Μπλέξαμε με τις Επαναστάσεις...Η νέα παγκόσμια αταξία...ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ; 

Μπλέξαμε με τις Επαναστάσεις...Η νέα παγκόσμια αταξία...ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ; 

 

 

Του συγγραφέα Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη.

Σαν να μη πέρασε μια μέρα από  το Παγκαρπαθιακό Επαναστατικό Κίνημα  του ΄44.. Μια που είπαμε να ξεκαθαρίσουμε, όπως μπορούμε, τα πιο σημαντικά γεγονότα  της δικής μας ιστορίας, νάσου “προφητικά”, απροειδοποίητες νέες πολεμικές καταστάσεις.. δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και με το πιο άσχημό της πρόσωπο Ρωσίας-Ουκρανίας..

Φαίνεται ότι ο άνθρωπος των άστρων του 21ου αιώνα δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει ακόμα από τα σύνδρομα του πρωτόγονου ανθρώπου των γήινων σπηλαίων.

Μα, αιωνίως θα ζούμε σε “επαναστατικές εποχές”; Μόλις, από τα “κρεματόρια” εκατομμυρίων θυμάτων της κορωνοϊκής λαίλαπας “η επαναστατική κινηματογραφική ταινία φρίκης” “μακράς διαρκείας δύο ολόκληρων χρόνων όλο και κάτι πιάσαμε από τα εντατικά σεμινάρια  τώρα μέχρι και στις “οθόνες τσέπης ”..

Πες-πες, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, όλοι μας, ολόκληρος ο πλανήτης γινήκαμε “ξεφτέρια παραϊατρικοί”. Και προτού καν να προλάβουμε να πάρουμε το “πτυχίο του παραϊατρικού”, μας βάλανε σε νέο “επιστημονικό πεδίο”, “γεωστρατηγικό επί ρωσο-ουκρανικών- δυτικών ζητημάτων”. Με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, που είχαμε “εξασφαλίσει” στις παχιές μεταπολεμικές χρονιές τώρα γυρίζουμε ξανά στις “κοκκαλιάρικες”.. με έρμαια και με εμάς διαφορετικού είδους θύματα  τώρα με “πληθωριστικούς και  “ενεργειακούς βομβαρδισμούς” να κτυπάνε αλύπητα τους πάντες.

Οι ισορροπίες τρόμου  κάνουν πάλι πίσω τους “Πόντιους Πιλάτους”  και “νίπτουν τας χείρας τους”. Έτσι, άφησαν και τους τούρκους να πατάνε όχι μόνο σε δύο βάρκες Αμερικής-Ρωσίας αλλά να αρμενίζουν σε πολλές, όπου βρίσκουν αδύναμο έδαφος (φουργέρουν) στην Κύπρο, στην Συρία, στο Βόρειο Ιράκ(Κούρδους), στην Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο,  κ.τ.λ., προβάλλοντας και τον “ενεργειακό νταή” στην Μέση Ανατολή.

Τι άλλο, δηλαδή,  πρέπει να κάνει η πιο αρπακτική “επιτήδειος ουδέτερη-τίγρης”, για να σταματήσουν την κατά τα άλλα “πιστή-ειρηνοποιό-σύμμαχο” Τουρκία, υπό τον “ανθρωπιστικό μανδύα του ΝΑΤΟ”. Βέβαια, ακόμα η  Τουρκία δεν είναι η υπερδύναμη Ρωσία αλλά σε λίγο  με  τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια στου Ακουγιού θα απειλεί, όπως ή και με την προτροπή  της Ρωσίας με παγκόσμιο πυρηνικό όλεθρο, οπότε πάλι οι δυτικοί “θα σηκώνουν πιο ψηλά τα χέρια”, όπως ακριβώς τώρα της “ψιλοανεμίζουν την λευκή σημαία”.

Η ανεξέλεγκτη προσκόλληση των δυτικών σε αναθεωρητική ισλαμική χώρα ταραξία  μέσα στο ΝΑΤΟ, θεωρώ ότι  θα το πληρώσουν, εν ευθέτω χρόνο, πολύ ακριβά. Εν τω μεταξύ, εκτός του πυρηνικού αιωρείται ξανά η απειλή του βιολογικού-χημικού πολέμου.. δεν τρίζει το αυτί τους, απορούμε τι άλλου είδους ιούς μας φυλάνε, αυτούς χωρίς ενδιάμεσα τα εμβόλια, ο Θεός να φυλάει, θα εφεύρουν κατευθεία για τα “θυμαράκια”. Δηλ.  το πολύ, προς το παρόν, να κατεβάσουν τον πήχυ από το συνεχιζόμενο παγκόσμιο νοσοκομείο- νεκροταφείο, να το περιορίσουν μόνο σε ρωσοουκρανικά φέρετρα. Όπως και νάχει είναι μεγάλο κρίμα στον 21ον αιώνα η ανθρωπότητα να λύνει ακόμα τις διαφορές της με καταστροφικούς πολέμους, με βομβαρδισμούς αμάχων και με ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων κι άλλης μιας ισχυρής ομογενειακής κοινότητας, κ.τ.λ., συνθέτοντας μία εφιαλτική εικόνα.

Και τα ελληνικά και διεθνή συνεργεία Μ.Μ.Ε., σε άλλη φάση, συνεπικουρούντων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με απευθείας μεταδόσεις δεν αφήνου τίποτα να πέσει κάτω, φέρνουν μέσα στα σπίτια ολόκληρου του πλανήτη όλες αυτές τις επίκαιρες πτυχές των αγριοτήτων του ασύμμετρου ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ  μεταξύ των ορθοδόξων της Ρωσίας εναντίον των ορθοδόξων της Ουκρανίας..

Λέτε, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να Τον φώτισε ο Ύψιστος  να προβλέψει από το 2018 για όλα αυτά τα μελλούμενα-σημερινά καταχθόνια  σχέδια γεγονότων και συνέπραξε  με τον μητροπολίτη Κιέβου κ.κ. Φιλάρετο να καταστεί Αυτοκέφαλος η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός του Ρωσικού Πατριαρχείου;

Για το Κρεμλίνο του Πούτιν του αυτοκρατορικού μεγαλοϊδεατισμού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως γενικότερα η θρησκεία, ήταν και παραμένει πολύτιμο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και γεωπολιτικά προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Πάντως, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία την Κυριακή της Ορθοδοξίας έχει μεν συμβολική σημασία αλλά λαμβανομένης υπ΄ όψη της συγκυρίας μπορεί να προβληθεί ακόμη περισσότερο η οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου. Ήδη, ο σουλτάνος Ερντογάν από τοπική εκκλησία των ελληνορθόδοξων την ανέφερε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο Ορθοδοξίας, αναβαθμίζοντας συγχρόνως και την Τουρκία, ως Έδρα Της την Πόλη, όπως τα καταφέρνει, όποτε την συμφέρει, γενικώς με τον γεωστρατηγικό της χώρο και όχι μόνο.

Αλλά με την ευκαιρία ας προσομοιάσουμε, όπως πάντα, με τα καθ΄ ημάς.. Τούτες οι συγκλονιστικές ανταποκρίσεις δεν μπορούσαν να μην μας θυμίσουν να ανατρέξουμε στους δικούς μας μπαρουτοκαπνισμένους επαγγελματίες εικονολήπτες-ήρωες που  είχαν διακτινιστεί μέσα σε διασταυρούμενα πυρά  για να απεικονίζουν τις πολυπληθείς πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής μας.. και τότε μονοπωλιακά σε εποχές χωρίς το Διαδίκτυο.. Τόσον ο Πωλ Βιτωρούλης ανταποκριτής των μεγαλύτερων ειδησηογραφικών και τηλεοπτικών μέσων της Αμερικής, ιδιοκτήτης εστιατορίου και Γενικός Διευθυντής σε Ελλάδα και Κύπρο της εταιρείας Forever Living Products..(ο πατέρας του Γεώργιος Βιτωρούλης βάπτισε με το αίμα της Νίκης, την ίδια Άγια Ημέρα της Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου, 1944, στον Ιερό Βράχο των Μενετών)..

Όσο  και ο Μανώλης Δημελλάς του ΜEGA, έχει καλύψει από το 1992 κορυφαία ειδησεογραφικά γεγονότα απ΄ όλο τον κόσμο, πρ. δυναμικός Πρόεδρος των Απανταχού Μενεδιατών Αττικής “η Κοίμησης της Θεοτόκου”, αξιόμαχος δημοσιογράφος και Διευθυντής  του άλλοτε έγκυρου έντυπου και τώρα ηλεκτρονικού τύπου  “Καρπαθιακά Νέα”.. Μαζί με την δίδυμη ηλεκτρονική εφημερίδα της  μοναδικής Καλλιρρόης Γεωργίου-Μανωλάκη, από τις Μενεταίς,  απότοκος του πρωτοπόρου πατρός της γιατρού Γιώργου Μιχαήλ Γεωργίου της αρχαιότερης καρπαθιακής εφημερίδας “Η Καρπαθιακή”, λαογράφου του πρώτου τόμου “Καρπαθιακά” και μεταπολεμικά πρωτοοργανωτή της μενεδιάτικης και της παγκαρπαθιακής παροικίας της Αττικής.. Και οι δύο “Η.Ε.” αποτελούν σήμερα στολίδια αντικειμενικής και έγκυρης δημοσιογραφίας της Καρπάθου και της Κάσου, προσφέροντας ΑΜΕΣΑ ΒΗΜΑ στις όποιες αναφορές της καρπαθο- κασιωτικής, δωδεκανησιακής διασποράς και όχι μόνο, την προβολή, την προώθηση και την σημαντική επιρροή για την πολυπαραγοντική πρόοδο των νησιών μας. Π. Βιτωρούλης και Μ. Δημελλάς, λοιπόν, “άοπλοι-επαναστάτες” ρισκάροντας τις ζωές τους, σκαπανείς με  πολύ πλούσιο υλικό από τις αποκλειστικές εικόνες τους μέσα από τα πεδία των μαχών, και από τα ιστορικά, κ.τ.λ. ντοκυμαντέρ και από τα συγγραφικά τους έργα  γράφουν την νέα αγωνιστική ιστορία, αντάξια τέκνα των επαναστατών των Μενετών, της Καρπάθου, της Δωδεκανήσου.. Μόνον αυτοί μπορούν να καταλάβουν τις σημερινές και όχι μόνο εφιαλτικές συρράξεις και να μπούνε στο πετσί των σημερινών πολεμικών ανταποκριτών στο μακελειό Ρωσίας- Ουκρανίας.. για να μπορούμε εμείς,   μαζί με ολόκληρη την ανθρωπότητα, απλά να παρακολουθούμε από μακριά με κομμένη την ανάσα.

Μια που αναφερόμαστε στα ρωσοουκρανικά, δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης  των πρωτοπόρων Δήμου Κάσου και της Κοινότητας Όθους (μονάδα ο κοινοτάρχης Μ. Ι. Χαψής) και του συλλόγου  “Εργασία και Χαρά” που συγκέντρωσαν τρόφιμα και φάρμακα για τα πολύπαθα θύματα του ουκρανικιού πολέμου.

Ιδιαίτερη μνεία επιβάλλεται, μιας  που αναφερόμαστε “στους άοπλους ήρωες-επαναστάτες” των νεοκαρπαθίων, στον γιατρό Δημήτρη Κωνσταντινίδη με ευγενικές ρίζες από το Όθος και από το Απέρι και από τις Μενεταίς, “τρισυπόστατος”.. λέτε και γι΄ αυτό είναι και πολυδιάστατος και στις δραστηριότητες του σαν “καλού Σαμαρείτη”; Και σαν σύμβουλος στον Δήμο.. και σαν ηγέτης του “Συλλόγου  του” στο Όθος.. και σαν γιατρός στο Νοσοκομείο μας..(όπως εξάλλου και όλο το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας) έχει επισκεφθεί και εμβολίασε όλους τους ηλικιωμένους του νησιού.

