Η επιστολή της Επάρχου προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως για το Γυμνάσιο Πηγαδίων Καρπάθου

Η επιστολή της Επάρχου προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως για το Γυμνάσιο Πηγαδίων Καρπάθου

Με αφορμή την χθεσινή την επικοινωνία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου Καρπάθου δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή που είχε στείλει στην υπουργό  Παιδείας η Έπαρχος Καρπάθου κ. Καλλιόπη Νικολαϊδου με θέμα  την αντιμετώπιση του προβλήματος Γυμνασίου Πηγαδίων Καρπάθου. Από τότε έχουν περάσει 17 μήνες και το πρόβλημα παραμένει. Απάντηση από την υπουργό δεν έχουμε διαβάσει, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει προοπτική για το κτήριο. Πέρα από τα ευχολόγια και τις κορώνες απουσιάζουν οι επίσημες προτάσεις που θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.

Έχει λοιπόν αξία σήμερα να ξανα-διαβάσουμε την αγωνία που αποτυπώνει η επιστολή της Επάρχου Καρπάθου- ΗΝ Κάσου για αυτό το θέμα.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο και στον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Κρητικό. Συγκεκριμένα:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ ,
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Επαρχείο Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου θεώρησα προτεραιότητά μου να απευθυνθώ προσωπικά σε εσάς .
Η ευαισθησία και η προσπάθειά σας για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός – μαθητικός κόσμος της χώρας μας, έγινε ήδη αισθητή σε όλους μας, κατά την διάρκεια της ολιγόμηνης παρουσίας σας, στον υπουργικό θώκο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το γεγονός αυτό, προσωπικά, με παροτρύνει να σας ενημερώσω για την κατάσταση που ταλανίζει και αμαυρώνει την εικόνα των σχολικών μονάδων στη Περιφερειακή μου Ενότητα Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου. Το πρόβλημα αφορά το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Το Γυμνάσιο Πηγαδίων Καρπάθου, η μεγαλύτερη σχολική μονάδα της Καρπάθου, συστεγαζόταν με το ΕΠΑΛ Καρπάθου σε ένα σύγχρονο κτίριο στην πρωτεύουσα του νησιού, επαρκώς εξοπλισμένο.(διαδραστικούς πίνακες, σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής και μια δανειστική βιβλιοθήκη με ανεκτίμητης αξίας βιβλία.)
Το εν λόγω κτίριο, μετά από διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών, εξαιτίας προβλημάτων που προέκυπταν καθημερινά από την κατασκευή του και έλλειψη συντήρησής του, κρίθηκε ακατάλληλο για τη συνέχιση της λειτουργίας του .
Σήμερα παρουσιάζει μια εικόνα πλήρους και ανατριχιαστικής εγκατάλειψης. Και γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί το σχολείο να παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟ όταν συμβαίνουν τα εξής:
1.Το πρόβλημα το γνωρίζει η ΚΤΥΠ.
2.Έχει εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης από την ΜΟΜΚΑ.
3. Oi διαμαρτυρίες για το κλείσιμο του Γυμνασίου συνεχίζονται.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι στην αυλή αυτού του εγκαταλειμμένου κτιρίου έχουν τοποθετηθεί 13 προκατασκευασμένες ασφυκτικές αίθουσες και εκεί σήμερα κάνουν τα παιδιά το μάθημά τους.(!)
Πόσο άδικο αλήθεια…. Μπροστά στα μάτια τους, ακριβώς απέναντί τους, ένα σχολείο καταρρέει και εκείνα να προσπαθούν μέσα σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα να ζήσουν, να ονειρευτούν…
Κυρία Υπουργέ,
Τα μικρά νησιά της πατρίδας μας, ανάμεσα σε αυτά και η Κάρπαθος, προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή. Και αλήθεια, πως κρατιέται ένας απομακρυσμένος τόπος ζωντανός όταν « δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων».
Σας παρακαλώ, όπως δικαιολογήσετε τη συναισθηματική φόρτιση του λόγου μου, γιατί και με την ιδιότητά μου ως Καθηγήτρια Φιλόλογος στο νησί μου, έχω βιώσει το πρόβλημα που σας περιέγραψα και ανησυχώ ιδιαίτερα,
Κλείνω τη σύντομη επιστολή μου, με την βεβαιότητα ότι
εσείς η ίδια προσωπικά θα δώσετε λύση και πολύ γρήγορα, οι μαθητές της Επαρχίας μας θα γίνουν κοινωνοί των νέων δεδομένων που θέλετε να εφαρμόσετε στην εκπαίδευση
Ταυτόχρονα, όμως, σας προσκαλώ στο νησί μας , όποτε εσείς θελήσετε, θα είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά.
Με εκτίμηση,
Η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωϊκής Ν. Κάσου
Καλλιόπη Νικολαΐδου