Νέο έργο για την Επανάσταση Καρπάθου από τον Δήμο Χατζηγεωργίου

Νέο έργο για την Επανάσταση Καρπάθου από τον Δήμο Χατζηγεωργίου
Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου (Δήμος) είναι ο ερασιτέχνης ζωγράφος που αποτύπωσε την Επανάσταση της Καρπάθου στον καμβά του!
Το 2019 ο Δήμος δημιούργησε ένα θαυμάσιο έγχρωμο λεύκωμα με τους πίνακες που φιλοτέχνησε ο ίδιος και είναι στη διάθεση όλων των Καρπαθίων, αφού ο καλλιτέχνης το προσέφερε δωρεάν, στη Μνήμη των γονέων του, στον Σύλλογο των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, για να το διαθέσει σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο κ. Χατζηγεωργίου, με τις εικόνες αυτές, έδωσε όψεις και λεπτομέρειες του Κινήματος της 5ης Οκτωβρίου 1944 με τον χρωστήρα της ζωγραφικής του δεξιοτεχνίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την Επανάσταση της Καρπάθου της «5ης Οκτωβρίου 1944»  υπάρχει σημαντική και πλούσια βιβλιογραφία, με κορυφαίο το πολυσέλιδο έργο του αείμνηστου συμπατριώτη μας  νομικού και διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Αντ. Μελά. Το έργο αυτό έχει τίτλο «Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου: 5 Οκτωβρίου 1944», και εκδόθηκε από την Πρώην Κοινότητα Μενετών Καρπάθου το 2012. Όμως ο Δήμος Χατζηγεωργίου είναι ο πρώτος ζωγράφος που κατάφερε να μεταφέρει τις μνήμες στις δυο διαστάσεις και να ζωντανέψει τις ιστορίες που συχνά ακούμε στο νησί.
Να σημειώσουμε ότι τα έργα του Δήμου Χατζηγεωργίου για την 5η Οκτωβρίου 1944  προσωρινά φιλοξενούνται από τον Σύλλογο Απανταχού Μενεδιατών. Ο δημιουργός θα τα προσφέρει στο νέο μουσείο της αφιερωμένο στην Επανάσταση που σχεδιάζετι να γίνει στις Μενετές.
Για το τελευταίο του έργο με θέμα την 5η Οκτωβρίου ο Δήμος Χατζηγεωργίου έγραψε:
“Το πρώτο έργο μου το 2022…..
Έπλασα στο μυαλό μου, πως, πρέπει να ήταν εκείνες οι στιγμές του ξεσηκωμού ενός χωριού, για την ελευθερία του, τον πόθο του να βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας δίχως να το νοιάζουν οι συνέπειες μιας αποτυχίας των.
Έτσι θέλησα βάλω στον καμβά μια εικόνα χίλιες λέξεις με όλες τις εκφράσεις, τον ενθουσιασμό, τα χαμόγελα χαράς, δράσης και επαναστατικής ατμόσφαιρας, απ’ τα παιδιά μέχρι τους γεροντότερους.. Πίνακα αφιερωμένο στο χωριό μου, στους γονείς μου Βασίλειο & Ευδοξίας, στο νέο μουσείο που δημιουργείται για την πέμπτη Οκτωβρίου στις Μενετές……
Λάδι 160Χ110 ένα έργο που αξίζει σε όλους τους επαναστατημένους συγχωριανούς μου και όλων των Καρπαθίων συμπολιτών μου.. Δυστυχώς οι λεπτομέρειες τα χρώματα του έργου δεν μπορούν να αποδοθούν σωστά από κάμερα τηλεφώνου…”