Πιστεύω του αξίζουν πολλά εύσημα και του ευχόμαστε  να του δίνει ο Ύψιστος δύναμη και κουράγια για να συνεχίζει να προσφέρει το θεάρεστο κοινωνικοπατριωτικό του έργο στο Όθος και στο νησί μας. Η γηραιά Ήπειρος μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους ξένοιαστη ότι εξασφάλισε πλέον  την οικονομική της άνθηση, την ειρήνη και την ησυχία της,  άφησε την καθολικής της ασφάλεια στα χέρια των εκτός. Σε αυτόν τον νέο, πιο επικίνδυνο κόσμο, τα πιο μεγάλα κράτη του πλανήτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, με ενιαίες, κεντρικές κυβερνητικές διοικήσεις) είναι περισσότερο θωρακισμένα και ικανά να απορροφούν εξωτερικά σοκ. Πολιτικά και αμυντικά ανίσχυρη, όπως έδειξε και η ουκρανική κρίση, η Ε.Ε. κινδυνεύει να συμπιεστεί ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες ΗΠΑ και Κίνα, εκτός εάν αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων ως αυτόνομη, ισχυρή παγκόσμια δύναμη, “Δόγμα Μακρόν”, ένα μεγάλο ΑΝ.. Πάντως, εμείς ξαναυπογραμμίζουμε την πεποίθησή μας ότι η μεν Ρωσία ο γίγαντας-η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση που εκτείνεται από τα Ουράλια μέχρι την άλλη άκρη στο Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν έπρεπε να μπεί σε απρόβλεπτες περιπέτειες για να προσαρτήσει μερικές χιλιάδες αχρείαστα χιλιόμετρα παραπάνω..

Η δε Ε.Ε. παραμερίζοντας να κρατάει τις ηγεμονικές προσεγγίσεις   να δεχθεί να ενταχθούν στους κόλπους της, κατά αρχάς, σαν διασυνδεδεμένα μέλη της την Ουκρανία, την Ρωσία, την Σουηδία, την Φινλανδία, την Μολδαβία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, όντες όλοι ευρωπαίοι και αλληλοεξαρτώμενοι ανατολικοί, δυτικοί και νότιοι..

Με την χώρα μας να θέτει εξ αρχής όρους στις επεκτατικές βλέψεις και των βόρειων γειτόνων μας.  Πάντως και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ακούγοντας τις ξάστερες φωνές των αμερικανών και των ευρωπαίων, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούν  στον ουκρανικό πόλεμο για να μην εξελιχθεί σε ανάφλεξη τρίτου παγκόσμιου πολέμου, θα έπρεπε ευθύς εξ αρχής να προχωρήσει, άμεσα πάση θυσία, σε διαπραγματεύσεις για να αποφύγει τις εκατόμβες νεκρών συμπατριωτών του.. ξέροντας ότι από μόνη της η Οκρανία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την υπερδύναμη Ρωσία και όχι να ζητάει  εκ των υστέρων από τους ρώσους να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά και μέσα στα ακραία δράματα του λαού του. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος-“αγρίμι” είναι ο μελύτερος εχθρός ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό  και στον συνάνθρωπό του και ενάντια στο φυσικό του περιβάλλο..

Ευχόμαστε να επικρατήσει η πανορθόδοξη αλληλεγγύη, που έχει αφήσει τους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς μόνους τους, χωρίς καμίαν παρέμβαση, να παίζουν τα πολεμοχαρή παιχνίδια τους. Αυτά έχει η επικαιρότητα και ειδικά όταν η ανθρωπιστική, κοινωνική, οικονομική, κ.τ.λ. κρίση  επεκτείνεται πολύ πέρα από τις εμπόλεμες χώρες που φτάνει με μεγάλη ένταση διαφοροτρόπως μέχρι και τα δικά μας μέρη.. με τον επικείμενο φόβο των πρωτοφανών συνεπειών του πολέμου στους ευρωπαίους πολίτες και στην τουριστική μας βιομηχανία να βρίσκεται σε αμηχανία και από την Ρωσία και την Ουκρανία να μηδενίζονται τα ταξίδια αναψυχής.

