Εξοικονομώ 2021 : Ένα απλό πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών ή μια ευκαιρία για την ενεργειακή βιωσιμότητα ?

Εξοικονομώ 2021 : Ένα απλό πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών  ή  μια ευκαιρία για την ενεργειακή βιωσιμότητα ?

 

του Γιώργου Βασιλαράκη

Με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 ως βασικό εργαλείο για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό  κατοικιών,  το σχέδιο για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας παίρνει σάρκα και οστά.  Έως τώρα το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοικίες , ωστόσο δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι σε επόμενες προσκλήσεις θα συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις.

Είναι εμφανές ότι τα επόμενα χρόνια η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα θα αποτελέσει πεδίο δράσης για την παγκόσμια οικονομία ως επιτακτική αντίδραση στο φαινόμενο  της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνει ο πλανήτης. Ευελπιστώντας σε μια δίκαιη κατανομή κεφαλαίων με κριτήριο τη ποσοτική εξοικονόμηση, ώστε όλοι οι εν δυνάμει ωφελούμενοι να μπορέσουν να παρέμβουν στις ιδιοκτησίες τους , το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθεί το ενεργειακό προφίλ με επεμβάσεις που θα επιφέρουν μηδενικό αποτύπωμα και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό πολύ παλιών κατοικιών.

Πιο συγκεκριμένα το επικείμενο πρόγραμμα έχει διαθέσει πίστωση στην Επαρχεία Καρπάθου-Κάσου , ίση με το ποσό των 1.833.000 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αφορά ιδιοκτήτες εκτός ειδικών κατηγοριών.

Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν μόνο για ένα ακίνητο το οποίο να αποτελεί κύρια κατοικία για το φορολογικό έτος 2020. Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία τους επιδοτούνται με ποσοστά που αγγίζουν το 75%. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 30 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης των  αιτήσεων ( θα ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ) και η ένταξη τους θα  γίνεται με κριτήριο τη συνολική βαθμολόγηση.

Οι προσυπολογιζόμενες παρεμβάσεις αφορούν :

  • Θερμομόνωση Εξωτερικής Τοιχοποιίας και Οροφής
  • Συστήματα Ψύξης-Θέρμανσης με Ενεργειακή Σήμανση
  • Ηλιακά Συστήματα για ΖΝΧ
  • Ενδοδαπέδια Θέρμανση
  • Αντλίες Θερμότητας υψηλών αποδόσεων
  • Αντικατάσταση Κουφωμάτων(Παράθυρα , Πόρτες, Εξωστόθυρες, Ρολά και άλλα μέσα σκίασης)
  • Συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης (SmartHome)

Παράλληλα στους κατ’ αρχήν επιλέξιμους ωφελούμενους , επιδοτείται στο σύνολο της η δημιουργία  ΗΤΚ (Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου) , που ως ένας ψηφιακός φάκελος ακινήτου θα αποτελεί προαπαιτούμενος για κάθε μελλοντική ενέργεια του ιδιοκτήτη (π.χ μεταβίβαση ακινήτου κ.λ.π ).

Η εξοικονόμηση και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας θα οδηγήσει και στη χρηματοδότηση δράσεων αυτονόμησης στην παραγωγή ενέργειας. Η επιδότηση συστημάτων ΑΠΕ ( Net Metering , αυτοπαραγωγή και ενεργειακός συμψηφισμός ) θα έχει ως στόχο την αποσύνδεση των κτιρίων-ιδιοκτητών με τους υφιστάμενους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας , με τελικό στόχο τη μετάβαση σε έναν πράσινο μετασχηματισμό.

Με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού  ρεύματος σε παγκόσμιο επίπεδο και με το αβέβαιο μέλλον στην τιμολόγηση των ενεργειακών πόρων το μοναδικό εφόδιο των πολιτών της Ευρώπης φαντάζει η μηδενική κατανάλωση και η εν δυνάμει αυτονομία. Ο τομέας του ηλεκτρισμού χρειάζεται θωράκιση απέναντι στις επόμενες ενεργειακές κρίσεις και όλοι έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο να διατελέσουν.

 

Γιώργος Εμμ. Βασιλαράκης

Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ  Ε.Μ.Π

Διαχείριση Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών Έργων