«Ο ελεύθερος άνθρωπος», το βιβλίο της Άννας Μιχαήλ Γιαβάση

«Ο ελεύθερος άνθρωπος», το βιβλίο της Άννας Μιχαήλ Γιαβάση

 

 του Μανώλη Δημελλά

«Έρχεται κάποια στιγμή που η απλή καθημερινότητα δεν μας καλύπτει, που νιώθουμε πως λείπουν κάποια κομμάτια από το παζλ που λέγεται ζωή και τότε αρχίζουμε ν’ αναρωτιόμαστε…Ποιος είμαι; Από που έρχομαι; Πού πάω; Τι είναι τελικά αυτό που λέμε ζωή; Τι σημαίνει θάνατος; Εγώ ποιος είμαι, αυτός που βλέπω στον καθρέπτη ή μήπως αυτό που λέμε ψυχή; Τι είναι ψυχή;» Άννα Μιχαήλ Γιαβάση, “Ο ελεύθερος άνθρωπος”.

Με καταγωγή από την Κάρπαθο η συγγραφέας Άννα Μιχαήλ Γιαβάση αναμφίβολα αποτελεί έκπληξη, αφού είναι από τους λίγους Καρπάθιους που ανοίγουν δρόμους στον τομέα του μυστικισμού και της γιόγκα!

Μαθήτρια του Νικόλαου Μαργιωρή, η Άννα Μιχαήλ Γιαβάση ακολουθεί τα χνάρια του δασκάλου της και προσπαθεί να επι-κοινωνήσει τις αρχές και τις αξίες της διδασκαλίας του.

Ο φιλόσοφος και πνευματικός δάσκαλος Νικόλαος Ν. Μαργιωρής (1913-1993) υπήρξε μία σύγχρονη πνευματική μορφή. Δίδαξε ακατάπαυστα επί σειρά δεκαετιών ενώ συνέγραψε πλείστα μεταφυσικά και πρακτικά συγγράμματα. (Να αναφέρουμε εδώ ότι αν και δημοφιλής σε μερίδα του κοινού, το έργο του ασχολείται με τομείς που δεν έχουν αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα η οποία το κατατάσσει στην ψευτοεπιστήμη).

Το βιβλίο της Άννας Μιχαήλ Γιαβάση είναι αυτοβιογραφικό. Ένα τυχαίο γεγονός την κράτησε για λίγο καιρό στο σπίτι και έτσι της δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρει στο χαρτί όλα εκείνα που η ίδια βίωσε και την οδήγησαν στην αυτοανάπτυξη και την εξέλιξη, όπως η ίδια μας εξηγεί.

Είναι χωρισμένο σε είκοσι κεφάλαια, γραμμένο με τη γλώσσα της καρδιάς, είναι από εκείνα που μπορούν εύκολα να κατακτήσουν τον αναγνώστη, ανεξάρτητα με το εάν συμφωνούν ή όχι με την συγγραφέα.

Κάποια από αυτά είναι: «η γνωριμία με τον Νικόλαο Μαργιωρή», «η Κρίγια Γιόγκα», «η Ράτζα Γιόγκα», «Περι Κάρμα», «Μυστικισμός».

Για τους αμύητους οι λέξεις μπορεί να προκαλούν συνειρμούς, ίσως και να φέρνουν αναστάτωση. Όμως η συγγραφέας έχει φροντίσει να γράψει απλά και κατανοητά και να μας μεταφέρει την ανόθευτη εμπειρία της.

Δεν προσπαθεί να πείσει! Με απλά λόγια φωτίζει έναν άγνωστο στους πολλούς πεδίο, έναν εσωτερικό δρόμο, που μοιραία οδηγεί σε διαφορετικό κόσμο.

Θα σταθώ λίγο παραπάνω στον επίλογο γιατί εκεί συμπυκνώνεται όλη η γνώση. Σε πέντε μόλις σελίδες η Άννα Μιχαήλ Γιαβάση απαντά στις απορίες που σχηματίστηκαν από τα προηγούμενα κεφάλαια και κλείνοντας δίνει τον ορισμό του ελεύθερου ανθρώπου.

«Το ταξίδι είναι μαγικό», γράφει στο οπισθόφυλλο και συνεχίζει «με πολλές δοκιμασίες και εμπόδια που καλούμαστε να ξεπεράσουμε, θα νιώθουμε σαν να τραβάμε πέπλα που σταδιακά θα μας αποκαλύπτουν την αλήθεια της ύπαρξής μας. Όμως κάποτε θα έρθει η στιγμή που σαν άλλος Οδυσσέας θα φθάσουμε στην Ιθάκη μας, στην ένωση με την αληθινή μας υπόσταση. Το βιβλίο γεννήθηκε με όνειρο να μας βοηθήσει στο ταξίδι μας αυτό. Πάμε λοιπόν και… Καλό μας ταξίδι!!!»

«Ο ελεύθερος άνθρωπος» είναι το πρώτο της βιβλίο (εκδόσεις Φιλιππότη). Η συγγραφέας Άννα Μιχαήλ Γιαβάση έχει καταγωγή από τις Μενετές Καρπάθου. Είναι κόρη του Μιχαήλ Γιαβάση και της Μαρίας το γένος Σταματάκη. Επισκέπτεται συχνά την Κάρπαθο και μάλιστα στο ύψωμα πάνω από τις Μενετές έχει χτίσει ένα όμορφο ξοκλήσι, προς τιμή του Αγίου Δημητρίου.