Το προηγούμενο άρθρο κατέληξε στην μέση μόνον σαν ένας ενδεικτικός πρόλογος παράθεσης ελαχίστων επισήμων στοιχείων, γεγονότων, ομιλιών,  βιβλιογραφίας, κ.τ.λ., από τα μύρια όσα, που έχουν ήδη επισημοποιήσει παντοιωντρόπως και ως κοιτίδα-Αγία Λαύρα της παγκαρπαθιακής Επανάστασης τον Ιερό Βράχο της Παναγίας των Μενετών και ως την 25η Μαρτίου, την 5η Οκτωβρίου, 1944. Και όλα αυτά τα πλατιάσματα, γιατί όπως πάντα θα υπάρχουν οι ακραίοι τοπικιστές, οι κλεπταποδόχοι, οι παραχαράκτες της ιστορίας αλλονών δόξας έργα..

Και τίθεται το εξής βασανιστικό ερώτημα πως γίνεται 77 χρόνια μετά, έστω ελάχιστοι ανιστόρητοι καρπάθιοι, να βρίσκοναι ακόμα σε διάσταση, διχασμένοι στο ένα και το πιο σημαντικό μέρος χρονικά και τοπικά της πιο ιστορικής διαδρομής της Καρπάθου.. αδιανόητο!!

Είναι καιρός σαν Κάρπαθος, σαν καρπάθιοι και σαν χωριά να κυτάμε ψηλά, με ακμαία πίστη στις απεριόριστες δυνατότητες σαν την αδελφή νήσο Κάσο. Οι γείτονες κασιώτες ενωμένοι και μονιασμένοι κατώρθωσαν αυτό πραγματικά που τους αξίζει.

Η Κάσος, το πιο κατάλληλο παράδειγμα προς μίμηση, παρόλο που κατατάσσεται σε ένα από τα πιο μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας με τις ενιαίες, τις επίμονες προσπάθειες του συνόλου, των απανταχού κασιωτών πέτυχαν να φέρουν εις πέρας την πλήρη αναγνώριση και καθιέρωση από όλες τις αρμόδιες Αρχές  με το πιο τιμητικό προσωνύμιο ως “ΗΡΩΙΚΗ ΝΗΣΟΣ ΚΑΣΟΣ.”.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές  και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄ αυτό το αξιοζήλευτο έργο τους, προτάσσοντες ομόφωνα το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ως πανελλήνιας εμβέλειας εμβληματικό γεγονός..Κάσος, Κάρπαθος πολύ κοντά σε όλα, βίοι παράλληλοι, αλλά ίσως με σοβαρότατη ειδοποιό διαφορά με την Κάσο  η απόσταση αναπνοής απ΄ όλα τα χωριά της, σαν ένα μεγάλο χωριό της Καρπάθου.. όπως π.χ. την Όλυμπο,  που σε πολλά ήθη και έθιμα, γλέντια, κτηνοτροφία, κ.τ.λ. προσομοιάζουν.

Δυστυχώς, τα απ΄ αιώνων βαθιά τοπικιστικά σύνδρομα των δέκα χωριών της Καρπάθου, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα,  δεν μπορούν να εκλείψουν με μια μονοκονδυλιά άνωθεν για “ενιαίο” Δήμο και τα χωριά επί ξύλου κρεμάμενα να επιβιώνουν σχεδόν από μόνα τους, σαν πνιγμένα που προσπαθούν να πιαστούν από τα μαλλιά τους, που δεν τους απέμειναν..  Όχι, βέβαια, αιθεροβάμωνες αλλά και με τις πλουσιοπάροχες εφεδρείες-μαγιές των προγόνων μας αλλά και με τον δυναμισμό των νεοκαρπαθίων σε όλα τα επίπεδα  ενωμένα να προβληθούν του κάθε χωριού οι απεριόριστες υπεραξίες, που δυστυχώς,  μέχρι τώρα διχασμένοι, παραμένουν εν υπνώσει, όλοι μοναχικοί.. ενώ θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι μαζί ηγεσίες και λαός στην καθιέρωση των υψηλών στόχων κάθε χωριού.

Όπως προς το παρόν, εκ του προχείρου οράματος, π.χ. για την  Όλυμπο να αναδειχθεί, σαν παγκαρπαθιακή, πανδωδεκανησιακή, και εάν είναι δυνατόν και ως “Εορτή Πανελλήνιας Πρωτεύουσας (Του Αρχαίου Και) Του Ζώντος  Λαογραφικού Πολιτισμού”, (πανελλήνια προβολή εβδομαδιαίας εορτής, στο άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν).. κ.τ.λ., κ.τ.λ. Μ.Ε.Ρ.Ρ. 15-3-2022.

