Κάρπαθος: Αναστασιάδης-Μανωλάκης-Φελλουζής. Οι τρεις παρατάξεις επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

Κάρπαθος: Αναστασιάδης-Μανωλάκης-Φελλουζής. Οι τρεις παρατάξεις επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

Ούτε 5, ούτε 10! Τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ θα κληθεί να διαχειριστεί σε νέες κατασκευές η νέα δημοτική αρχή της Καρπάθου που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Λιμάνι, κτήριο ΕΠΑΛ, ύδρευση αποχέτευση στα περισσότερα χωριά, αναπλάσεις μέσα στα Πηγάδια και αρκετά ακόμη σχεδιαζόμενα έργα τα οποία η νέα δημοτική αρχή θα παραλάβει σχεδόν ώριμα από τον Γιάννη Νισύριο και την ομάδα του!  Μπορεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου σε θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας, όπως το νερό, να υπάρχουν σοβαρές αιχμές ωστόσο κανένας δε μπορεί να αρνηθεί τη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στις μελέτες και την προώθηση τους ώστε να πάρουν σειρά από τα υπουργεία μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από τις τρεις υποψήφιες παρατάξεις που διεκδικούν τον Δήμο ήδη να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους στα μεγάλα θέματα που αφορούν το νησί (έστω κι αν τελικά τα διαχειριστεί η Περιφέρεια).

Για να το πω πιο απλά, για παράδειγμα τι θα κάνουν με το σχεδιαζόμενο λιμάνι; Σκοπεύουν να προτείνουν κάποια βελτιωτική παρέμβαση;

Σε θέματα τουρισμού, θα επιλέξουν τον μαζικό τουρισμό και θα δώσουν αβέρτα άδειες σε μεγάλες μονάδες ή θα χαράξουν πορεία με στόχο τον λεγόμενο ποιοτικό τουρισμό με ότι σημαίνει η λέξη; (θα ανοίξει το ζήτημα του Σχεδίου Πόλης; Θα δοθούν άδειες σε νέα πολυόροφα ξενοδοχεία;)

Πως σκοπεύουν να κινηθούν στον θέμα του 2ου κυττάρου ΧΥΤΥ; Τι σκέφτονται για τους περιφερειακούς δρόμους στα χωριά; (Μενετές;)

Τα ζητήματα είναι πολλά κι όμως οι τρεις διεκδικητές αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να μας δώσουν λεπτομέρειες από τους στόχους τους και να δεσμευτούν στους ψηφοφόρους.

Στη κοινωνία του νησιού ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Μ. Φελλουζή. Λένε λοιπόν ότι ο δήμος έχει κλειδώσει για κείνον και έτσι χωρίς να υπάρχουν διαξιφισμοί και έντονες διαμάχες θα πάμε περίπατο στις εκλογές. Όσο για τους ετέρους δυο διεκδικητές, κ.κ. Γ. Αναστασιάδη και Μ. Μανωλάκη, έχουμε αρκετές μέρες να μάθουμε νέα τους.

Αυτό επιθυμούν και οι ψηφοφόροι; νιώθουν κουρασμένοι και βουβά, χωρίς να γνωρίζουν προθέσεις και επιθυμίες, θα παραδώσουν τα κλειδιά του δήμου σε μια ομάδα που δε γνωρίζουν τη δυναμική ούτε καν τους στόχους;

Θα μου πείτε  κάποιοι καλοθελητές «μη βιάζεσαι, είναι νωρίς, θα τα πούμε όλα τον Σεπτέμβρη αφού κατατεθούν οι παρατάξεις μας στο πρωτοδικείο».

Όμως δεν είναι καθόλου έτσι, τα μεγάλα θέματα της Καρπάθου απαιτούν από μήνες ζυμώσεις και ξεκάθαρες κουβέντες. Τα καφενειακά σενάρια και τα κεράσματα σε φίλους και συγγενείς δε συνάδουν με τον 21ο αιώνα!

Δυο μήνες και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές κι ακόμη περιμένουμε να ακούσουμε γιατί είναι τρεις παρατάξεις και όχι μια! Ποιες είναι οι δομικές διαφορές τους; και αν τελικά δεν έχουν ιδεολογικοπολιτικές διαφορές και όλοι έχουν στόχο το «καλό της Καρπάθου» γιατί δε συνεργάστηκαν όλοι μαζί να κάνουν το νησί παράδεισο;

Σε τι και ποιον τελικά βολεύει ετούτη η ακατανόητη βουβαμάρα;

 

Μανώλης Δημελλάς

3.8.2023

Καρπαθιακά Νέα