Για τον καμουζελιάρικο σκοπό που μόνο μια φορά το χρόνο τραγουδιέται - VIDEO

Για τον καμουζελιάρικο σκοπό που μόνο μια φορά το χρόνο τραγουδιέται - VIDEO

κινηματογραφεί και γράφει ο Γιάννης Χατζηβασίλης

Στην Όλυμπο τα έθιμα είναι πολύ βαθιά χαραγμένα στους ανθρώπους της. Όταν έφυγαν μακριά από το χωριό τους στα ξένα μέρη, δημιουργήσαν, αδελφότητες και συλλόγους που μέσα από αυτούς διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα τους.

Οι Απόκριες είναι ιδιαίτερες στην Όλυμπο. Οι άντρες ντύνονται γυναίκες, Φορούν και φουστανέλες, βράκες, υπάρχει ο γέρος και η γριά και ο γιατρός, ο οποίος θα κάνει ένεση όταν ο γέρος πέσει κάτω ξαφνικά.. Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί πολύ γέλιο. Άλλωστε το έχουν οι ημέρες των αποκριών. Πάντα λένε μαντινάδες με τον σκοπό τον καμουζελιάρικο που μόνο μια φορά το χρόνο, τραγουδιέται ,τις αποκριές.

Η Όλυμπος κάθε χρόνο τώρα ερημώνει έτσι σπάνια γίνεται αυτή η γιορτή. Όμως η αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η Βρυκούς» δεν άφησε τα πράγματα στη τύχη τους.

Η νεολαία έκανε την έκπληξη και ντύθηκε όπως το έκανε κάθε χρόνο πριν τον κορονοιό. Τσαμπούνα παίζει ο Γιάννης Μπαλασκάς. Λύρα ο Γιάννης Λεντάκης και λαούτο ο Μανώλης Νικήτας.

Όλη αυτή η καταγραφή, η επιμέλεια βάζοντας υπότιτλους στις μαντινάδες, για να διατηρούνται τα ήθη και έθιμα μας στο μέλλον.