Αναβλήθηκε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Κάρπαθο

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Κάρπαθο

Για την 14η Νοεμβρίου 2022 αναβλήθηκε χθες η εξέταση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου των εφέσεων που άσκησαν τρεις κάτοικοι της Καρπάθου τον Δεκέμβριο του 2019 για την ακύρωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων με την οποία κρίθηκαν ένοχοι με ελαφρυντικό, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών.
Οι κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συγκεκριμένα χρημάτων που είχαν υπεξαιρεθεί από τράπεζες της αλλοδαπής με παρεμβολές στα συστήματα ασφαλούς μεταφοράς χρημάτων τα οποία κατέληξαν σε λογαριασμούς τους για την αποπληρωμή ανύπαρκτων επενδύσεων.
Οι τρεις Καρπάθιοι κρίθηκαν αθώοι πρωτοδίκως ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία από την οποία το περιουσιακό όφελος και η προκληθείσα ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Το ιστορικό της υπόθεσης, που απεκάλυψε σ’ όλη της την έκταση η «δημοκρατική», φέρεται να έχει ως εξής:
Στις αρχές Νοεμβρίου 2007 στα γραφεία της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. με έδρα στο Σαν Ντονάτο Ιταλίας, η οποία έχει ως αντικείμενο τον κλάδο της ασφάλισης, διαπιστώθηκε χρέωση στον τρεχούμενο λογαριασμό ποσού 1.523.402 ευρώ σε εκτέλεση εντολής μεταφοράς από το εξωτερικό. Η εν λόγω πράξη και η εντολή δεν είχαν τις συνήθεις έγγραφες αποδείξεις και για τον λόγο αυτό η ανωτέρω εταιρεία ζήτησε από την τράπεζα εξηγήσεις.

Το υποκατάστημα της UNIPOL BANCA SPA διαβίβασε ως δικαιολογητικό της πραγματοποιηθείσας πράξης αντίγραφο μίας εντολής τραπεζικού εμβάσματος με ημερομηνία 29.10.2007 με φαινομενική προέλευση από τον χρήστη AURORAASSICURAZIONI SPA. Η εν λόγω εντολή έφερε υπογραφή του γενικού διευθυντή και έδινε εντολή μεταφοράς σε λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου υπέρ του πρώτου κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με την ιταλική Τράπεζα η αποστολή του φαξ έγινε μετά από τηλεφώνημα που έλαβε ο υποδιευθυντής, στο οποίο ένας υπάλληλος δήθεν της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A προανήγγειλε την αποστολή της εντολής τραπεζικού εμβάσματος.

Η εντολή έφερε πλαστογραφημένη υπογραφή του γενικού διευθυντή της AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. Αν και ως αριθμός αποστολής του φαξ εμφανιζόταν ο αριθμός της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A, εντούτοις δεν είχε αποσταλεί από το φαξ της τελευταίας. Φέρεται να προέκυψε παραπέρα ότι ο πρώτος κατηγορούμενος είχε ανοίξει τον λογαριασμό λίγους μήνες πριν.
Tα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό του και αυθημερόν ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, ήτοι 1.520.000 ευρώ σε μετρητά από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κάρπαθο.

Εν συνεχεία, το ανωτέρω ποσό περιήλθε εις χείρας της δεύτερης κατηγορουμένης και η τελευταία την 02.11.2007 κατέθεσε ποσό 300.000 ευρώ σε λογαριασμό που τηρούσε στην Εμπορική Τράπεζα από τον οποίο την 21.11.2007 ανέλαβε ποσό 170.000 ευρώ. Πραγματοποίησε εξάλλου και άλλες αναλήψεις και καταθέσεις σε λογαριασμούς τρίτων.
Παράλληλα με τα ανωτέρω και με ακριβώς την ίδια πρακτική αλλά αυτή τη φορά με εξαπατηθείσες εταιρείες την POVITA COMPAGNIA DI ASSICURAZIONI SPA και την ιταλική Τράπεζα BANCA POPOLARE FRIULANDRIA SPA ο τρίτος κατηγορούμενος εισέπραξε σε λογαριασμό του χρήματα που είχαν υπεξαιρεθεί.
Πιο συγκεκριμένα, στην τράπεζα BANCA POPOLARE FRIULANDRIA SPA περιήλθαν πλαστές εντολές εμβάσματος ποσού 3.316.703 ευρώ υπέρ του τρίτου στο υποκατάστημα Καρπάθου της Αγροτικής Τράπεζας με την αιτιολογία πώλησης ακινήτων δυνάμει του από 07.12.2007 ιδιωτικού συμφωνητικού για μερική εξόφληση συνολικού τιμήματος 4.316.703 ευρώ.
Την 17.12.2007 τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμό που διατηρούσε στην εν λόγω Τράπεζα και την 18.12.2007 εισέπραξε σε μετρητά το ποσό των 40.000 από το υποκατάστημα Καρπάθου και το ποσό των 3.200.000 ευρώ από το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Αθήνα. Εν συνεχεία, μεταβίβασε το ποσό των 3.226.703 ευρώ σε Ιταλό υπήκοο, ενώ φέρεται να γνώριζε ότι προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι κατηγορούμενοι διατείνονται ότι εξαπατήθηκαν από μαφιόζους με δήθεν αγορά ακινήτων τους και ότι τα χρήματα εμβάστηκαν για τον σκοπό αυτό και εν συνεχεία οι πραγματικοί δράστες υπαναχώρησαν από τις αγορές και απαίτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματα.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr