Τα Χριστούγεννα των "Άλλων"

Τα Χριστούγεννα των "Άλλων"

γράφει ο Μηνάς Βιντιάδης

Τα δέντρα έχουν στολιστεί, οι δρόμοι γέμισαν αστέρια, τα μπαλκόνια λαμπιόνια, οι άνθρωποι χαρούμενοι διάθεση.

Χριστούγεννα. Που θα κάνουμε ρεβεγιόν;

Τι δώρα θα πάρουμε στους αγαπημένους μας; Ποια ρούχα θα φορέσουμε στη μεγάλη γιορτή;

Γαλοπούλα με κάστανα, γουρουνόπουλο μ’ ένα μήλο καρφωμένο στο στόμα, ή κατσίκι με πατάτες στον φούρνο;

«Πάρε καλά κόκκινα κρασιά, σε παρακαλώ, μην αρχίσεις τις τσιγγουνιές. Και αναψυκτικά για τα παιδιά, ναι;»

«Πόσες μέρες άδεια έχεις, πότε θα πάμε για τα ψώνια, μήπως να βάλουμε χαρτοπετσέτες με Αγιοβασίληδες στο τραπέζι; Και τα καλά μαχαιροπήρουνα, εντάξει;»

Στιγμές προβληματισμού, σκέψεις και ιδέες που εξαντλούνται στην επανάληψη, το προβλεπόμενο, το φυσικό.

Έτσι πάνω κάτω γίνονται οι προετοιμασίες μας για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Εμείς έτσι μάθαμε, έτσι κάνουμε και καλά κάνουμε.

Όμως τέτοιες μέρες, το μυαλό μου δραπετεύει και πάει στα Γηροκομεία της Μοναξιάς, τα Νοσοκομεία του Πόνου, τα Κέντρα Προσφύγων της Εγκατάλειψης, στους Ανθρώπους που κατοικού στον Δρόμο, στα Χωριά που Κάηκαν, στις Φυλακές Αθώων Ανηλίκων, στα Σπίτια των Μοναχικών με τις Άδειες Καρέκλες δίπλα στη δική τους, στους Καταυλισμούς των Ρομά, στις Γεμάτες Φόβο ΜΕΘ, στις Στρατιές των Ανέργων, στους Όμορφους Νέους με τα Άχρηστα Πτυχία, στα Παιδιά με ειδικές Δεξιότητες, στους Ηλικιωμένους που έχασαν τη Μνήμη τους και μια αποκλειστική τους αλλάζει τα πάμπερ της αυτολύπησης, σ’ όλους αυτούς τους «Άλλους», που τα Χριστούγενννά τους θα είναι διαφορετικά από τα δικά μας.

Τι μ’ έπιασε στ’ αλήθεια και γίνομαι τέτοιες μέρες ένας οκνηρός εκφραστής ενός «φτηνού» Αλτρουϊσμού;

Δεν ξέρω, αυτά σκέφτηκα σήμερα, αυτά γράφω, Δεν ξέρω τι θα κάνω μεθαύριο έστω και για έναν από τους «Άλλους», αλλά κάτι θα κάνω για να ξεφύγω από τον λαμπερό κόσμο του «Ωχαδερφισμού».

Αν σκεφτείτε και σεις κάτι, κάντε το. Οι «Άλλοι» μας χρειάζονται και κανείς δεν ξέρει πόσο εύκολα μπορούμε να γίνουμε εμείς οι «Άλλοι».

Καλά Χριστούγεννα σε όλους. Και προπαντός στους «Άλλους»…

πηγή www.topontiki.gr