ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Οικονομική ανάπτυξη ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ;

ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Οικονομική ανάπτυξη ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ;

του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση

Πριν από πέντε σχεδόν χρόνια, διαβλέποντας τη χρησιμότητα της εύκολης διακίνησης χρήματος στην τουριστική ανάπτυξη του απομακρυσμένου τόπου μας, ενήργησα, σε ιδιωτική βάση, και σε συνεννόηση με την εταιρία διαχείρησης του δικτύου Euronet Α.Τ.Μ., κατέστη εφικτό να εγκατασταθεί ένα μηχάνημα Αυτόματης Χρηματικής Ανάληψης (Α.Τ.Μ.) στην πλατεία Γιάννη Κ. Λύρα στο Διαφάνι. Να σημειωθεί ότι στο Διαφάνι λειτουργούν περί τις τριακόσιες (300) κλίνες κατανεμημένες σε ποικίλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θερινού τουρισμού και πάνω από δέκα (10) επιχειρήσεις εστίασης συνολικής δυναμικότητας 500 τραπεζοκαθισμάτων.
Θα πρέπει επιπλέον να διευκρινήσω ότι η εταιρία Euronet ΑΤΜ είναι θυγατρική της Euronet World wide, Inc (NASDAQ: EEFT) που ιδρύθηκε το έτος 1994, εδρεύει στο Leawood του Kansas και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παρόχους Δικτύων ΑΤΜ παγκοσμίως, διαθέτοντας το Δίκτυο με τη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά σε 18 χώρες ανά την Ευρώπη.


Στην Ελλάδα έχει εγκατεστημένα 450 ΑΤΜ που βρίσκονται σε όλες τις κύριες τουριστικές περιοχές, όπως Αθήνα, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιόνια Νησιά, Σποράδες, Χαλκιδική, Πελοπόννησος και αποδέχονται όλες τις διεθνείς κάρτες Euronet.
Από την πρώτη ώρα που εγκαταστάθηκε το τόσο χρήσιμο αυτό μηχάνημα στη θέση του, σε ενοικιασμένο χώρο δημοτικής ιδιοκτησίας δίπλα στην επιχείρησή μου (Ξενοδοχείο “ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ” & Εστιατόριο-Καφέ-Μπαρ “ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ”), άρχισε ένας ακατανόητος πόλεμος από ορισμένους στενών οριζόντων συμπατριώτες, κάποιοι από τους οποίους εμπλέκονται -αν είναι ποτέ δυνατόν- και στον χώρο του τουρισμού…
Αφού μπόρεσα να κρατήσω μέχρι σήμερα, με νύχια και με δόντια, το μηχάνημα στην υπηρεσία του τουριστικού ρεύματος της Βόρειας Καρπάθου, παρά την περιορισμένη χρηματική κινητικότητα που παρουσιάζει, σήμερα μόλις ενημερώθηκα ότι μετά από τις συνεχιζόμενες, άσκοπες στην ουσία τους, καταγγελίες διαφόρων προσώπων προς τις αρχές, η εταιρία αποφάσισε να το μετακινήσει σε άλλη περιοχή του νησιού μεγαλύτερης οικονομικής αποδοτικότητας. Όπως ακούγεται θα καταλήξει στην περιοχή Λευκού Μεσοχωρίου!
Είναι τέτοια η απογοήτευση των ανθρώπων της Euronet Α.Τ.Μ. που αν και προσφέρθηκα να παραχωρήσω τον απαιτούμενο για την εγκατάσταση του μηχανήματος χώρο δωρεάν, εκείνοι επέμειναν στην απόφαση της αφαίρεσής του. Αναρωτιέμαι αν αυτή η εξέλιξη θα ικανοποιήσει επιτέλους τους χρονίως καταγγέλλοντες και αν πιστεύουν ότι πρόκειται η κίνηση αυτή να βοηθήσει τον τόπο. Οφείλουν να ξέρουν οι απερίσκεπτοι και μικρόνοες αυτοί συμπατριώτες, τα ονόματα των οποίων καλώς γνωρίζω και αν χρειατεί θα τα δημοσιοποιήσω, ότι με τέτοιες πράξεις μόνο την οπισθοδρόμιση του ήδη ταλαιπωρημένου τόπου μας πετυχαίνουν.
Δεν θα έπρεπε όμως μπροστά σ’ αυτά τα συμβαίνοντα να κινητοποιηθούν όλοι οι υγειώς σκεπτόμενοι τοπικοί τουριστικοί επιχειρηματίες και ιδίως ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, ώστε να αποτραπεί η δυσάρεστη για όλους μας αυτή προοπτική; Άραγε θα μπορούσε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα να θεωρηθεί ζήτημα προσωπικό;
Και πέραν αυτών ποια είναι η αντίδραση του Δημάρχου Καρπάθου Γιάννη Θ. Νισύριου, του Αντιδημάρχου Βορείου Καρπάθου Νίκου Κ. Νταή και του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλία Β. Παπαηλία απάντων τουριστικών επιχειρηματιών; Νομίζουν άραγε ότι με την απάθεια τους μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις θα βοηθήσουν τον τόπο να προχωρήσει;
Εκείνο που δε θα πρέπει να διαφεύγει κανενός είναι ότι στο τέλος καθείς θα κριθεί κατά τα έργα του…