται η επιδότηση σε περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα μηνιαίως. Όπως είχα επισημάνει και παλαιότερα, οι συμβάσεις μίας ημέρας, είναι αρκετά συχνές στις δραστηριότητες, του τουριστικού επισιτιστικού κλάδου. Η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην απρόσκοπτη καταβολή των επιδομάτων καθώς και στην καταπολέμηση πιθανώς αδήλωτης εργασίας και σήμερα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που ένα αίτημα μας παίρνει σάρκα και οστά. Γι’ αυτό οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας.

 

Το άρθρο 114 που αναφέρεται στην απασχόληση των συνταξιούχων έρχεται να διορθώσει μια αδικία ετών, που είχε ψηφιστεί από την Κυβέρνηση Σύριζα με τον ν. 4387/2016 γνωστό ως Νόμο Κατρούγκαλου.

Με το Νόμο Κατρούγκαλου, στους απασχολούμενους  συνταξιούχους οι συντάξεις καταβάλλονταν μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο επέλεγαν να συνεχίσουν να εργάζονται. Αντιμετωπίζονταν η επιλογή αυτή  των συνταξιούχων, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως τιμωρία με ποινή την περικοπή  της σύνταξης  τους κατά 60%!

 

Με το νόμο 4670/2020, γνωστό ως νόμο Βρούτση, η κυβέρνηση μας βελτίωσε την στρέβλωση αυτή του Νόμου Κατρούγκαλου, και έτσι το ποσό της σύνταξης που παρακρατείτο μειώθηκε στο 30%, από το 60%. Σήμερα, η Κυβέρνηση καταργεί πλήρως την παρακράτηση αυτή και πλέον ο συνταξιούχος δεν αντιμετωπίζεται τιμωρητικά αλλά με σεβασμό στους κόπους μιας ζωής με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κατά τον εργασιακό βίο λαμβάνοντας ολόκληρη την σύνταξη ανεξαρτήτως αν εργάζεται ή όχι. Το όφελος διπλό: αφενός ενισχύεται το εισόδημα των συνταξιούχων και αφετέρου προωθείται η νόμιμη και δηλωμένη εργασία. Παράλληλα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους είναι 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών, ενώ για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους είναι το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης.

Περαιτέρω, με το άρθρο 115 δίδεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως €30.000 από €20.000 που ισχύει σήμερα και έως €10.000 για αγρότες από €6.000 που ισχύει σήμερα, με προκαθορισμένα κριτήρια διαπίστωσης πραγματικής αδυναμίας πληρωμής. Δίνεται λύση σε ένα ζήτημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, που είχαν οφειλές στον ΕΦΚΑ ιδίως στο πρώην ΟΑΕΕ, και δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη. Πλέον, το όριο οφειλών διευρύνεται, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια υπαγωγής που τίθενται, ακριβώς για να μην υπάρξει καταστρατήγηση της διάταξης από συστηματικούς κακοπληρωτές. Επομένως, πολλοί συνάνθρωποι μας θα έχουν μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου που τους κρατούσε όμηρους τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν.

Επιτρέψτε μου να εξάρω την διάταξη του άρθρου 122, η οποία αναφέρεται στη χορήγηση εφάπαξ στους κληρικούς και αποκαθιστά μια ακόμη μια στρέβλωση που επέφερε ο Νόμος Κατρούγκαλου.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα χορήγησης εφάπαξ στους κληρικούς του πρώην Ταμείου Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, συνεχίζουν να ασκούν το λειτούργημά τους και επιλέγουν να μην λάβουν την κύρια σύνταξη που δικαιούνται από τον e-ΕΦΚΑ. Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ενόψει της ιδιαίτερης φύσης του λειτουργήματος των κληρικών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι κληρικοί αποκλείονταν από τη λήψη εφάπαξ παροχής, παρότι κατέβαλαν εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου.

 

Μια αναφορά και στην τροπολογία Καιρίδη, την οποία πρέπει να επισημάνουμε:

 

  1. επιβάλλει αυξημένες κυρώσεις σε εργοδότες και μετακλητούς αλλοδαπούς εργαζόμενους που παραβιάζουν τους όρους της μετάκλησης και ενισχύει την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

 

  1. βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια. Η άδεια δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα.

 

  1. Η διάταξη ενισχύει τα δημόσια έσοδα, σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, και μειώνει τη δαπάνη των μηνιαίων επιδομάτων που σήμερα χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο, σε όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησής τους.
  2. Η ρύθμιση άπαξ εφαρμόζεται, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης,
  3. Δεν είναι η πρώτη φορά μιας τέτοιας ρύθμισης. Η ελληνική πολιτεία, κατά το παρελθόν, έχει προβεί σε ρυθμίσεις του καθεστώτος διαμονής πολιτών τρίτων χωρών,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, το ΝΣ αποκαθιστά αδικίες, απονέμει λογικοφανή δικαιώματα που ικανοποιούν το αυτονόητο, το αίσθημα δικαίου, και τις ανάγκες της εργασιακής πραγματικότητας και για τους λόγους αυτούς θα το υπερψηφίσω. »

19.12.2023

Δελτίο τύπου

Καρπαθιακα Νέα