28 Ιουνίου 1946 - Η Δωδεκάνησος αποδίδεται στην Ελλάδα!

28 Ιουνίου 1946 -  Η Δωδεκάνησος αποδίδεται στην Ελλάδα!

Στις 27 Ιουνίου 1946, στο Παρίσι και στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων νικητριών Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Πρόκειται για απόφαση-σταθμό στην πορεία του δωδεκανησιακού λαού προς την ένωσή του με τη μητέρα Ελλάδα.

Από τη λήξη του πολέμου έως και το καλοκαίρι του 1946, η Ελλάδα προσέκρουε μονίμως στην αναβλητικότητα και την παροχή ασαφών υποσχέσεων από τη μεριά των νικητριών Δυνάμεων στο ζήτημα των Δωδεκανήσων. Η κρίσιμη τομή επήλθε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Αγγλίας, Γαλλίας, Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ., στις 27 Ιουνίου 1946, στο Παρίσι, όταν ο Βιατσεσλάβ Μολότωφ, σε μια αιφνίδια μεταστροφή της στάσης της Ε.Σ.Σ.Δ., ήρε τις μέχρι τότε επιφυλάξεις του, που συσχέτιζαν το καθεστώς των νησιών με αυτό των Στενών και των πρώην ιταλικών αποικιών. Ο δρόμος για την ενσωμάτωση ήταν πλέον ανοικτός.

Τα νέα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό και γέμισαν με αισιοδοξία την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα συμμετείχε στη μεγάλη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι. Εκεί, στις 21 Σεπτεμβρίου 1946, εγκρίθηκε ομόφωνα η Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ωστόσο, οι υπόλοιπες αξιώσεις της Ελληνικής πλευράς στη Συνδιάσκεψη, για το Βορειοηπειρωτικό, την ελληνοβουλγαρική μεθόριο και το ύψος των πολεμικών αποζημιώσεων, δεν ευοδώθηκαν. Ακόμη και στο ζήτημα των Δωδεκανήσων πολλά θέματα παρέμεναν ανοικτά για περαιτέρω αποσαφηνίσεις, όπως ο ακριβής προσδιορισμός των ορίων της περιοχής και ο βαθμός της αποστρατικοποίησης, καθώς και η τύχη των περιουσιών του ιταλικού κράτους και των εποίκων.

Η Συνθήκη Ειρήνης υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 10 Φεβρουαρίου 1947, με το Foreign Office να ενημερώνει πως θα εκκινούσε αμέσως τη διαδικασία παράδοσης της διοίκησης στις ελληνικές Αρχές. Η Ελλάδα επικύρωσε τη Συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου 1947 και επισήμως την Ένωση στις 9 Ιανουαρίου 1948, μεταθέτοντας αναδρομικά την ισχύ της στη συμβολική ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου 1947

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947, υπογράφτηκε και πάλι στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948. Το 1955 η Δωδεκάνησος γίνετι νομός με πρωτεύουσα του την Ρόδο.

Το αρχειακό υλικό που δημοσιεύουμε προέρχεται από την εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ Δωδεκανήσου με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1946!

 

 

 

πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων