Cook Like A Karpathian! Νέα ιστοσελίδα για την παραδοσιακή και σύγχρονη μαγειρική της Καρπάθου

Cook Like A Karpathian! Νέα ιστοσελίδα για την παραδοσιακή και σύγχρονη μαγειρική της Καρπάθου

του Μανώλη Δημελλά

…Μαγειρεύετε σαν Καρπάθιοι σημαίνει να μαγειρεύετε με πάθος, μεράκι (ψυχή) κι αγάπη. Το μαγείρεμα δεν είναι μόνο μια έκφραση αγάπης, αλλά γίνεται το μέσο για την ένωση των μελών της οικογένειας και τη δημιουργία ανεκτίμητων στιγμών. Στόχος μου είναι να βοηθήσω στη διατήρηση αυθεντικής καρπάθικης κουζίνας, των παραδόσεων και των εθίμων, ενώ ταυτόχρονα μοιράζομαι μοντέρνα πιάτα και υγιεινές συνταγές. Ελπίζω να εμπνεύσω αγάπη για το φαγητό και να σας ενθαρρύνω να δημιουργήσετε τις δικές σας οικογενειακές παραδόσεις μαγειρικής με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Χρυσοβαλάντου Ειρήνη Λαγωνικού (Chrissy Lagonikos)

 

 

Η Χρυσοβαλάντου Ειρήνη Λαγωνικού έφτιαξε μια νέα φρέσκια κι όμορφη ιστοσελίδα για την Κάρπαθο. Μια σελίδα που δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Πρόκειται για την Cook Like A Karpathian! Μια σελίδα με θέμα τις παραδοσιακές συνταγές της Καρπάθου και μέσα από αυτή η δημιουργός της μας προτείνει να…μαγειρέψουμε σαν Καρπάθιοι!

 

  • Ας γνωρίσουμε λοιπόν την Καρπαθιά που βρίσκεται πίσω από τη σελίδα Cook Like A Karpathian!

«Οι γονείς μου είναι ο Ηλίας και η Άννα Σαρρή. Είμαι από το χωριό Όθος και Βωλάδα. Ο παππούς και η γιαγιά μου είναι ο Ηλίας και Μαρία Βασιλαράκη. Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα και διδάσκω σε δημοτικό σχολείο, εδώ στην Αμερική, έχω τη δευτέρα δημοτικού. Γεννήθηκα εδώ, στην Αμερική, αλλά μεγάλωσα στην Κάρπαθο , με έφεραν η γονείς μου όταν ημουν μικρό κοριτσάκι 9 ετών, και σπούδασα  Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Συνεχίζω τις σπουδές μου εδώ και κοντεύω να πάρω το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα στην Εκπαίδευση. Παντρεύτηκα το 2012 το σύζυγο μου Θεόφιλο Λαγωνικό. Έχει καταγωγή από το Όθος, και μαζί έχουμε μια κορούλα, την Άννα”.

 

  • Χρυσοβαλάντου πια είναι η αιτία που σε έκανε να φτιάξει αυτή την ιστοσελίδα;

“Άρχισα την ιστοσελίδα μου, Cook Like A Karpathian, για να συνεχίσουμε τις παραδόσεις και να μοιραστώ με όλους τις παραδοσιακές Καρπάθικες συνταγές μου με όλο τον κόσμο. Αλλά ειδικά για μας, τους ξενιτεμένους, που θέλουμε να κρατήσουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα μας στην ξενιτιά. Ερχόμαστε κάθε καλοκαίρι στην Κάρπαθο. Και μας λείπει η Ελλάδα πολύ. Γί´αυτό και δημιούργησα αυτήν την ιστοσελίδα, γιατί η νεολαία και η νεότερη γενιά θέλουν να μάθουν να μαγειρεύουν καρπάθικα”! 

  • Οι απόδημοι Καρπάθιοι κρατούν τα έθιμα; είναι πιο ζεστοί με τις ρίζες τους; Πια είναι η άποψη σου από την κοινότητα που ζεις ;

“Σαν ξενιτεμένοι, έχουμε μεγάλη περηφάνια για το νησί μας, τις παραδόσεις του τόπου μας, τα έθιμα μας. Και τα συνεχίζουμε εδώ, στην ξενιτιά , για τα παιδιά μας. Έχουμε συλλόγους και προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις παραδόσεις και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σαν Ελληνόπουλα αλλά ιδιαιτέρως Καρπαθάκια”.

 

  • Η πανδημία σας έχει επηρεάσει; Έχει αλλάξει κάτι από τον τρόπο που σκέφτεστε για το νησί;

Έχουμε μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας ειδικά επειδή είμαστε μακριά! Τώρα με την πανδημία μας φαίνεται λες και είμαστε ο Οδυσσέας και προσπαθούμε να πάμε πίσω στον τόπο μας και έχουμε δοκιμασίες και τρικυμίες που μας εμποδίζουν να πάμε πίσω στον μαγικό μας τόπο.

Τα Καρπαθιακά Νέα εύχονται καλή επιτυχία στην προσπάθεια της Χρυσοβαλάντου ΕΙρήνης. Εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά, θα στηρίξουμε τον αγώνα, θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τις προτεινόμενες συνταγές.

Μη ξεχάσετε να κάνετε μια πρώτη επίσκεψη για ένα κέρασμα από τη σελίδα:

https://cooklikeakarpathian.com