Μια κουβέντα με τον κιθαρίστα Ηλία Οθείτη. Από την Κάρπαθο στις ΗΠΑ, στην παραγωγή ηχογραφημένων βιβλίων!

Μια κουβέντα με τον κιθαρίστα Ηλία Οθείτη. Από την Κάρπαθο στις ΗΠΑ, στην παραγωγή ηχογραφημένων βιβλίων!

 

  • Ηλία, πως ξεκινά η λατρεία σου για τη μουσική;

Η μουσική με προσέλκυσε από μικρό παιδί όταν ήμουν 8 χρονών στην Αυστραλία. Μια μέρα η δασκάλα μας στο σχολείο ρωτούσε όλα τα παιδιά αν θέλουν να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο και πιο ήταν αυτό. Εγώ είπα κιθάρα και ξεκινήσαμε μαθήματα στο δημοτικό σχολείο. Από τότε άρχισε η λατρεία μου για την μουσική και έπειτα για την ηχογράφηση και παραγωγή μουσικής.

 

  • Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τις πρώτες μουσικές εμπειρίες σου στο νησί;

Δεν ήταν και ευχάριστες οι πρώτες μουσικές εμπειρίες μου στο νησί γιατί όταν είχα έρθει μικρός από την Αυστραλία, δεν υπήρχε σχολή κιθάρας στην Κάρπαθο ούτε και άλλα παιδιά που να έπαιζαν μουσική. Όλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο το οποίο δεν με ενδιέφερε και πολύ. Έτσι αναγκαστικά έγινα αυτοδίδαχτος με βιβλία και με τα αυτιά μου. Έτσι, έμαθα θεωρία μουσικής και να διαβάζω και να γράφω νότες. Όταν μεγάλωσα λιγάκι στα 13, 14 μου, κατέβαινα απο τις Μενετές στα Πηγάδια κάθε Σάββατο πρωί και πήγαινα στου Μίμη Πανάρετου το χρυσοχοείο και μιλούσαμε για μουσική, παίζαμε μουσική και μου μάθαινε διάφορα ωραία πράγματα τα οποία μου έμειναν.

 

  • Πια ακούσματα έγιναν πρότυπα μέσα στο μυαλό σου;

Πάντα μου άρεσε περισσότερο η μουσική ροκ και αυτό είναι γιατί στην ροκ μουσική συναντάς κιθαρίστες και μουσικούς με τρελές ικανότητες στο παίξιμο και αυτό είναι κάτι που πάντα θαύμαζα. Επίσης η μελωδικότητα και ο ήχος της ροκ μουσικής πάντα μου άρεσε περισσότερο.

 

  • Είσαι επηρεασμένος από τη μουσική παράδοση της Καρπάθου; 

Αν και μου αρέσει η καρπάθικη μουσική και έχω παίξει κιολας καρπάθικα σε εκδηλώσεις, ακόμη δεν είμαι σίγουρος αν είμαι επηρεασμένος απο την καρπάθικη μουσική. Όμως συχνά συναντάω τον εαυτό μου να “μουρμουρίζει” και να σιγοτραγουδάει καρπάθικα τραγούδια και μαντινάδες.

 

  • Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από το νησί σου;

Βασικά όλα μου λείπουν από το νησί, φίλοι, συγγενείς, τα φαγητά, αλλά το περισσότερο, γεγονός ότι προς όποια κατεύθυνση και αν κοιτάξεις, βλέπεις θάλασσα και μέσα σε 5 με 10 λεπτά είσαι εκεί.

 

  • Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκες με την παραγωγή ηχογραφημένων βιβλίων κάτι που κάνει θραύση στο εξωτερικό. Μπορείς να μας περιγράψεις πως γίνεται;

Τα ηχοβιβλία είναι πάρα πολύ δημοφιλή στην Αμερική, την Αυστραλία και την Μεγάλη Βρετανία. Επίσης βγαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι συγγραφείς με νέα βιβλία. Είτε είναι λογοτεχνικά είτε μη λογοτεχνικά. Είναι πλέον της μόδας και τα ηχοβιβλία. Συνολικά το 2019 η γενική αγορά στα ηχοβιβλία κινήθηκε στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια και κάθε χρόνο μεγαλώνει η αγορά κατά 20%! Οπότε πλέον οι περισσότεροι συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι όταν εκδίδουν ένα καινούριο βιβλίο, είναι στάνταρντ ότι θα έχουν έκδοση σε ηχοβιβλίο, ebook, και φυσικό βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν τις πωλήσεις τους αφού πλέον μπορούν να απευθυνθούν και σε άλλο κοινό όπως ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν και προτιμούν να ακούνε το βιβλίο καθώς κάνουν δουλειές, καθώς είναι στο δρόμο για τη δουλεία ή άλλους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να διαβάζουν κτλ. Εμείς ασχολούμαστε με την παραγωγή άριστης ποιότητας ηχοβιβλίων.

Οι πελάτες μας είναι εκδοτικοί οίκοι βιβλίων από όλο τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία ακόμα και Dubai) αλλά και πάρα πολλοί ανεξάρτητοι συγγραφείς που μας βρίσκουν απο το google ή στόμα σε στόμα.

