Συνάντηση της Επάρχου Καρπάθου- ΗΝ Κάσου με τους προέδρους των κοινοτήτων για την ανεπιτήρητη βόσκηση

Συνάντηση της Επάρχου Καρπάθου- ΗΝ Κάσου με τους προέδρους των κοινοτήτων για την ανεπιτήρητη βόσκηση

 

Το Επαρχείο Καρπάθου-Ηρωϊκής Ν.Κάσου, θέλοντας να περιορίσει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικές εκτάσεις και οι περιουσίες των ανθρώπων από την ανεπιτήρητη βόσκηση, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους προέδρους των κοινοτήτων, ώστε να ενημερωθούν για το νέο νόμο που ισχύει, σχετικά με την επιβολή προστίμων στους παραβάτες-ιδιοκτήτες ζώων παραγωγικής σημασίας, που δεν συμμορφώνονται με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

 

Στις συναντήσεις αυτές, ο κάθε πρόεδρος κοινότητας, επισήμανε άλλη μία φορά, ότι η κατάσταση έχει φτάσει εκτός ελέγχου και ότι οι συμπολίτες μας, καθημερινά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές στην περιουσία τους.

 

Σε δεύτερη φάση, οι πρόεδροι των κοινοτήτων σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, που είναι αρμόδιο για την επιβολή του προστίμου, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους-κατόχους παραγωγικών ζώων στην εκάστοτε κοινότητα, ώστε να ενημερωθούν οι δεύτεροι, από τους γεωπόνους, για την ισχύουσα νομοθεσία και τον τρόπο εφαρμογής της.

Στην επόμενη και τελευταία φάση, αφού έχουν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα ξεκινήσει η επιβολή των προστίμων, δεδομένου ότι πρέπει να περιοριστεί το συντομότερο η ανεπιτήρητη βόσκηση των παραγωγικών ζώων (δηλαδή χωρίς την παρουσία του κτηνοτρόφου) και η ελεύθερη βόσκηση των ολιγάριθμων οικόσιτων ζώνω και πτηνών, που κυρίως εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας αγροτικής οικογενείας.

Η Έπαρχος Καρπάθου Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, συμμερίζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των συμπολιτών της με το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης των αιγοπροβάτων και προσπαθεί να βρει λύσεις, παρά τις αντιξοότητες και της δυσκολίες κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας. Το Επαρχείο θα στέκεται πάντα αρωγός και θα προσπαθεί με όλα τα έννομα μέσα που διαθέτει να αποκαταστήσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κτηνοτρόφων και πολιτών.

Δελτίο τύπου