Ο δήμος Καρπάθου εξακολουθεί να μην τρέχει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ο δήμος Καρπάθου εξακολουθεί να μην τρέχει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ανεξήγητη καθυστέρηση παρουσιάζει ο Δήμος Καρπάθου σε ένα εξαιρετικά σημαντικό και λεπτό θέμα που αφορά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αφού αν και ήδη έχουν περάσει 6 μήνες από το 2024 και δεν έχει ξεκινήσει να τρέχει πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων.

Μάλιστα προβληματίζει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι στις αρχές του 2024 το θέμα είχε συζητηθεί με τον δήμαρχο Καρπάθου κ. Φελλουζη και ήταν γνωστή η αδηριτη ανάγκη για την πραγματοποίηση του! Ωστόσο έχουμε διανύσει 6 μήνες από το 2024 με την ευθύνη της φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και το καθημερινό χρέος να είναι σταθερά στις πλάτες των εθελοντών παρά τις κουβέντες και τα παχιά λόγια που ακούστηκαν εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου της Καρπάθου και αναστάτωσαν το νησί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο δήμος είναι η αρμόδια αρχή και είναι υποχρεωμένος για τη φροντίδα, την περισυλλογή, τη διενέργεια στείρωσης, καταγραφής, σήμανσης, καθώς και για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου αυτά διαβιούν.

Για την εκπλήρωση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, ο δήμος υποχρεούται να διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, σε δωδεκάμηνη βάση και υποχρεωτικά, δράσεις για:

(α) την περισυλλογή,

(β) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ,

(γ) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης,

(δ) τη στείρωση,

(ε) εύρεση αναδόχου

(στ) τη φιλοξενία

(ζ) την υιοθεσία,

(η) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων σκύλων και γατών τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί, σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.

Σε έναν σύγχρονο Δήμο που αντιλαμβάνεται την ευζωία όλων των πλασμάτων το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε ήδη να τρέχει από την αρχή της χρονιάς και όχι να φτάνουμε στον έκτο μήνα και να χρειάζεται συζητάμε τα αυτονόητα. Αξίζει να προστεθεί ότι καθημερινά οι εθελοντές, Έλληνες και ξένοι φροντίζουν μεγάλο αριθμό ζώων με τον δήμο Καρπάθου ουσιαστικά να μην έχει καμία συμμετοχή για τα απανωτά έκτακτα περιστατικά. Και επειδή κάποιοι θα μας προλάβουν και ίσως αναφέρουν την προσπάθεια του π. Δήμαρχου κ. Νισυριου, για δημιουργία καταφυγίου να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης είναι υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής και είναι άσχετο από την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων.

12.6.2024

Καρπαθιακα Νέα