Η άποψη του Θάνου Χαλκιά για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer

Η άποψη του Θάνου Χαλκιά για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer

Το εμβόλιο BioNTech/Pfizer φαίνεται να είναι κάπως αποτελεσματικό. Ωστόσο, τα δημοσιευμένα δεδομένα δεν επαρκούν για να μας πληροφορήσουν για το πραγματικό μέγεθος της προστασίας που μπορεί να προσφέρει.

Η αποτελεσματικότητα 95%, που αναφέρεται στο δημοσιευμένο άρθρο και διαδίδεται μέσω των ΜΜΕ, είναι το ποσοστό των ασθενών που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 στην ομάδα θεραπείας προς εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή είναι μια αναλογική αποτελεσματικότητα και δεν πληροφορεί για τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος όταν εκτεθεί στον ιό.

Κατά συνέπεια, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά και μια συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των διαθέσιμων εμβολίων. Προφανώς, το τέλος της επιδημίας θα αργήσει να έρθει και τα κύρια όπλα που διαθέτουμε μέχρι στιγμής για την καταπολέμηση της είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας, η μεγάλη αύξηση των ημερήσιων τεστ και η ενδυνάμωση όλων των υγειονομικών δομών και κυρίως της Π.Φ.Υ.

Ο  ιατρός Θάνος Φραγκίσκου Χαλκιάς, κατάγεται από τις Μενετές και τη Βωλάδα Καρπάθου και είναι Επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της Επιτροπής Καταπληξίας της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και μέλος της Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας.