Ο Νικ. Μαντικός, σε πρόταση που υπογράφει ο Μιχ. Φελλουζής, ζητά 15.000 ευρώ για ταίστρες αδέσποτων!

Ο Νικ. Μαντικός, σε πρόταση που υπογράφει ο Μιχ. Φελλουζής, ζητά 15.000 ευρώ για ταίστρες αδέσποτων!

 

Εντύπωση προκαλεί η πρόταση του εντεταλμένου συμβούλου κ. Νικήτα Μαντικού την οποία υπογράφει ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Φελλουζής, για την διάθεση 15.000 ευρώ με σκοπό την αγορά ταιστρών και λοιπού εξοπλισμού για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς την ώρα που οι προηγούμενες ταίστρες που ειχε τοποθετήσει ο δήμος Kαρπάθου, δεν λειτούργησαν, έμειναν ασυντήρητες και καταστράφηκαν.

Τα ερωτήματα αυξάνονται αφότου στο νησί υπάρχει δυνατό δίκτυο 85 εθελοντών που ταιζουν από άκρη σε άκρη το νησί με τροφές που παρέχει ο Δήμος.

Τι ακριβώς επιδιώκει ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα αδέσποτα που έχει τοποθετήσει σε αυτή τη θέση ο Δήμαρχος Καρπάθου;

Να λύσει πρόβλημα που δεν υπάρχει;

Σε συζήτηση με εθελοντές, που μας το καταθέτουν στα Καρπαθιακά Νέα, ο κ. Μαντικός φαίνεται πως είχε εκφράσει την επιθυμία του να βάλει ταϊστρες έξω από τα χωριά ώστε να φύγουν μακριά από τα σπίτια όλες οι γάτες και να πάρει τις τελείως τις τροφές από τους εθελοντές ώστε να μην ταιζουν τις αποικίες τους και θα βάλει έναν υπάλληλο του Δήμου να γεμίζει τις ταϊστρες!

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις αυριανές τοποθετήσεις ( Δευτέρα 22 Απριλίου) στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καρπάθου αφού στο Επιχειρησιακό σχέδιο και στο θέμα που αφορά της ταίστρες οι φιλόζωοι της Καρπάθου έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια σε πιθανά σχέδια απομάκρυνσης των ζώων.

Να υπενθυμίσουμε ότι νόμος 4830/2021 (όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του), ο οποίος ρυθμίζει ολοκληρωτικά το θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, περιέχει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένη διάταξη για το τάϊσμα των αδέσποτων ζώων και δεν αφήνει παρερμηνίες. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 παρ. 5 περ. γ΄ του ως άνω νόμου, ορίζεται ότι: «… Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων». Να τονίσουμε ότι η παρεμπόδιση τάισης αδέσποτων διώκεται ποινικά.

Πάγια άποψη των Καρπαθιακών Νέων αποτελεί η ρήση του Μαχάτμα Γκάντι: “Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται στο πώς συμπεριφέρεται στους ηλικιωμένους και στα ζώα“.

Πηγή φωτογραφιών Πρόοδος Καρπάθου facebook

21.4.2024

Καρπαθιακά Νέα