ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΗ – ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ 

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΗ – ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ 

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΗ – ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ

 

Απεβίωσε: 29-3-2022

Η Καρπαθιακή Παροικία της Ρόδου σήμερα αποχαιρετά ένα εκλεκτό μέλος της, τη

ΜΑΡΙΑ ΜΗΝΑ ΚΩΣΤΗ σύζυγο του αείμνηστου ΜΕΛΕΤΙΟΥ(ΜΕΛΙΟΥ) Ν. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ.

Οι καμπάνες του Χριστού της Βαλαντούς και του Ιερού Ναού της Μητρόπολης στο Απέρι, χθες ήχησαν πένθιμα , για ν’ αναγγείλουν το θλιβερό άγγελμα του αιφνίδιου θανάτου της αγαπητής σε όλους μας συγχωριανής και συμπατριώτισσας .

Ο αιφνίδιος χαμός της γέμισε θλίψη και πόνο τις καρδιές όλων όσων είχαν την τύχη να γνωρίσουν την αποβιώσασα συμπατριώτισσά μας…

Υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου επί σειρά ετών… Με τη δυναμική παρουσία και τη δημιουργική συμμετοχή της, συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχία πολλών εκδηλώσεων και δράσεων του!..

« Η Μαρία του Μελιού», υπήρξε τότε η ψυχή του Συλλόγου μας και η προσφορά της υπήρξε ανεκτίμητη!.. Ήθελε πάντα να βλέπει το Σύλλογό μας να μεγαλώνει, να διατηρείται δυνατός και δραστήριος, κρατώντας τους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής των προγόνων μας!..

Με την απουσία της η Παροικία της Καρπάθου στη Ρόδο γίνεται φτωχότερη!.. Έχασε ακόμη μια δραστήρια και δυναμική Καρπαθιά, που αγαπούσε και πονούσε την Κάρπαθο!.. Έστω κι αν διέμενε στη Ρόδο τόσα χρόνια η καρδιά της χτυπούσε για το νησί μας!.. Ήθελε πάντα πρόθυμα να βοηθά και να συμπαραστέκεται στους συμπατριώτες, στους συγχωριανούς της Απερίτες, στους συγγενείς της!.. Όλοι έχουν από ένα καλό λόγο να πουν για την καλοσύνη, την ευγένεια, την αξιοπρέπειά και τη φιλοξενία της!..

Η Μαρία Μελετίου Καπετανάκη, γόνος εκλεκτής αρχοντικής οικογένειας από το Απέρι, πρωτότοκη κόρη της Δωροθέας από τη Βαλαντού και του Μηνά Κωστή, ιατρού από τη Βωλάδα (που απεβίωσε 75 χρονών). Σε νεαρή ηλικία ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε το λεβέντη και μερακλή Μελιό, δευτερότοκο γιο του γνωστού μεγαλοξενοδόχου της Ρόδου Νικολάου Γιάγκου Καπετανάκη, τέως Προέδρου του Συλλόγου μας και της Ευδοξίας Νικολάου Γεργατσούλη, από το Απέρι. Την ευτυχία τους συμπλήρωσαν σύντομα τα δύο αγόρια τους: ο Νίκος και ο Μηνάς…

Δυστυχώς η μοίρα ζήλεψε πολύ νωρίς την ευτυχία του αγαπημένου ζευγαριού και το 1987, τους χώρισε για πάντα, όταν ο πολυαγαπημένος σύζυγος της Μαρίας, Μελιός, ήταν μόλις σε ηλικία 52 ετών!..

Από τότε η Μαρία, σε πολύ νεαρή ηλικία ακόμα, ανέλαβε το τιμόνι της οικογένειας με το διπλό ρόλο: του πατέρα και της μητέρας και στάθηκε στύλος και κολόνα της οικογένειάς της!.. Αφοσιώθηκε, ως γνήσια Καρπαθιά μητέρα και φρόντισε με πάθος για την καλή ανατροφή και σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών της!.. Έζησε με ήθος κι αξιοπρέπεια και μεγάλωσε τους δυο γιους της με αρχές, αξίες και ιδανικά!..

Παράλληλα κουράστηκε κι αγωνίστηκε για την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία κι αποκατάσταση του κάθε παιδιού της!..

Έτσι έδωσε στην κοινωνία τα δύο άξια παιδιά της: το Νίκο, ξενοδόχο και το Μηνά, ιατρό. Μετά τους γάμους τους, είχε την ευτυχία να χαρεί τους 5 απογόνους, άξιους συνεχιστές της οικογένειάς της :

 από το Νίκο 2 εγγόνια (γιο και κόρη) και

 από το Μηνά 3 εγγόνια (2 κόρες κι 1 γιο).

Η Μαρία σαν άτομο υπήρξε μια αξιόλογη προσωπικότητα που έχαιρε εκτίμησης, τόσο από την κοινωνία της Ρόδου, όσο και από την κοινωνία της Καρπάθου…

Κοινωνική, φιλότιμη, καλόκαρδη, καλή φίλη, καλή Καρπαθιά, αξιαγάπητη από όλους τους συγγενείς, παιδιά, νύφες, εγγόνια, γονείς και φίλους. Υπήρξε η αγαπημένη των αδελφιών και των ανιψιών της…

Ο ξαφνικός αιφνίδιος θάνατος συγκλονίζει…

Ο πόνος βαθύς, δύσκολος ο παντοτινός αποχωρισμός!..

Τα πιο «Θερμά Συλλυπητήρια», εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου μας, στην οικογένεια και σε όλους τους συγγενείς, που βιώνουν σήμερα την οδύνη από την πρόωρη απώλειά της!..

Ευχόμαστε σε όλους την εξ ύψους παρηγοριά κι ο μεγαλοδύναμος Θεός να σας δίνει κουράγιο και δύναμη για ν’ αντέξετε τη δύσκολη αυτή δοκιμασία!..

Να είστε πάντα υγιείς και γεροί για να τιμάτε τη μνήμη της και

να είστε άξιοι συνεχιστές της ζωής της!..

Καλό παράδεισο κοντά στον Μελιό σου, αγαπημένη ξαδέλφη Μαρία !..

Καλή ανάπαυση!.. αγαπημένη μας συμπατριώτισσα και συγχωριανή!..

Η μνήμη σου ας είναι αιωνία!..

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η Γ.Γ. ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΡΓΑΤΣΟΥΛΛΗ- ΓΙΑΝΝΟΥΣΤΑ