ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ - ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
Του Ανδρέα Ηλία Μακρή
Πλήρης ημερών και σε ηλικία 104 ετών έφυγε χθες για τις Πύλες του Παραδείσου, μια πολύ σπουδαία Καρπαθιακή προσωπικότητα της πολυπληθούς παροικίας μας στην Αμερική, ο ευπατρίδης Γιάννης Γ. Φιλιππίδης.
Αυτοδημιούργητος, προσωπικότητα κύρους, με μια λέξη χαρισματικός άνθρωπος επί δεκαετίες διετέλεσε με επιτυχία γενικός διευθυντής στα κεντρικά γραφεία του ‘Ελληνα μεγιστάνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού στη Νέα Υόρκη.
Στις δεκαετίες του ΄50 και ’60 δεκάδες οι Καρπάθιοι ναυτικοί που «μπάρκαραν» στα βαπόρια της Εταιρείας Λιβανού και απόλαυσαν «γλυκό» ψωμί, χάρις στις ενέργειες του Γιάννη Φιλιππίδη, σε εποχές δύσφορες αφού η ανεργία τότε χτυπούσε κόκκινο. Μάλιστα, οι περισσότεροι συμπατριώτες μας βρήκαν την ευκαιρία αργότερα και με εικονικούς γάμους πάτησαν πόδι νομότυπα στην Νέα Υόρκη και έγιναν μεγάλοι και τρανοί.
Παρ’ όλα αυτά, σε όλη τη μακραίωνη ζωή του παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σεμνός, ευγενής, διακριτικός, ανιδιοτελής.
Ευτύχησε να δημιουργήσει με την πιστή του σύντροφο Αθηνά, το γένος Μηνά Κυζούλη πρότυπο ευτυχισμένης οικογένειας επιστημόνων. Μάλιστα ο πρωτότοκος γιός του Γιώργος σήμερα, καθηγητής καρδιολογίας στο περίφημο Harvard University της Αμερικής κοσμεί την επιστημονική κοινότητα διεθνώς και την ελληνική καταγωγή του.

Αντίο αγαπητέ Γιάννη, θα είσαι στη σκέψη μας παντοτινά. Βαθιά η λύπη όλων μας για την εκδημία σου.