Συνεργαζόμαστε με πάνω από 150 ηθοποιούς και αφηγητές/ηθοποιούς (voice actors) οι οποίο επιλέγονται από τον πελάτη (συγγραφέα) μέσω της ιστοσελίδας μας www.e-AudioProductions.com. Ο συγγραφέας μπορεί να ακούσει δείγματα από τις φωνές των αφηγητών/ηθοποιών μεσα στην ιστοσελίδα μας και επιλέγει μερικούς που του αρέσουν για να είναι η φωνή του βιβλίου τους. Έπειτα, παράγουμε δείγματα του ηχοβιβλιού με αυτούς τους αφηγητές και ο συγγραφέας κάνει την τελική του επιλογή.

Όταν ο αφηγητής ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις και ο συγγραφέας το εγκρίνει, παίρνουμε τα ηχογραφημένα αρχεία στο στούντιο μας και αναλαμβάνουμε να καθαρίσουμε τον ήχο, να αφαιρέσουμε πράγματα όπως δυνατές αναπνοές και άλλους ήχους, κάνουμε μια ωραία μίξη ώστε να βελτιωθεί ο ήχος και να ακούγεται όχι απλά ωραία αλλά όσο πιο ωραία γίνεται. Και εκεί είναι που η δική μας επιχείρηση ξεχωρίζει από τις άλλες. Στην ποιότητα ήχου. Επίσης συνθέτω και προσθέτω μουσική στο ηχοβιβλίο όταν το πελάτης το ζητήσει. Ακόμη φτιάχνουμε και διαφημιστικά video trailers και αναλαμβάνουμε την έκδοση του ηχοβιβλίου σε πάνω από 40 ηλεκτρονικά καταστήματα. Ακόμη, κάνουμε παραγωγή ραδιοφωνικών σποτ, σύνθεση και παραγωγή μουσικής και ήχου και μίντια.

 

  • Τώρα μαθαίνουμε για τη νέα συνεργασία σου; Τι θα κάνεις;

– Πριν λίγους μήνες είχαμε αναλάβει την παραγωγή ηχοβιβλίου ενός δημοφιλούς τζαζ πιανίστα από την California, του John Novello. Ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και έτσι μας ανέφερε σε έναν άλλο επαγγελματία που ασχολείται με ταινίες και μουσική στο Hollywood, τoν Doug Stebleton, o οποίος έγραφε ένα νέο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας το οποίο το προορίζει και για σειρά στην τηλεόραση. Με πήρε τηλέφωνο και ήθελε να αναλάβω την παραγωγή του ηχοβιβλίου του με 2 αφηγητές απο την ιστοσελίδα μας και έναν άλλο οποίος είναι καλός του φίλος και είναι ο δημοφιλής ηθοποιός John Schneider. Έτσι μιλήσαμε στο τηλέφωνο και με τον John Schneider και κλείσαμε τη δουλειά. Ο John Schneider θα είναι ο κύριος αφηγητής, ωστόσο υπάρχουν ακόμη δύο αφηγητές, που παίζουν τους χαρακτήρες. Επίσης και σε ένα άλλο ηχοβιβλίο που δουλεύουμε τώρα, θα συμμετέχει και η Mariska Hargitay που παίζει στο Law & Order.

 

  • Οι επαγγελματικοί δρόμοι της Ελλάδας, για τον χώρο σου, σου επιτρέπουν να κάνεις σκέψεις επιστροφής η η Αμερική σε κρατά στην αγκαλιά της;

Οι λόγοι που ήρθαμε στην Αμερική δεν ήταν οικονομικοί ούτε επαγγελματικοί. Είχαμε ξεκινήσει την παραγωγή ηχοβιβλίων πριν λίγα χρόνια από την Κάρπαθο. Όλα γίνονται μέσω ίντερνετ. Όμως βέβαια είναι διαφορετικά όταν είσαι εδώ. Όλα γίνονται πιο εύκολα όσον αφορά επικοινωνίες και δημόσιες σχέσεις. Όχι δεν με κρατά στην αγκαλιά της η Αμερική αν και επαγγελματικά είναι καλύτερα εδώ. Κάποια στιγμή ναι θα επιστρέψουμε απλά δεν είναι ακόμη στο πρόγραμμα.

 

  • Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που βρίσκεσαι τώρα, πόσο εύκολα είναι για έναν δημιουργό να κάνει καριέρα;

– Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι όταν κάτι το κάνεις καλά και με μεράκι στην Αμερική υπάρχει μόνο ένας δρόμος και αυτός είναι άνοδος. Επίσης εξαρτάται από τον χώρο στον οποίο ασχολείσαι γιατί αν και πάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες για όλους, υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός. Οπότε είναι θέμα να ξεχωρίσεις και αυτό γίνεται όταν κάνεις κάτι καλά και με μεράκι, και με τη βοήθεια του Θεού όλα τα κομμάτια του παζλ είναι μπροστά μας.. Απλά πρέπει να τα ενώσουμε. Αυτό πιστεύω..

Μανώλης Δημελλάς Καρπαθιακά Νέα