ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΣΟΚΑΡΠΑΘΙΑΣ: "Αυτοέπαινοι αντί αυτοκριτικής"

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΣΟΚΑΡΠΑΘΙΑΣ:  "Αυτοέπαινοι αντί  αυτοκριτικής"

του Νίκου Κανάκη

Μετα την επιτυχή  ολοκλήρωση του διαγωνισμού   και την αναμενόμενη ανάληψη της εκτέλεσης τριών δρομολογίων από Πειραιά για Κάρπαθο από το ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΧΙΟΣ  πολλοί έσπευσαν και πάλι να πιστωθούν  το γεγονός .  Ακόμη και εκείνοι που με  τα άστοχα αιτήματα  τους για τοπικά δρομολόγια συνέβαλαν αρνητικά στην  ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος  μας για  ορθολογικά   δρομολόγια από Πειραιά  χωρίς πολλές ενδιάμεσες προσεγγίσεις  και    εκτέλεσή τους από  πλοίο ταχύτητας 22 τουλάχιστον κόμβων.

Σε πρόσφατη  ανάρτησή του ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Στρατηγικής  αναφέρει πως η δρομολόγηση πλοίου 2ης κατηγορίας στην γραμμή ήταν «όνειρο θερινής νυκτός».   Αυτό ίσως δικαιολογεί  την  μη σθεναρή διεκδίκηση από   τους διοικούντες τον δήμο της ικανοποίησης του αιτήματος για δρομολόγηση πλοίου 1ης κατηγορίας. Εμείς αντιθέτως θεωρούσαμε και θεωρούμε πως η Κάρπαθος δικαιούται  να έχει ισότιμη μεταχείριση με άλλα  μικρότερα νησιά   όπως η Αστυπάλαια , η οποία από το 2008 εξυπηρετείται με τέσσερα δρομολόγια από Πειραιά από πλοία 1ης κατηγορίας με  πολυετείς συμβάσεις. [i]

Θα θυμίσουμε πως στην εκδήλωση κοπής της  πίτας του ΣΑΚ   τον Ιανουάριο του 2019, στην οποία παραβρέθηκε   και ο νυν Δήμαρχος Καρπάθου,  ανακοινώθηκε  πως η εταιρεία BLUE STAR FERRIES θα αναλάμβανε την εξυπηρέτηση της  γραμμής Κάσου και Καρπάθου   την επόμενη δρομολογιακή περίοδο με πλοίο 1ης κατηγορίας. Προϋπόθεση ήταν  προκήρυξη 12ετούς  σύμβασης με μίσθωμα 12 εκατομμύρια το χρόνο για την εκτέλεση τριών δρομολογίων από Πειραιά  μέσω Σαντορίνης   και ενός τοπικού από Ρόδο μέχρι Ηράκλειο  για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου .

Μετά τις εκλογές  έχοντας δυο Καρπάθιους Υπουργούς στην Κυβέρνηση και με την χαλάρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, που επέτρεψε την αύξηση των πιστώσεων για τις άγονες κατά  40% ,  πιστεύαμε πως  είχε φθάσει η ώρα  να  λυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα  της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας.[ii]  Παρότι  όμως αυξήθηκαν σημαντικά οι πιστώσεις που διέθετε  τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο  για την επιδότηση των  πλοίων που εξυπηρετούσαν τα νησιά μας  τα επιπλέον χρήματα διατέθηκαν κυρίως  για τοπικά δρομολόγια  που ζητούσαν τοπικοί φορείς.  [iii]  Δεν ευθύνεται η πανδημία για την μη βελτίωση της  ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας παρά την αύξηση των πιστώσεων που διατέθηκαν.

Το 2021 διατέθηκαν  16  εκατομμύρια, από τα οποία τα πέντε   για την δρομολόγηση του ταχύπλοου  το καλοκαίρι στην τοπική γραμμή από Σητεία που ζήτησαν  με κοινή επιστολή τους οι Δήμαρχοι Σητείας, Ρόδου, Κάσου , Χάλκης και Καρπάθου .

Πρίν ένα χρόνο  στις  8/2/2022 σε δελτίο τύπου του Δήμου   αναφερόταν πως «με την επιστροφή στην κανονικότητα, το αίτημα  για πολυετή μίσθωση της γραμμής  με σύγχρονο πλοίο  θα γίνει σύντομα πραγματικότητα». 

Αντί αυτού χρειάστηκε  η ατυχής περιπέτεια με το OLYMPUS  για να φτάσουμε με την συνδρομή του κ. Γεραπετρίτη στην  δρομολόγηση από τον Απρίλη  για έξι μήνες του ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΧΙΟΣ  , η οποία αναμφίβολα θα συμβάλει στην βελτίωση της συγκοινωνίας των νησιών μας αλλά δεν διασφαλίζει την  μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση  τους .      

 Καλό  θα είναι οι τοπικοί φορείς να μη επαναπαυθούν   αλλά  να επιμείνουν στην ικανοποίηση του  αιτήματος   για σύναψη πολυετούς σύμβασης με πλοίο 1ης κατηγορίας    που θα διασφαλίσει  καλή και σταθερή   εξυπηρέτηση  των νησιών μας την επόμενη δεκαετία και θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξή τους.

Φέτος  η επιδότηση των  δρομολογίων προς τα νησιά  μας θα  φτάσει  τα 24 εκατομμύρια ετησίως.  Ποσό υπεραρκετό  για να αναλάβει ένα πλοίο 1ης κατηγορίας  σαν το ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ με πολυετή σύμβαση την εκτέλεση  των τριών δρομολογίων  από τον Πειραιά και ενός τοπικού Ρόδο-Ηράκλειο   καλύπτοντας μακροπρόθεσμα και σταθερά τις ανάγκες των νησιών μας  .

  Είναι γεγονός ότι αυτή την  περίοδο δεν  υπάρχουν διαθέσιμα πλοία 1ης κατηγορίας  κατάλληλα  για την γραμμή των νησιών μας αφού ακόμη και το ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ  λόγω ηλικίας έχει μεταπέσει από φέτος σε  πλοίο 2ης κατηγορίας. Όμως η σύναψη  δωδεκαετούς σύμβασης  θα  επιτρέψει στην μειοδότρια εταιρεία να προβεί  εντός εύλογου χρόνου στην ναυπήγηση νέου  κατάλληλου πλοίου για την γραμμή.

            Για το ερχόμενο  αντί να ζητούν  δρομολόγηση   του   ΧΑΪΣΠΗΙΝΤ από Σητεία, το όφελος του οποίου για τα νησιά μας  αποδεδειγμένα είναι μηδαμηνό σε σχέση με το κόστος  επιδότησής του[iv]   είναι προτιμότερο να ζητήσουν να επεκταθεί μέχρι το Ηράκλειο   το τοπικό δρομολόγιο   από Ρόδο προς Κάρπαθο- Κάσο. Άλλωστε   με την δρομολόγηση  του ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΧΙΟΣ   θα καλυφθούν πλήρως ακόμη  και οι ανάγκες ημερήσιων εκδρομών από Σητεία προς Κάσο και Κάρπαθο που υποτίθεται πως εξυπηρετούσε το ταχύπλοο πο.

  Καλό τα είναι ακόμη να ζητηθεί όπως  για την ερχόμενη περίοδο, μετά την 31/10/23 που θα λήξουν οι συμβάσεις του ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ και ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΧΙΟΣ ,   προκηρυχθεί  και αυτό το δρομολόγιο  με ενιαία  προφορά μαζί με τα δρομολόγια  του Πειραιά , ώστε να τα αναλάβει όλα το ίδιο πλοίο.

Τέλος δεδομένου ότι οι αυξήσεις των καυσίμων έχουν καλυφθεί από το αυξημένο μίσθωμα των δρομολογίων θα πρέπει να επιδιωχθεί  όπως οι τιμές των εισιτηρίων  παραμείνουν στα  προ των αυξήσεων περσυνά επίπεδα. 

[i] http://protaikarpathos.blogspot.com/2015/  Απαιτείται μελέτη και τεκμηριωμένη διεκδίκηση βελτίωσης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Καρπάθου.

[ii] https://www.karpathiaki.gr/kanakis-ouragos-aktoploikes/ Η Κάρπαθος ουραγός στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

[iii]  https://www.karpathiaki.gr/kanakis-dromologia-21/   Παρά την ικανοποίηση των αιτημάτων των Δημάρχων η συγκοινωνία της Καρπάθου παραμένει η χειρότερη όλων των νησιών | Άξιοι της μοίρας… και των αιτημάτων μας.

[iv] Το περασμένο καλοκαίρι με κάθε δρομολόγιο  του SPEEDRUNNER JET, το οποίο επιδοτείτο με 77.000 ευρώ, μεταφέρθηκαν κατά μέσο όρο από Σητεία  12 άτομα για Κάσο και 45 για Κάρπαθο και από Ρόδο  51 για Κάρπαθο και 2 για Κάσο.