Η Ανεξέλεγκτη ρίψη οικιακών και επαγγελματικών αστικών Απορριμμάτων στην Κάρπαθο

Η Ανεξέλεγκτη ρίψη οικιακών και επαγγελματικών αστικών Απορριμμάτων στην Κάρπαθο

γράφει ο Γιάννης Σακελλιάδης

προϊστάμενος τμήματος Περιβάλλοντος Δήμου Καρπάθου

Ανεξέλεγκτη μορφή τείνει να πάρει η ρίψη οικιακών και επαγγελματικών απορριμμάτων στον Δήμο Καρπάθου αφού κανένας δεν λέει να καταλάβει τις οδηγίες που συχνά πυκνά το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Καρπάθου δημοσιεύει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των απορριμματοφόρων αλλά και και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων σε αυτά.

Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα προς ένα τα χρόνια προβλήματα και από που πηγάζουν αυτά.

Σε πρόσφατη συγκέντρωση του Τμήματος Περιβάλλοντος παρουσία του Δημάρχου κ.Ιωαννη. Θεμ. Νισύριου και του Γενικού γραμματέα του Δήμου κ. Γερακιανάκη Μιχαήλ με επαγγελματίες του νησιού είχε σαφέστατα διατυπωθεί ότι στους κάδους αστικών Απορριμμάτων δεν γίνεται ρίψη χαρτοκιβωτίων αλλά συσκευάζονται- δένονται και τοποθετούνται εκτός και δίπλα σε αυτούς, δυστυχώς μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να υφίσταται η ίδια ιστορία, όλα τα χρηματοκιβώτια άσπαστα εντός του κάδου, αυτό έχει ως συνέπεια ο κάδος να γεμίζει πολύ γρήγορα και άμεσα αφού πλέον σημαντικό ρόλο έχει όχι η ποσότητα αλλά ο όγκος.

Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς;

Να μην υπάρχει χώρος για τα αστικά απορρίμματα εντός του κάδου και οι δημότες να τα εναποθέτουν εκτός αυτού με τα γνωστά αποτελέσματα (διάχυση απορριμμάτων στην γύρω περιοχή )κλπ.

Επιπλέον ενώ έχει επισημανθεί άπειρες φορές μέχρι τώρα για τις προτεινόμενες ώρες εναποθέσεις αστικών απορριμμάτων από τους δημότες στους κάδους απορριμμάτων (7.00μμ-10:00μμ) για λόγους μείωσης και συσσωρεύσεις του ήδη μεγάλου όγκου απορριμμάτων, όπως επίσης και της μείωσης έκθεσης των απορριμμάτων στον ήλιο προς αποφυγήν ανεπιθύμητης δυσοσμίας, αυτό περνάει στα ψιλά και ο καθένας τα απορρίπτει οπότε τον βολεύει.

Το μόνο θέμα που φαίνεται να έχει βρει τον δρόμο του είναι αυτό της παραλιακής οδού με την αποκομιδή των απορριμμάτων των καταστημάτων μιας και ο Δήμος Καρπάθου διέθεσε κάδους απορριμμάτων στους επαγγελματίες της περιοχής όπου το βράδυ τούς τοποθετούν στην παραλιακή οδό και το πρωί τους επιστρέφουν σε χώρους εντός των καταστημάτων τους.

Ένα επίσης χρόνιο πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων εντός του κάδου χωρίς των απαιτούμενο διαχωρισμό, τοποθετούνται εντός του κάδου απορρίμματα όπως λεκάνες, νιπτήρας, πλακάκια, μπάζια, πέτρες, κλαδιά, τζάμια κλπ με συνέπεια να κινδυνεύουν άμεσα πρώτα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα με σοβαρό τραυματισμό, όπως επίσης και με σοβαρές και τεράστιες ζημιές ο ήδη περιορισμένος αριθμητικά στόλος του Δήμου.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά στους κάδους απορριμμάτων απορρίπτουμε μόνο οικιακά απορρίμματα, τίποτα άλλο.

Το θέμα που συχνά ακούμε με την ανακύκλωση και για πιο λόγο ο Δήμος Καρπάθου δεν κάνει τουλάχιστον ανακύκλωση χαρτιού,να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Καρπάθου προσπάθησε τουλάχιστον 2 φορές να συνάψει σύμβαση μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών στον ΚΔΑΥ ΑΤΤΙΚΉΣ με τίμημα από 80€ εως 100€ τον τόνο αλλά στάθηκε αδύνατο αφού καμία μεταφορική εταιρεία δεν έδειξε ενδιαφέρον.
Και για να καταλάβουμε όλοι το μέγεθος της προσπάθειας μας να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα που προέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι ήταν ο όγκος του χαρτιού, αγοράστηκε λοιπόν η περιβόητη πρέσα χαρτιού από τον Δήμο προκειμένου να συμπιέζεται το χαρτί και να δεματοποιειται ώστε να μην πιάνει μεγάλο όγκο αλλά και πάλι άκαρπη η διαδικασία ενδιαφέροντος.
Αξιζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καρπάθου από αυτήν την διαδικασία δεν έχει οικονομικό όφελος μιας και τα χρήματα που θα κέρδιζε από την ανακύκλωση πάνε σχεδόν όλα στην μεταφορά και στην διαλογή.
Το ζητούμενο βέβαια στην περίπτωση μας δεν είναι το κέρδος μα η μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης και η διοχέτευση του εκτός του νησιού.
Συνοψίζοντας λοιπόν θα θέλαμε να παροτρύνουμε τους Δημότες μας για μια πολλοστή φορά να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να μας βοηθήσουν ειδικά τώρα που έχουμε μπει στην νέα καλοκαιρινή σεζόν:
1.Δεματοποίηση στις κούτες και τα χαρτόνια εκτός και τοποθέτηση τους δίπλα στους κάδους απορριμμάτων.
2. Αποφυγή ρίψης βαρέων αντικειμένων και μπαζών εντός των κάδων αφού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού του προσωπικού της καθαριότητας αλλά και ζημιάς των απορριμματοφόρων του Δήμου.
3.Ακολουθήστε τις προτεινόμενες ώρες απόρριψης των οικιακών σας απορριμμάτων (19.00μμ-12:00 μμ).
4.Εναποθέτουμε πάντα τα απορρίμματα μας εντός των κάδων κλείνοντας πάντα το σκέπαστρο του.
5. Και τέλος όταν ένας κάδος είναι κλειστός πατάμε το πετάλι που ενσωματωμένο με τον κάδο και τα ρίχνουμε εντός αυτού,και όχι εκτός αυτού.
6.Μην διστάζεις να επικοινωνείς με το τηλέφωνο 2245023822 προκειμένου να βρούμε λύση από κοινού σε οποιαδήποτε πρόβλημα σε απασχολεί σχετικά με την απόρριψη ογκωδών αντικειμένων.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ως Τμήμα Περιβάλλοντος ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα leasing αγοράς 4 νέων απορριμματοφόρων και ενός πλυντηρίου κάδων τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ.Δήμαρχου Καρπάθου Ιωάννη Θεμ Νισύριου και κατά επέκταση της υπηρεσίας καθαριότητας στην οποία και έχει τον πρώτο λόγο απουσίας πολιτικού προϊσταμένου , πρόγραμμα που ευελπιστούμε όλοι μας σύντομα να αποδώσει καρπούς και που θα βοηθήσει καταλυτικά στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων απολύμανσης κάδων και συλλογής απορριμμάτων στο νησί της Καρπάθου.

27.5.2023

Καρπαθιακά Νέα