5+1 απορίες για το μέλασμα στην εγκυμοσύνη βρίσκουν σήμερα την απάντησή τους! 

 5+1 απορίες για το μέλασμα στην εγκυμοσύνη βρίσκουν σήμερα την απάντησή τους! 

γράφει ο δερματολόγος Βασίλειος Χρυσοχέρης

5+1 απορίες για το μέλασμα στην εγκυμοσύνη βρίσκουν σήμερα την απάντησή τους!

▪️Τι είναι το μέλασμα;

Το μέλασμα είναι μια επίκτητη διαταραχή της μελάγχρωσης της επιδερμίδας που συμβαίνει λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης.

▪️Ποιους αφορά;

Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες σε ποσοστό 9:1 και σε αυτές με πιο σκούρο φωτότυπο(Fitzpatrick III-IV).

▪️Γιατί είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εγκυμοσύνη;

Κατά την διάρκεια της κύησης πολλές ορμονολογικές, ανοσολογικές και μεταβολικές διεργασίες που συμβαίνουν είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή και επιδείνωση της διαταραχής αυτής.

▪️Σε ποιες περιοχές του σώματος εμφανίζεται;

Το μέλασμα εμφανίζεται σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές ☀️ και κυρίως στο πρόσωπο, με το μέτωπο, το άνω χείλος ,το πηγούνι να είναι τα πιο συχνά σημεία εντόπισης.

▪️Το μέλασμα θα «μείνει» κι μετά την εγκυμοσύνη;

Το 70% των γυναικών που παρουσιάζουν μέλασμα στην κύηση υποχωρεί αυτόματα τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

▪️ Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία του μελάσματος είναι επαναλαμβανόμενη και εξατομικευμένη και προϋποθέτει καλή συμμόρφωση του ασθενή. Κατά την διάρκεια της κύησης η θεραπεία περιορίζεται στην χρήση αντιηλιακών ευρέως φάσματος και στην αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων.

Διαβάστε τα πάντα για τις δερματοπάθειες της κύησης και για ότι αυτό συνεπάγεται στη μητέρα και στο έμβρυο στο ανανεωμένο sire της #foreverlaserclinic

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Βασίλειος Χρυσοχέρης έχει καταγωγή από το Απέρι της Καρπάθου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και ολοκλήρωσε τις σπουδές υποχρεωτικής φοίτησης στα εκπαιδευτήρια “Κωστέας Γείτονας” το 1996.

Στη συνέχεια ακολουθεί η φοίτηση του στην ιατρική στο πανεπιστήμιο Semmelweis της Ουγγαρίας, απ’ όπου λαμβάνει και τον τίτλο του ιατρού το 2004.

Ειδικεύεται στη παθολογία στο νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι και συμπληρώνει την ειδίκευσή του στο κομμάτι της παθολογίας στη Σκωτία και συγκεκριμένα στο Aberdeen Royal Hospital. Ολοκληρώνει την εξειδίκευσή του στην Δερματολογία-Αφροδισιολογία στο νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων Ανδρέας Συγγρός. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας της δερματολογίας εκπαιδεύεται με υποτροφία στην Πανεπιστημιακή Δερματολογική κλινική Auschutz στο Denver των ΗΠΑ, και παίρνει μέρος επίσης στο Euroderm Excellence στη Ρώμη εκπροσωπώντας το νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρίας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά”.