Ο Αριστείδης Μιαούλης υμνεί την Όλυμπο και το Διαφάνι!

Ο Αριστείδης Μιαούλης υμνεί την  Όλυμπο και το Διαφάνι!

γράφει ο Αριστείδης Μιαούλης

Είναι φορές που ταξίδια για γνωριμία και δημοσιογραφική έρευνα συμβάλουν καταλυτικά στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που στην πορεία διαμορφώνεται.

Η ποικιλομορφία των νησιών μας είναι ένα τέτοιο περιβάλλον. Πόσο μάλλον του δικού μου, της Πάτμου, με την δική του γοητεία που ποτέ δεν με προκάλεσε για να αποκλίνω συναισθηματικά. ‘Άφησε όμως τούτη η αυτονόητη αγάπη στα μύχια της ψυχής μου ένα χώρο, που χωρίς καμμιά ιδιαίτερη προσπάθεια , βρήκε θέση και άλλος ένας τόπος.

Η Κάρπαθος και η εμβληματική της ΄Ολυμπος με το Διαφάνι.

Η “γνωριμία” μου με τον τόπο ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια, του Δημοτικού στην Πάτμο με τον δάσκαλό μου Μηνά Διακομηνά. Και που να φανταζόμουν πως ο ασαφής για τα χρόνια εκείνα τόπος, θα τιθάσευε κάποια χρόνια αργότερα το κομμάτι εκείνο της καρδιάς που δεν ήθελε να βλέπει άλλον.

Το πρώτο ταξίδι έγινε το καλοκαίρι του 1983, για μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ραδιοφωνική ΕΡΤ, της Ρόδου και της Αθήνας. Ο σκονισμένος δρόμος, που τότε άνοιγε η ΜΟΜΑ, με οδήγησε μετά από μια διαδρομή 3 και πλέον ωρών απ΄ότι θυμάμαι, με πολλές στάσεις, στην Όλυμπου, στην οποία βρήκα πολλά χαρακτηριστικά να μοιάζουν με τον τόπο μου τη Χώρα της Πάτμου.

Πρόεδρος ο αξέχαστος Γεώργιος Σακέλλης, με τον οποίο μας έδεσε μια φιλία ίσαμε την μέρα που «έφυγε» από την συντροφιά μας. Οι πρώτες γνωριμίες – δεν αναφέρω ονόματα για το φόβο μην ξεχάσω κάποιον – αύξησαν με τον τρόπο τους την ένταση της αγάπης μου γι αυτούς την΄Ολυμπο, αλλά, λίγο πιο μετά και το Διαφάνι, με το Κανιώ να με υποδέχεται με λουκουμάδες.

 

Η θέλξη του τόπου συνεχής. Πολλά τα ταξίδια. Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι, διάφορες εποχές. Ο Παπα – Γιάννης στην΄Ολυμπο και , παπα – Μηνάς στο Διαφάνι , οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τόπου και η «Βρυκούς» στη Ρόδο και πολλοί ακόμη φίλοι, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη σχεδιαστική άρθρωση των καταγραφών.

Οι άνθρωποι με την ίδια πάντα ζεστή αγκαλιά να με καλωσορίζουν. Η συνεργασία με Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την τηλεόραση με ώθησε να γυρίσω και τα περισσότερα από τα ντοκυμαντέρ που έχω – ερασιτεχνικά αλλά με την αγάπη μου – φτιάξει.

Είναι όλοι οι άνθρωποι στην ΄Ολυμπο και το Διαφάνι που τους λέω από καρδιά «ευχαριστώ» Στο Γιάννη Πρεάρη με το «Ράδιο ΄Ολυμπος» για τη συνεργασία και στην Ελένη Χηράκη στο Διαφάνι, για την φιλοξενία ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ».