Γεραπετρίτης σε Σούκρι: Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Γεραπετρίτης σε Σούκρι: Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η διμερής πολιτική και οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, μαζί με το κοινό τους όραμα για περιφερειακή ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 17/1 στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για «ένα έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών και εθνών, παράλληλη με την περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο πολιτισμός».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέδειξε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας πως επισκέπτεται για τρίτη φορά την Αίγυπτο με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι βαθιά ριζωμένη στις ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς.

Οι δύο άνδρες εστίασαν στην κρίση που μαστίζει τη Μέση Ανατολή, στην ανησυχία διάχυσής της στην ευρύτερη περιοχή και στους πιθανούς τρόπους συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία για τον συντονισμό της δράσης μας».

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή και είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις πολυδιάστατες προκλήσεις.

«Η Ελλάδα ως κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο και η Αίγυπτος που ελέγχει τον γεωστρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, δηλαδή τη διώρυγα του Σουέζ, είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» όπως είπε.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για άμεση δράση λόγω της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και του μεγάλου αριθμού νεκρών, λέγοντας πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράδοση περισσότερων φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας είναι ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που θα έπρεπε να γίνουν.

«Αυτά τα βήματα θα έπρεπε να περιλαμβάνουν την παροχή βασικών αγαθών για όσους έχουν ανάγκη, καθώς και βασικές εγκαταστάσεις για τον τοπικό πληθυσμό.

»Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκτοπισμός και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους με ειρήνη και ευημερία, χωρίς το φόβο επιθέσεων και τρομοκρατίας.

»Πρέπει να καταρτιστεί ένα συνολικό λεπτομερές σχέδιο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου.

»Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παράσχουμε περισσότερα βασικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη» ανέφερε.

Χαιρέτισε επίσης τις πρωτοβουλίες του Καΐρου για την εξεύρεση λύσεων στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση και την πρόταση τόσο για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και για την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών, είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης και να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της κρίσης.

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τέλος τον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις σχέσεις της αραβικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, σημείωσε θα έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα τον Σάμεχ Σούκρι ως υπουργός Εξωτερικών ενός από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου.

www.tribune.gr

18.1.2024