ΣΗΜ. Τελειώνοντας  πάνω στα “πολιτιστικά μας οράματα”, πως θα μπορούσε να προβληθεί και να αξιοποιηθεί το ολυμπίτικο πολιτιστικό  αφήγημα, ακούγεται, κεραυνός εν αιθρία, άλλη μια “κανονιά” ακριβώς στην καρδιά των καρπαθίων, εκεί που πονάμε περισσότερο, χειρότερη από τις ουκρανικές..

Καλά, η απρόσμενη εξαίρεση του κορυφαίου πολιτιστικού κεφαλαίου των νησιών μας της Καρπάθου και της Κάσου από τις εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνης, μέσα στην Ρόδο, για την διάθεση 42.500  εκατ. ευρώ για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος επτά άλλων νησιών θα μπορούσε ΙΣΩΣ να θεωρηθεί αναμενόμενη..

Αλλά  η απροσδόκητη έκπληξη  είναι προτού καν τα ανακοινώσει ή έστω μετά δεν βρέθηκε κανένας καρπάθιος ή δωδεκανήσιος αρμόδιος να ξεσηκωθεί για αυτήν την ανιστόρητη παράλειψη;  Εμείς πιστεύουμε καλά κάνει η κ.  Υπουργός  γι΄αυτά τα 7 νησιά με τα σαρανταδυόμισυ εκατ. ευρώ αλλά είναι  σταγόνα στον ωκεανό  και από τα περί τα 72 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων προς την χώρα μας και από τα τα 18 δισ. ευρώ που η πολιτεία ζει και εισπράτει κάθε χρόνο  από τον τουρισμό, ενώ η πολιτιστική δύναμη και η επιρροή και των νησιών μας παραμένει ο κυρίαρχος τροφοδότης τους.

Σήμερα,  δεν θα θέλαμε να απαριθμήσουμε μία προς μία όλες τις απειράριθμες σειρήνες-έργα και των δύο νησιών μας, ελπίζουμε αναλυτικότερα στα επόμενα. Οπωσδήποτε τα αρχαία κτιστά κλέη πρωτεύουν αλλά πιστεύουμε είναι τεράστιο λάθος και απογοήτευση να διαγράφεται με τόση ευκολία και η άλλη σημαντική όψη του δημογραφικού- κοινωνικού- οικονομικού  τουριστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, η διατήρηση και η επικοινωνία με την μοναδική ζώσα πολιτιστική και παραδοσιακή κληρονομιά της Καρπάθου και της Κάσου, που οσονούπω “ξεψυχάει” και ελλείψει κρατικών και δημοτικών πόρων και από “τα διχαστικά απόνερα” του Δήμου μας.

Τόσον οι πλούσιες αρχαίες όσο και οι πρόσφατες προγονικές και οι ζωντανές παρακαταθήκες, ενιαίες, θα πρέπει να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της τωρινής και της μελλοντικής πολιτιστικής-παραδοσιακής μας ατζέντας και όχι η μονομέρεια της κ. Υπουργού.. Πιστεύουμε είναι μεγάλο λάθος και απογοήτευση να διαγράφουν με τόσην ευκολία το πολιτιστικό-παραδοσιακό μέγεθος των νησιών μας που χρειάζονται επειγόντως την ομόθυμη συμπαράσταση, που οσονούπω “ξεψυχάει” και ελλείψει κρατικών και δημοτικών πόρων και από “τα διχαστικά απόνερα” του Δήμου μας.. σε κρίσιμες πολεμικές εποχές και παγκοσμιοποιημένου οδοστρωτήρα.. Δεύτερη “κανονιά”, πιος το περίμενε.. άφησαν εκτός τοπικών παραγωγών και τοπικής γαστρονομίας τα δύο νησιά μας, που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό μας.  Μόνον άλλα 4 νησιά “αξίζουν” κατά τους “αρμόδιους” για να εκπροσωπήσουν σε διεθνή διαγωνισμό του World Food Gift Challenge 2022, τα αντίστοιχα προϊόντα παραγωγών.. Είμαστε άξιοι της τύχης μας..