Σήμερα Παρασκευή 13.11, στις 16:30, ο Καρπάθιος γιατρός Αλέξανδρος Καμαράτος στην ΕΡΤ1

Σήμερα Παρασκευή 13.11, στις 16:30, ο Καρπάθιος γιατρός Αλέξανδρος Καμαράτος στην ΕΡΤ1

Ο Καρπάθιος διαβητολόγος  Αλέξανδρος Καμαράτος σήμερα Παρασκευή 13/11, στις 16.30, από την τηλεοπτική συχνότητα του κρατικού καναλιού (ΕΡΤ1) θα αναπτύξει το θέμα του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η αυριανή ημέρα, 14 Νοεμβρίου, για τον διαβήτη αποτελεί παγκόσμια, μετά την ημέρα για το AIDS, την δεύτερη ημέρα η οποία έχει ορισθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία έχει αφιερωθεί σε μία σοβαρή ανωμαλία του Μεταβολισμού.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι για τον διαβήτη τύπου 1, υφίσταται παντελής έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας και δεν υπάρχει δυνατότητα προλήψεώς του.

Συζητείται από ετών αλλά και σήμερα, ότι υπάρχουν πιθανώς «περιβαλλοντικοί παράγοντες» οι οποίοι οδηγούν σε καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, τα λεγόμενα νησίδια του Langerhans, και ο ασθενής υποχρεούται να κάνει ενέσεις ινσουλίνης δια βίου.

Η ιστορία όμως της γενέσεως του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπου ανήκει το 95% του συνόλου των διαβητικών, μπορεί αφ’ ενός να προληφθεί (απώλεια σωματικού βάρους και σωματική άσκηση) και, αφ’ετέρου, να αντιμετωπισθεί με αντιδιαβητικά δισκία.

Για το λόγο αυτόν, είναι υποχρέωση όλων των Χωρών η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο να αποτελεί ορόσημο για την ενημέρωση του κοινού και μάλιστα από οργανισμούς όπως το Εθνικό Κέντρο για την Έρευνα Πρόληψη και Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), το οποίο σύμφωνα με το διάταγμα ιδρύσεως του, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF), συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας παράλληλα νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το παγκόσμιο λοιπόν μήνυμα για όλες τις χώρες της υφηλίου, την ημέρα του Διαβήτη, δηλ. την 14ηΝοεμβρίου, είναι:

«Αφήστε μας να τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη».

Ο Δρ. Αλέξανδρος Καμαράτος MD, PHD είναι Δ/ντης του Διαβητολογικού Κέντρου & Α΄ Παθολογικής Κλινικής Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά. Εκτός από τα ιατρικά καθήκοντα του παρουσιάζει σημαντικό κοινωνικό έργο στον Πειραιά. Είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο με την παράταξη “Πειραιάς Πόλη Πρότυπο” με υπ. Δήμαρχο τον Νίκο Βλαχάκο και σήμερα είναι Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ληξιαρχείου & Δημοτικής Κατάστασης και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, με την εποπτεία και τον συντονισμό των Δ/νσεων Ληξιαρχείου & Δημοτικής Κατάστασης και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.